Pentru copii

Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot. Giacomo Leopardi







Nell Cobar
Nell Cobar (n. 31 decembrie 1915, București — d. 26 iulie 1993) a fost un regizor de filme de animație și caricaturist român. El este creatorul popularului personaj de desene animate “Mihaela”.












24 noiembrie
Carlo Collodi
Carlo Collodi, pe numele adevărat Carlo Lorenzini, (n. 24 noiembrie 1826 în Florența Italia; d. 26 octombrie 1890 în Florența Italia) a fost un scriitor și ziarist italian, autor al unor unor cărți didactice pentru copii.

El este autorul celebrului roman Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino. Numele pseudonimului său vine la satul Collodi, situat între Lucca și Pistoia, unde s-a născut mama sa Angela Orzali, și unde și-a petrecut și el o bună parte din copilăria vieții lui.

Romanul Pinocchio ne povestește la început despre Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orășel italian, care găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio. Așa începe povestea lui Pinocchio, o păpușă de lemn, care trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băiețel adevărat.











20 noiembrie
Selma Lagerlöf
Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf (n. 20 noiembrie 1858, Östra Emterwik, Värmland - d. 16 martie 1940) a fost o scriitoare suedeză, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909)"... ca prețuire pentru nobilul său idealism, bogăția fanteziei și expunerea spirituală care îi caracterizează opera" și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914).
În "Minunata calatorie a lui Nils Holgersson în Suedia", rasuna vechi legende, povesti si istorii populare scandinave.
Nils, un baietel obisnuit, este prefacut de catre un spiridus rautacios într-un piticut care calatoreste pe spinarea gâscanului Martin cu cârdul de gaste salbatice, din sudul peninsulei scandinave pâna în Laponia.











18 noiembrie
Mickey Mouse
Mickey Mouse este unul dintre cele mai îndrăgite personaje create de către regizorul și desenatorul american Walt Disney. Debutând în anul 1928 cu filmul de animație Plane Crazy, acest șoricel îmbrăcat în pantaloni roșii a devenit unul dintre simbolurile cinematografiei și culturii americane. Este de asemenea si protagonistul in primul desen animat cu sunet sincronizat cu animatia "Steamboat Willie", care a avut premiera in noiembrie 1928.










12 noiembrie
Michael Ende

Michael Ende (n. 12 noiembrie 1929 — d. 29 august 1995) a fost un scriitor german.

Este cunoscut mai ales datorită romanelor sale așa-zise „pentru copii”, care au făcut de mult înconjurul lumii, find traduse în principalele limbi de circulație europeană.

Cea mai importantă operă a lui, romanul-basm Poveste fără sfârșit, poate fi analizată din mai multe puncte de vedere; tema principală a cărții este importanța imaginației în viața individului dar întâlnim și o adevarată galerie a principalelor mituri ale civilizațiilor europene, și nu numai ale acestora.









9 noiembrie
Monica Pillat














20 mai
Hector Malot
Hector Malot (n. 20 mai 1830 - d. 17 iulie 1907) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori francezi.
A scris mai multe romane dar este cunoscut mai ales pentru romanul "Singur pe lume". A fost dedicat fiicei lui, Lucie. "În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, şi numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?..." se întreba Hector Malot la începutul cărţii sale.





9 mai
Richard Adams
Richard Geroge Adams (n. 9 mai 1920, Newbury, Berkshire, regiunea South East, Anglia) este un romancier englez cunoscut îndeosebi pentru trei romane animaliere ale sale: Watership Down, Shardik şi The Plague Dogs.
Adams a conceput Watership Down într-o drumeţie, improvizând o poveste cu iepuri pentru fiicele sale. Mai apoi, ele i-au sugerat tatălui lor să scrie povestea.
Povestea Watership Down a câştigat în 1972 medalia Carnegie şi premiul Apărătorul literaturii pentru copii. Până în prezent, s-au vândut în lume peste cincizeci de milioane de copii ale cărţii.







J.M. Barrie

James Matthew Barrie (9 mai 1860 - 19 iunie 1937) a fost un scriitor şi dramaturg scoţian cunoscut pentru crearea lui Peter Pan, băieţelul care a refuzat să crească. A fost născut în oraşul Kirriemuir din subdiviziunea Angus, Scoţia şi a murit la Londra. O altă operă importantă de a lui este Micuţa pasăre albă (The Little White Bird).
"Peter Pan amesteca intr-o permanenta pendulare universul adultilor si universul copiilor. Asa se face ca unda de autentica poezie ce strabate textul de la un capat la altul izbuteste sa transfigureze propria noastra realitate."(Editura RAO)









17 aprilie
Răţoiul Daffy
Răţoiul Daffy (engleză Daffy Duck) este un personaj fictiv din seria de desene animate Looney Tunes şi Merrie Melodies de Warner Brothers. Daffy a fost primul din personajele de tip "screwball" care au apărut in anul 1937 in Porky's duck hunt, pentru a compensa pentru personajele de tip everyman, cum ar fi Mickey Mouse şi Popeye, care au fost populari mai devreme în acelaşi deceniu. Daffy este cunoscut ca cel mai bun prieten al lui Bugs Bunny şi, ocazional, se autoconsideră un rival al acestuia






16 aprilie
Anatole France


Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris - d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921:„ca o recunoaştere a strălucitelor lui realizări literare, caracterizate prin nobleţea stilului, o adâncă simpatie faţă de oameni, graţie şi un autentic temperament galic".









2 aprilie
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca - d. 4 august 1875, Copenhaga) a fost scriitor şi poet danez, celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute poveşti ale sale se numără „Crăiasa zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” şi „Răţuşca cea urâtă”. În timpul vieţii Andersen a fost celebrat de regalitate şi aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi şi continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.





13 martie
Hei,cine s-a nascut in 13 Martie?
S-a născut, în studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desen animat Donald Duck, care a debutat în filmul The little hen, la 9 iunie 1934. În anul 1943, Donald devine, cu adevărat un star şi primeşte Premiul Oscar pentru rolul din The Fuerhrer's Face.
Happy birthaday to you,Donald!





12 martie

Constantin Chiriţă (n. 12 martie 1925,Ibăneşti,Vaslui — d. 14 noiembrie 1991,Bonn-Konigswinter,Germania) a fost un cunoscut prozator român, cărţile sale adresându-se în special celor mai mici cititori.




10 martie
Pacala
Hai sa radem un pic de:
citindu-i "ispravile" povestite de :











Petre Dulfu (n. 10 martie 1856, Tohat, comitatul Sălaj - d. 31 octombrie 1953, Bucureşti) a fost un autor de basme, profesor, traducător şi doctor în filozofie român. A fost membru al Societăţii Scriitorilor Români din 1911.




9 martie
Barbie
Barbie,pe numele ei adevarat Barbara Millicent Roberts s-a nascut in 9 martie 1959 in oraşul Willows, Wisconsin. Părinţii ei se numeau George şi Margaret Roberts, iar ea a urmat cursurile şcolii din oraşul natal, urmând apoi să meargă la liceul Manhattan International High School, din New York.
Intreaga ei poveste o gasiti la adresa http://www.eco.md/article/6182/.
Si acum s-o admiram in postura de balerina:













Elena Farago
Elena Farago (n. 9 martie 1878, Bârlad – d. 4 ianuarie 1954, Craiova) a fost o poetă româncă, considerată una dintre cele mai bune creatoare de poezie pentru copii.




Gândăcelul

- De ce m-ai prins în pumnul tau,
Copil frumos, tu nu stii oare
Ca-s mic si eu si ca mă doare
De ce mă strangi asa de rău?

Copil ca tine sunt si eu,
Si-mi place să mă joc si mie,
Si mila trebuie să-ti fie
De spaima si de plansul meu!

De ce să vrei să mă omori?
Ca am si eu părinti ca tine,
Si-ar plange mama dupa mine,
Si-ar plange bietele surori,

Si-ar plange tata mult de tot
Căci am trait abia trei zile,
Indura-te de ei, copile,
Si lasa-mă, ca nu mai pot!…

Asa plangea un gandacel
In pumnul ce-l strangea să-l rupa
Si l-a deschis copilul dupa
Ce n-a mai fost nimic din el!

A incercat să-l mai invie
Suflandu-i aripile-n vant,
Dar a cazut în tarna frant
Si-ntepenit pentru vecie!…

Scarbit de fapta ta cea rea
Degeaba plangi, acum, copile,
Ci du-te-n casa-acum si zi-le
Parintilor isprava ta.

Si zi-le ca de-acum ai vrea
Să ocrotesti cu bunatate,
In cale-ti, orice vietate,
Oricat de far-de-nsemnatate
Si-oricat de mica ar fi ea!



5 martie
Eddie Hodges
Huckleberry Finn

Eddie Hodges
nascut 5 martie 1947,actor-copil cunoscut mai ales pentru rolul din "Aventurile lui Huckleberry Finn" realizat in 1960.


24 februarie
Povestea de "noapte buna!"
Fratii Grimm :Jacob Grimm (* 4 Ianuarie 1785 in Hanau, † 20 Septembrie 1863 in Berlin) si
Wilhelm Grimm (* 24 Februarie 1786 in Hanau, † 16 Decembrie 1859 in Berlin)
au fost folclorişti, lingvişti, filologi, doctori în drept, cunoscuţi în toată lumea pentru colecţia de basme publicată în două volume, care conţine, printre multe altele, Albă ca zăpada, Cenuşăreasa şi Hansel şi Gretel. Fraţii Grimm şi-au adus contribuţia la formarea limbii germane, în special prin dicţionarul Deutsches Wörterbuch (Cartea cu cuvinte germane) pe care l-au scris împreună şi prin prima carte de fonetică/fonologie a limbii germane, Legea lui Grimm, scrisă doar de Jacob. Dicţionarul Fraţilor Grimm avea 33 de volume şi cântărea 84 kg.
Sa vedem un fragment din filmul de desene animate a lui Walt Disney inspirat din povestea Fratilor Grimm.







12 februarie
Luchi
Otilia Cazimir (n. 12 februarie 1894, Cotu Vameş, judeţul Neamţ - d. 8 iunie 1967, Iaşi) este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu, cunoscută şi ca autoarea unor versuri pentru copii. Acest pseudonim i-a fost ales de către scriitorul Mihail Sadoveanu şi de criticul literar Garabet Ibrăileanu.Părinţii îi spuneau în copilărie Luchi.

Poveste de omat

Tu nu stii…
A fost odata
O casuta fermecata
Si-n casuta-o fata mica,
Un pisoi si o bunica.

Si-ntr-o iarna, intr-o seara,
Fata s-a uitat afara
Si-a vazut cum prin perdea
Stelele râdeau de ea…

Dar pe drum cotit si nins,
Umbra sura s-a desprins:
Un voinic abia de-o schioapa
Inota-n omat ca-n apa.

Si proptinduse-n toiag,
Un toiag mai nalt ca el,
A-nceput sa cante-n prag,
Tremurat si subtirel…

Dormi?
Si nici n-am prins de veste!

Usa s-a inchis cu cheia,
Focu-si palpaie scanteia,
Si povestea nu-i poveste:

Eu eram fetita-aceea,
Iar bunica – nu mai este…

12 ianuarie
Lectura serii celor tineri

Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California), scriitor și jurnalist american.
Jack London a scris romane si nuvele realiste, evidentiind salbaticia naturii, spiritul de revolta si de aventura, in care eroii sunt antrenati in lupta brutala pentru supravietuire (Dragoste de viata, Povestiri din Marile sudului, Calcaiul de fier, Martin Eden).Este,de asemenea,un excelent creator de literatura inspirata din viata animalelor(Colt Alb,Chemarea strabunilor).










Povesti de adormit copiii
Charles Perrault (n. 1628, Paris — d. 1703) a fost un poet francez, scriitor de proză și povestitor. Devine celebru prin poveștile lui pentru copii:
































1 ianuarie
Ioan Alexandru Brătescu-Voinești
Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (n. 1 ianuarie 1868, Târgoviște - d. 14 decembrie 1946, București) a fost un prozator român, faimos pentru povestirile sale, scrise pentru copiii săi.
Este cunoscut în special pentru scrierile sale pentru copii: „Puiul” (tragica moarte a unui pui de prepeliță), „Privighetoarea”, „Bietul Tric”, „Niculăiță Minciună” (un copil isteț de la țară neînțeles de săteni), ș.a.