marți, 15 mai 2012

Carpe diem

Traiti clipa  si profitati de ziua aceasta in care  sarbatorim Ziua latinitatii  si  Ziua familiei romane.
Cel de-al XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine,organizaţie internaţională fondată în 15 mai 1954 la Madrid,care reuneşte 36 de state membre ce militează pentru diversitate culturală şi multilingvism  si a  ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinităţii.
Aceasta este "grosso modo"( in linii mari) semnificatia Zilei latinitatii.
Deci pentru ca suntem un popor latin sa ne uram :  " Ad multos annos!" (La multi ani!)     si ,deci,sa ne bucuram :"Gaudeamus igitur".
"Sine qua non." (Fara de care nu se poate) vom ciocni si un pahar de vin :

pentru ca ,desigur,dupa cum se stie:" In vino veritas." (Adevarul este in vin)  si suntem un popor iubitor de adevar.   Nu vom exagera ,insa,in aflarea adevarului in vin pentru ca " Est modus in rebus." (Este o masura in fiecare lucru)  si asa trebuie sa fie.
Si pentru ca latinii au ca   " Modus vivendi" (Mod de a trai) grupati  in   familie ,ca celula de baza a societatii, ne vom aminti ca astazi este si Ziua familiei romane,a familiilor romanesti.Amintiti-va ce juraminte ati facut la casatorie ,poate le-ati facut chiar in limba latina si atunci ati grait cam asa:  "Ubi tu Gaius, ibi ego Gaia. ("Unde esti tu Gaius, acolo voi fi eu, Gaia "; formula de  fidelitate zisa de sotii romani dupa casatorie)  si adunati-va toti membri familiei pentru a sarbatori.Cum buletinul meteorologic e mai bland astazi anuntand ca se imbunatateste vremea  se poate sa sarbatoriti si la iarba verde.Doar sa fiti cu totii impreuna,sa nu fiti imprastiati.


 Si e bine sa stiti ca " Omnia vincit amor." (Iubirea invinge orice)  si mai ales sa nu uitati ca suntem muritori:"Memento mori", drept pentru care e bine sa traim clipa :"Carpe diem".
Acuma cred ca  ati inteles "Quod erat demonstrandum" (Ceea ce era de demonstrat)   si oricum  "Quod scripsi, scripsi!" (Ceea ce am scris, am scris!)  .
Asta e !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu