joi, 24 mai 2012

"Priveste cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regaseste-te!"

....este deviza acestui an pentru "Ziua europeana a parcurilor".
Este vorba despre ariile naturale protejate mari, care adapostesc cele mai importante ecosisteme continentale. În acest domeniu, România ocupa primul loc la nivel european, întrucât cele 28 de parcuri naturale si nationale de la noi conserva ultimele ecosisteme suta la suta naturale de pe continent.
Cele 28 de parcuri naturale si nationale sunt , de fapt, 29 intrucat in anul 2011 a fost recunoscut oficial  si Parcul Natural Cefa din judetul Bihor.
Parcul Natural Cefa denumit si "Delta dintre Crisuri" este o arie protejată de interes național si anume parc natural de tip mixt situat în județul Bihor pe teritoriul administrativ al comunelor Cefa și Sânicolaul Român.

Parcul natural are o suprafață de 5.002 ha, din care luciu de apă cca. 700 ha. si soluri sărăturoase cu vegetatie halofilă, unde habitează mai multe specii faunistice de mamifere, păsări, reptile, insecte, unele protejate  prin lege. În cadrul parcului este inclusă si rezervatia naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani unde cuibăresc speciile de păsări ocrotite stârcul cenusiu si egreta albă.
Iata cateva imagini din acest  rai pamantean autohton :





Si cativa locuitori care se bucura de imunitate decretata prin lege:




Deci :" Priveste cerul .Atinge un copac.Simte aerul.Regaseste-te!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu