Stiinta si filozofie

28 decembrie
Linus Benedict Torvalds
Linus Benedict Torvalds (n. 28 decembrie 1969, Helsinki, Finlanda) este un inginer software finlandez, care a început dezvoltarea nucleului sistemului de operare Linux, iar astăzi este coordonator la proiectul de dezvoltare al acestuia. Inspirat de sistemul de operare demonstrativ Minix creat de Andrew Tanenbaum, Linus a dorit să aibă propriul sistem UNIX pe PC-ul de acasă. Nucleul dezvoltat de el se află sub licența GNU General Public License.











27 decembrie
Louis Pasteur
Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette ) a fost un om de știință francez, pioner în domeniul microbiologiei.










Johannes Kepler
Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt - †15 noiembrie 1630, Regensburg) a fost un matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.









14 decembrie
Nostradamus
Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.











11 decembrie
David Brewster
Sir David Brewster (n. 11 decembrie 1781 Jedburgh, Scoția — d. 10 februarie 1868 în Allerly, Melrose) a fost un fizician scoțian cunoscut pentru studiile sale în domeniul reflexiei, polarizării și difracției luminii.
Ca aplicație practică a cercetărilor sale, a inventat caleidoscopul și a perfecționat stereoscopul.












Max Born
Max Born (n. 11 decembrie 1882 în Breslau — d. 5 ianuarie 1970 în Göttingen) a fost un matematician și fizician evreu german, profesor universitar la Göttingen, Edinburgh (1933 - 1953) și Berlin (din 1953), unul dintre creatorii mecanicii cuantice, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1954 împreună cu Walther Bothe. A propus interpretarea standard a pătratului funcției de undă ca densitate de probabilitate.











Robert Koch
Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german.
Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904. În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra și alte boli. Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.












28 noiembrie
Friedrich Engels
Friedrich Engels (n. 28 noiembrie 1820 – d. 5 august 1895) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Împreună cu partenerul său, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunistă, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848). Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), după moartea lui Marx.











27 noiembrie
Grigore Antipa
Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani, d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este întemeietorul Muzeului Național de Istorie Naturală din București, care îi poartă numele.









24 noiembrie
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam - d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d'Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă - spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă - Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit "Substanță".













21 noiembrie
Voltaire
"înțeleptul din Ferney",Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris - d. 30 mai 1778 la Paris), a fost un scriitor și filozof al Iluminismului francez.













Citate din Voltaire:
-Cândva totul va fi bine, iată speranţa, acum totul este bine, iată iluzia.
-Părerea ta este exact contrariul părerii mele, dar mă voi lupta toată viaţa ca tu să ai dreptul să ţi-o spui.
-Dumnezeu a creat sexul. Preoţii au creat căsătoria.
-Filosof – un iubitor al înţelepciunii, care este Adevărul.
-Judecă un om după întrebările sale, mai degrabă decât după răspunsurile sale.
-Oamenii se folosesc de cuvinte doar pentru a-şi ascunde gândurile.
-Eu consider limba germană dură şi înfricoşătoare. Cred că Dumnezeu, când i-a alungat din Rai pe Adam şi Eva, a strigat la ei în nemţeşte.
-Nu a existat niciodată un guvern perfect, pentru că oamenii au patimi, şi dacă n-ar avea patimi, n-ar fi nevoie de un guvern.
-Dumnezeu este un cerc al cărui centru este pretutindeni şi a cărui circumferinţă nu e nicăieri.
-Femeile învaţă să simtă mai uşor decât învaţă bărbaţii să gândească.










6 noiembrie
Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu (n. 6/19 noiembrie 1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara - d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.











28 octombrie
Erasmus din Rotterdam
Erasmus (Desiderius) din Rotterdam (n. 28 octombrie 1466, 1467 sau 1469, Rotterdam/Olanda, d. 12 iulie 1536, Basel/Elveția)[1] a fost un teolog și erudit olandez, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei din secolele al XV-lea și al XVI-lea, "primul european conștient" (Stefan Zweig). Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deși el însuși nu a aderat la protestantism, preconizând în mod consecvent spiritul de toleranță religioasă.











Bill Gates
William Henry Gates al III-lea (n.28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondatorul (împreună cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. Este de asemenea și unul dintre cei mai bogați oameni din lume cu o avere estimată la $50 miliarde.










27 octombrie
Isaac Merritt Singer
Isaac Merritt Singer (n. 27 octombrie 1811 – d. 23 iulie 1875) a fost un inventator, actor și industriaș american. A fost autorul a numeroase și semnificative îmbunătățiri și inovații ale mașinii de cusut (pe care a adus-o la forma, versatilitatea și funcționalitatea celor de astăzi), respectiv fondatorul corporației Singer Sewing Machine Company.












22 octombrie
Dimitrie (Demetrius) Brândză
Dimitrie (Demetrius) Brândză (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viișoara, Botoșani - 3 august 1895, Slănic Moldova) a fost un medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele.













21 octombrie
Alfred Nobel
Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm - d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia; pronunție aproximativă: 'al.fred no'bel) a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.










18 octombrie
Henri Bergson
Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927 "ca o recunoaștere a ideilor lui bogate și incitante și strălucitei măiestrii cu care au fost înfățișate ".











17 octombrie
Gheorghe Țițeica
Gheorghe Țițeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin - d. 5 februarie 1939, București), matematician și pedagog român. Profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București. Membru al Academiei Române și al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia.











15 octombrie
Friedrich Nietzsche
Friedrich Wilhelm Nietzsche (n. 15 octombrie 1844, Röcken - d. 25 august 1900, Weimar) este unul din cei mai importanți filozofi germani din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a exercitat o influență considerabilă, adesea controversată, asupra gândirii filozofice a generațiilor ce i-au urmat











Torricelli
Evangelista Torricelli (15 octombrie 1608, Faenza, în Emilia-Romagna, Italia - 25 octombrie 1647, Florența, Italia) a fost un fizician și matematician italian.











6 octombrie
Petre Țuțea
Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Muscel, județul Argeș - d. 3 decembrie 1991) a fost un eseist, filozof, economist și om politic român.











5 octombrie
Denis Diderot
Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. 31 iulie 1784, Paris) a fost un filosof și scriitor francez.












27 august
Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel (n. 27 august 1770, Stuttgart - d. 14 noiembrie 1831, Berlin) a fost un filozof german, principal reprezentant al idealismului în filozofia secolului al XIX-lea.














9 august
Amedeo Avogadro
Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (n. 9 august 1776, Torino; d. 9 iulie 1856, Torino) a fost fizician italian.
A fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene "dei XL" (a celor 40). Și-a orientat cercetările spre problemele cele mai imporante din fizică și chimie.

În 1811 a emis așa numita "ipoteză moleculară", potrivit căreia două volume egale din orice gaze, aflate la aceeași presiune și temperatură, conțin același număr de molecule.
Numărul lui Avogadro, cunoscut și sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6.023 X 10²³și reprezintă numărul de molecule conținut într-un mol de substanță.








IULIE

26 iulie
Carl Jung


Carl Gustav Jung (n. 26 iulie 1875, Keswil, cantonul Thurgau, Elveția – d. 6 iunie 1961, Küsnacht, Elveția) a fost medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice.
“Viata mea este povestea unei realizari de sine a inconstientului.” (C.G. Jung)













12 iulie
Constantin Noica
Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vitănești, județul Teleorman - d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu) a fost un filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român.
Citat:
-Tu eşti o noapte, eu o stea. Eu sunt un haos, tu o lumină; eu sunt cuget, tu o problemă; caută-mă şi, mai departe, am să mă ascund în tine.(Constantin Noica)











5 iulie
Sylvester Graham
Paine graham este painea din tarate de grau in amestec cu faina.Contine:faina neagra, faina graham, vitamine, minerale, fibre.Recomandata in afectiuni gastrointestinale si obezitate si pentru orice regim alimentar echilibrat.
Sylvester Graham (n.5 iulie,1794 –d.11 septembrie,1851) a fost un nutritionist american adept al alimentatiei vegetariene,inventatorul fainii graham.










4 iulie
Victor Nadolschi
Victor Nadolschi (n. 4 iulie 1911, Chişinău - d. 1996, Bacău) a fost un astronom român.
A studiat la Universitatea din Iaşi unde a fost conferenţiar până în anul 1968. Din 1995 este profesor la Universitatea din Galaţi. A fost preocupat de aplicarea statisticii matematice în astronomie. A studiat fotosfera şi petele solare. A elaborat o metodă nouă de determinare a orbitelor planetelor. A făcut observaţii de eclipse. A avut preocupări de astronomie practică şi istoria astronomiei. A elaborat câteva cursuri de astronomie, a scris despre asteroizi şi comete, planete gigant a scris o biografie a lui Copernic.












Victor Babes
Victor Babeş (n. 4 iulie 1854, Viena - d. 19 octombrie 1926, Bucureşti) a fost un bacteriolog şi morfopatolog român, fondator al şcolii româneşti de microbiologie, membru al Academiei Române din 1893. A fost fiul lui Vincenţiu Babeş.
"Aceasta carte nu e o biografie, ci un manunchi de ganduri si opinii pe care ni le-am format urmarind cu atentie nu numai viata lui Victor Babes si atmosfera epocii in care a trait, ci mai ales ecoul peste timp al ideilor si realizarilor sale."(Editura: Amaltea Colectia: Carti Medicale)













George Everest










Sir George Everest (n.4 iulie 1790 - d. 1 decembrie 1866) a fost un militar şi geodez britanic. A fost conducător din 1823 al Serviciului geodezic al Indiei. Numele lui a fost dat celui mai înalt vârf de pe Terra (din Munţii Himalaya).









28 iunie
Jean Jacques Rousseau
Jean Jacques Rousseau (n. 28 iunie 1712 - d. 2 iulie 1778) a fost un filozof francez de origine geneveză, scriitor şi compozitor, unul dintre cei mai iluştri gânditori ai Iluminismului. A influenţat hotărîtor, alături de Voltaire şi Diderot, spiritul revoluţionar, principiile de drept şi conştiinţa socială a epocii; ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluţia franceză din 1789.

Citate:
-Deplina fericire constă în a face pe alţii fericiţi.
-Libertatea nu constă în faptul că oamenii pot face tot ce doresc, ci în faptul că ei nu trebuie să facă ce nu doresc.
-Copilul ajunge pentru părinţii săi, după educaţia care o capătă: răsplată sau pedeapsă.
-Consolările indiscrete nu fac decât să sporească durerile mari.
-Dacă raţiunea îl formează pe om, sentimentul e însă acela care îl conduce.
-Femeile nu sunt făcute pentru a fugi; când fug înseamnă că vor să fie ajunse.
-Tinereţea e timpul de a învăţa înţelepciunea; bătrâneţea e timpul de a o aplica.
-Pentru a căuta o fericire imaginară, ne pricinuim mii de rele adevărate.
-Omul s-a născut liber, dar pretutindeni este în lanţuri.
-Conştiinţa e vocea sufletului, patimile sunt vocea trupului











26 iunie
Lord Kelvin
Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin (n. 26 iunie 1824 la Belfast, Irlanda; d. 17 decembrie 1907 la Netherhall lângă Largs, Scoţia) a fost un fizician britanic.
A dat teoria temperaturii absolute, a conceput primul telegraf care traversa Atlanticul, galvanometrul cu oglindă, efectul Thomson, efectul Joule-Thomson şi a creat numeroase alte invenţii.
Citate:
-În ştiinţă există doar fizică, restul este colecţionare de timbre.
-Adevărata măsură a unui om este ceea ce ar face dacă ar şti că nu îl va prinde nimeni niciodată.
-Poţi să înţelegi perfect, dacă îţi pui mintea la contribuţie.
-Când eşti faţă în faţă cu o dificultate, eşti pe cale să faci o descoperire.
-Cu cât înţelegi ce e greşit la un obiect, cu atât acel obiect devine mai important.
-Suflă într-un balon de săpun şi observă. Ai putea sa îl studiezi toată viaţa şi să tragi concluzie după concluzie în fizică.
-Matematica este cea mai bună metafizică.
-Nu îţi imagina că matematica este grea, încurcată şi repulsivă bunului simţ. Este abia materializarea bunului simţ.
-Tehnologia fără fir (telegraful) este foarte bună, dar mai degrabă aş trimite un mesaj printr-un băiat pe un ponei.
-Telefonul este una din cele mai interesante invenţii care au fost create în istoria ştiinţei.
-Creşteri mari în cost şi creşteri slabe în performanţe pot fi tolerate doar în cursele de cai şi la femeile capricioase.




Valeriu Novacu
Valeriu Novacu (n. 26 iunie 1909, Pecica, Arad - d. 20 martie 1992, Bucureşti) a fost un fizician, membru corespondent al Academiei Române.






Robert Coleman Richardson
Robert Coleman Richardson (n. 26 iunie 1937, Washington, DC, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1996 împreună cu David Lee şi Douglas Osheroff pentru descoperirea superfluidităţii izotopului heliu-3.














Charles Messier
Vanatorul de comete


Aceasta este fotografia astronomica a zilei.La multi ani celor nascuti in 26 iunie!




Charles Messier (n. 26 iunie 1730, Badonviller, Lorena - d. 12 aprilie 1817, Paris) a fost un astronom francez.
Messier a fost un eminent vânător de comete, el reuşind să descopere nu mai puţin de 20 de comete. 13 dintre ele îi poartă numele, Messier fiind recunoscut ca primul descoperitor al lor.
În present însă Messier este mai mult cunoscut prin Catalogul Messier, un catalog care cuprinde 110 corpuri cereşti: galaxii, roiuri stelare şi nebuloase. Pentru multe dintre aceste obiecte Messier a fost primul care le-a observat.
Un crater de pe lună şi asteroidul 7359 Messier îi poartă numele.











22 iunie
Doi matematicieni de valoare ne-a dat ziua de 22 iunie:
Alexandru Ghika
Alexandru Ghika (n. 22 iunie 1902, Bucureşti d. 11 aprilie 1964, Bucureşti), a fost un academician, matematician şi pedagog român, fondatorul şcolii româneşti de analiză funcţională.
A fost membru titular al Academiei Române din 1963. A introdus în învăţământul românesc studiul analizei funcţionale - disciplină până atunci nouă pe plan mondial. A introdus, în această specialitate, o serie de noţiuni noi, aşa cum ar fi puncte periferice şi puncte interstiţiale, preluate apoi în tratate din întreaga lume.
Hermann Minkowski
Hermann Minkowski (n. 22 iunie 1864, Aleksotas/Imperiul Rus (astazi Kaunas, Lituania) — d. 12 ianuarie 1909, Göttingen) a fost un matematician german la origine evreu lituanian, care a creat si a dezvoltat geometria numerelor si a folosit metode geometrice pentru a rezolva probleme dificile din teoria numerelor, fizica matematica, si teoria relativitatii.











19 iunie
Bohr tatal si fiul
Aage Niels Bohr (n. 19 iunie 1922, Copenhaga, Danemarca – d. 8 septembrie 2009, Copenhaga, Danemarca) este un fizician danez, fiul lui Margrethe şi Niels Bohr. Crescând printre fizicieni ca Wolfgang Pauli şi Werner Heisenberg, a devenit el însuşi un important specialist în fizica nucleară, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1975. În 1946, a devenit asociat la Institutul Niels Bohr de fizică teoretică de la Universitatea Copenhaga. A fost director al Institutului din 1963 până în 1970.
În 1948, Bohr a lucrat cu Ben Mottelson şi Leo James Rainwater la Copenhaga pentru a scrie o monografie a cunoştinţelor curente de structura nucleului. Primul volum, Mişcarea unei singure particule, a apărut în 1969, iar al doilea volum, Deformări nucleare, în 1975. Eforturile lor la acest proiect şi colaborarea la teoria nucleară au condus la acordarea celor trei a premiului Nobel pentru Fizică în 1975, pentru cercetările asupra descrierii conform mecanicii cuantice a nucleonilor care orbitează într-o picătură în rotaţie şi oscilaţie.
Niels Henrik David Bohr (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga - d. 18 noiembrie 1962), fizician danez de origine evreiască (din partea mamei), care a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică şi directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice şi s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuţiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922.













Blaise Pascal
Pariul lui Pascal
"Să zicem: poate Dumnezeu există, poate nu există... Să cântărim câştigul sau paguba pe care le-am avea dacă spunem că Dumnezeu există. Sunt două posibilităţi: dacă câştigi, câştigi totul, dacă pierzi, nu pierzi nimic. Deci nu mai şovăi, pariază că El există!"
Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franţa - d. 19 august 1662, Paris) a fost un matematician, fizician şi filosof francez având contribuţii în numeroase domenii ale ştiinţei, precum construcţia unor calculatoare mecanice, consideraţii asupra teoriei probabilităţilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid. În urma unei revelaţii religioase în 1654, Pascal abandonează matematica şi ştiinţele exacte şi îşi dedică viaţa filozofiei şi teologiei.
În onoarea contribuţiilor sale în ştiinţă numele Pascal a fost dat unităţii de măsură a presiunii, precum şi unui limbaj de progamare.
Citate:
-Dacă Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic crezând în El, dar dacă El există şi nu crezi, atunci ai pierdut totul.
-Omul este o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare.
-Nimic nu e sigur, inclusiv faptul că nimic nu e sigur.
-Universul este un cerc al cărui centru e pretutindeni, iar circumferinţa nicăieri.
-Vorbele bune nu costă mult. Nu afectează nici limba, nici buzele. Îi fac pe ceilalţi să fie mai buni.
-Vrei ca oamenii sa gândească lucruri bune despre tine? Nu te lăuda.









18 iunie
Stefania Maracineanu
Stefania Maracineanu(n.18 iunie 1882,Bucuresti-d.1944)licentiata in anul 1910 in stiinte fizico-chimice devine profesoara la Scoala Centrala de Fete din Bucuresti.Dupa primul razboi mondial pleaca la specializare la Paris unde lucreaza la Institutul Radiului sub conducerea Mariei Curie,iar apoi la Observatorul Astronomic de la Meudon, publicînd în perioada 1919—1930 numeroase lucrări în reviste ştiinţifice de prestigiu. In 1925, a fost numită asistentă la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, unde a organizat şi cel dintîi Laborator de Radioactivitate din România, efectuînd lucrări originale în această specialitate.Isi ia doctoratul in fizica in 1924 cu lucrarea "Constanta radioactiva a poloniului" observand inaintea sotilor Curie (detinatorii Premiului Nobel pentru descoperirea radioactivitatii artificiale)fenomenul radioactivitatii artificiale.
A întreprins interesante experienţe de provocare a ploii artificiale, în ţară şi străinătate, cu ajutorul unor săruri radioactive, obtinînd unele rezultate (în Bărăgan, în Sahara etc).
A publicat lucrări valoroase privitoare la legătura dintre cutremure şi precipitaţii şi a fost cea dintîi care a semnalat că în ajunul producerii cutremurelor se constată o creştere sensibilă a radioactivităţii în zona epicentrului, datorită degajării de radon radioactiv — un gaz produs prin dezintegrarea radiului — (în urma microseismelor), ipoteză de mare însemnătate practică, confirmată abia în ultimii ani.
Aprecieri Marie Curie:„Domnişoara Mărăcineanu a lucrat mai mulţi ani în laboratorul meu şi recent a obţinut titlul de doctor în ştiinţe fizice.
Apreciez în mod deosebit munca ei ştiinţifică".
Irene Joliot-Curie mărturisea într-un articol din „Neues Wiener Journal" (5 iunie 1934): „Ne amintim că savanta română domnişoara Mărăcineanu a anunţat în 1924 descoperirea radioactivităţii artificiale."
(din http://art-zone.ro/personalitati/stefania_maracineanu.html si http://capa.8k.ro/maracineanu.html )











14 iunie
Charles Augustin de Coulomb
Charles Augustin de Coulomb (n. 14 iunie 1736, Angoulême, Franţa - d. 23 august 1806, Paris, Franţa) a fost un fizician francez, cunoscut pentru descoperirea legii lui Coulomb: definiţia forţei electrostatice de atracţie sau respingere. Unitatea din Sistemul Internaţional pentru sarcină, coulombul, a fost numită în cinstea lui.
Diagramă care descrie mecanismul de bază al legii lui Coulomb; sarcini de acelaşi semn se resping, iar sarcini de semne opuse se atrag.
"Modulul forţei electrostatice între două sarcini electrice punctiforme este direct proporţională cu produsul celor două sarcini electrice şi invers proporţional cu pătratul distanţei dintre sarcini."












Karl Landsteiner
Parintele imunologiei
Karl Landsteiner (n. 14 iunie 1868, la Viena, în Austria - d. 26 iunie 1943, în Statele Unite ale Americii) a fost un biolog şi medic austriac, căruia i se datorează primul sistem de clasificare a grupelor sanguine, sistemul AB0. Este Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, 1930.

Sistemul ABO cuprinde patru grupe sanguine. Cu exceptia grupei 0(1) globulele rosii contin o substanta cu rol de antigen numita aglutinogen. Pe de alta parte, serul oamenilor, cu exceptia grupei AB(IV), contine alta substanta cu rol de anticorpi (aglutinina).
Exista doua aglutinine: anti-A si anti-B. Venirea in contact a antigenelor A si B cu aglutininele respective (anti-A si anti-B) produce aglutinarea (alipirea una de alta) globulelor rosii.
Este deci foarte important ca atunci cand se fac transfuzii de sange sa nu se intalneasca antigenul A cu anticorpii anti-A si antigenul B cu anticorpii anti-B.
Persoanele cu grupa 0(I):donatori universali
Persoanele cu grupa AB (IV):primitori universali
Grupa sanguina cea mai intalnita la noi in tara este A(II) urmata in ordine descrescatoare de 0(I), B(III) si AB(IV).
Sistemul Rh
Prescurtarea Rh provine de la o specie de maimute (Rhesus) la care s-a descris prima data factorul Rh. Pe baza sistemului Rh, globulele rosii umane au fost impartite in doua tipuri: cele care poseda antigenul sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative).
Persoanele care au acest factor in sange se numesc Rh pozitive si reprezinta circa 85% din populatie, iar restul persoanelor de 15% care nu au acest factor se numesc Rh negative













Alois Alzheimer
Alois Alzheimer (* 14 iunie 1864, Marktbreit am Main - † 19 decembrie 1915, Breslau) a fost un psihiatru şi neuropatolog german. A descris pentru prima dată o formă de demenţă degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.
Medicina datorează lui Alzheimer primele cunoştinţe asupra substratului morfologic al bolilor psihice care duc la demenţă: paralizia generală, arterioscleroza şi atrofiile senile şi presenile ale creierului. Lucrările sale, împreună cu Franz Nissl, asupra paraliziei generale, au demonstrat pentru prima dată prezenţa în creier a unor modificări caracteristice în cazul unor boli psihice nevindecabile şi au dus la noţiunea de "psihoze organice".

Atrofie corticală predominant frontală a creierului într-un caz de Boală Alzheimer












13 iunie
Luis Walter Alvarez
Luis Walter Alvarez (* 13 iunie 1911, San Francisco, California; † 1 septembrie 1988, Berkeley, California) a fost un fizician american. Alvarez a primit în anul 1968 Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuţia sa în domeniul fizicii particulelor.
Alvarez a dovedit în anul 1937 captura electronilor, prezisă de Hideki Yukava în anul 1935. În 1939 a găsit împreună cu Felix Bloch momentul magnetic al neutronului. Pe timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat la dezvoltarea bombei nucleare şi a radarului. Din 1945 a fost profesor la Universitatea din Berkeley, California.
În anul 1961 a descoperit mezonii omega.



Jules Bordet
Jules Jean-Baptiste Vincent Bordet (n. 13 iunie 1870 - d. 6 aprilie 1961) a fost imunologist şi microbiologist belgian.
Jules Bordet a fost Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cambridge, Paris, Strasbourg, Toulouse, Cairo, Atena şi Quebec. A fost, de asemenea, membru al Academiei Regale Belgiene, al Societăţii Regale din Londra şi al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite ale Americii. A primit onoruri din partea României, Suediei şi ­Luxemburgului.
Studiile timpurii ale lui Jules Bordet au arătat că serul antimicrobian conţine două substanţe active: una ce exista înainte de imunizare şi alta, un anticorp specific, creat prin vaccinare.
A dezvoltat o metodă de a diagnostica microbul cu ajutorul serului. În 1898, Bordeau a descoperit serurile hemolitice şi a demonstrat că mecanismul acţiunilor lor asupra sângelui străin este similar cu cel prin care un ser antimicrobian acţionează asupra microbilor şi, mai mult, că reacţiile serurilor sunt de natură coloidală. A contribuit mult la înţelegerea formării coagulinei şi a otrăvurilor anafilactice. În 1906, a cultivat, alături de cercetătorul Octave Gengou, ­bordetella pertussis (bacterie denumită după Jules Bordet) şi a ajuns la concluzia, unanim acceptată, că acest organism este cauza tusei convulsive. Mai târziu, a dezvoltat un tratament împotriva acestei boli. În 1919, Bordet a primit ­Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirile sale legate de imunitate.




James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell (* 13 iunie 1831 în Edinburgh, † 5 noiembrie 1879 în Cambridge) a fost un fizician scoţian, autorul unui set de ecuaţii care descriu legile de bază ale electrotehnicii datorită căreia există astăzi televizorul, telecomunicaţiile, electronica şi multe altele.Cercetările lui Maxwell au „unit” câmpul electric cu cel magnetic în ceea ce numim noi azi câmpul electromagnetic. Maxwell a fost considerat de mulţi fizicieni ca fiind omul cu cea mai mare influenţă asupra fizicii secolului XX, munca sa fiind considerată la fel de importantă precum cea a lui Newton. Albert Einstein spunea că o eră din ştiinţă a luat sfârşit şi o alta a început o dată cu Maxwell.
Fizicianul a demonstrat cum câmpul electric şi cel magnetic se propagă sub formă de unde electromagnetice, cu viteza luminii. De aceea, el a susţinut că si lumina este tot o undă electromagnetică, presupunere ce s-a dovedit a fi una corectă.
Prima fotografie color a fost realizată în 1861 şi îi aparţine lui J.C. Maxwell.











12 iunie
Eva Crane
O viata dedicata albinelor
Eva Crane(nascuta Ethel Eva Widdowson la 12 iunie 1912 –d. 6 septembrie 2007) a fost o cercetătoare şi autoare de cărţi despre albine şi creşterea albinelor.
Născută la Londra, Ethel Eva Widdowson a obţinut tiltul de doctor în fizică nucleară în 1941. A devenit lector la facultatea de fizică a Universităţii Sheffield. S-a căsătorit cu James Crane, un agent bursier.Ca dar de nunta au primit o familie de albine ceea ce a determinat-o pe doctoranda in fizica nucleara sa studieze albinele.
Calatorind in peste 60 de tari a studiat si "a scris unele dintre cele mai importante cărţi despre albine şi apicultură",dupa cum semnala The New York Times.
Crane a scris peste 180 de lucrări, articole, şi cărţi, multe între vârsta de 70 şi 80 de ani: "A Book of Honey (1980) and The Archaeology of Beekeeping" (1983) a reflectat interesele ei în studiul nutriţiei şi al apiculturii în antichitate. Scrierile sale au culminat cu două mari volume enciclopedice, "Bees and Beekeeping: science, practice and world resources" (1990; de 614 pagini) şi "The World History of Beekeeping and Honey Hunting "(1999; 682 pagini). În aceste două cărţi se păstrează experienţa şi cunoştinţele unei vieţi şi sunt considerate cărţi de căpătâi în lumea apicolă."










11 iunie
Jacques-Yves Cousteau
Jacques-Yves Cousteau (n. 11 iunie, 1910, Saint-André-de-Cubzac, Franţa; d. 25 iunie 1997, Paris) a fost un ofiţer francez, oceanograf, explorator al vieţii subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso.
"Acest nebun rege al apelor a inventat, cu mai bine de o jumatate de secol în urma, acvalangul, aparatul de scufundare individuala – si de atunci lumea marilor n-a mai fost aceeasi. Oceanul a trecut de la bi la tridimensional, a prins consistenta, viata si culoare, s-a revarsat pe ecranele cinematografelor – superbul nebun învatase sa filmeze – fascinând ochii a sute de milioane de spectatori, care descopereau astfel o “lume a tacerii” de o incredibila vraja, dar si de o nespusa, nepovestita, pâna atunci, fragilitate."(http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=288)













Antoni Grabowski
Ora de esperanto

Saluton!Mi parolas Esperanton.Mi amas vin.Mi ne povas vivi sen vi....Mi ne komprenas...

Antoni Grabowski(născut pe 11 iunie 1857 la Nowe Dobra,în Polonia- mort pe 4 iulie 1921 la Varşovia) a fost un inginer chimist şi activist de esperanto.
A studiat filozofia şi stiinţele naturii la universitatea din Wrocław. După studii a condus o fabrică de textile la Ivanovo-Vosnjesensk (un oraş situat la 250 km nordest de Moscova).În acest timp a cercetat permanent probleme legate de chimie şi a devenit un expert recunoscut în toată Europa prin numeroasele publicaţii în literatura de specialitate.
În timpul studiilor universitare Antoni şi-a putut urma interesele pentru literatură devenind membru al Societăţii Literare Slave (Towarzystwo Literacko-Słowianskie). Entuziasmul său nu s-a limitat doar la limba şi literatura poloneză, ci acesta l-a îndemnat la învăţarea de numeroase limbi devenind astfel un poliglot care pe lângă limba poloneză vorbea alte 9 limbi şi cunoaştea de asemenea 15 în mod pasiv. Aceste împejurări explică faptul că studentul Grabowski se interesează de idea limbii internaţionale.
In anul 1887 cumpără şi studiază cărticica "Dr-o Esperanto. Internacia Lingvo. Antaŭparolo kaj plena lernolibro" (în traducere "Dr. Esperanto. Limba internaţională. Cuvânt înainte şi manual") apărută recent, în care L. L. Zamenhof prezintă proiectul său, care va fi ulterior cunoscut sub numele "Esperanto". Este foarte impresionat de structura clară a limbii şi de posibilităţile de exprimare obţinute neanevoios ceea ce îl determină să călătorească la Varşovia pentru a-l vizita pe Zamenhof. În cadrul aceastei vizite are loc prima convorbire în esperanto.

Ludovic Lazar Zamenhof (Ludovic Lazarus, Ludwik Lejzer, Ludwik Łazarz) (15 decembrie 1859 – 14 aprilie 1917), evreu din Rusia ţaristă, a fost oftalmolog, filolog şi inventatorul limbii esperanto, cea mai răspândită limbă artificială din lume.




Ca şi Zamenhof, Grabowski a înţeles importanta infuenţă a literaturii în dezvoltarea limbilor, în special pentru esperanto, care pe atunci era pe cale să se transforme dintr-un proiect de limbă într-o limbă care să fie total funcţională în toate zonele vieţii. Grabowski deja lucra la aceasta: în 1888 a publicat traducerea sa a "Furtunii de zăpadă" de Aleksandr Pushkin, urmată în 1889 de traducerea cărţii lui Goethe "Die Geschwister", acestea fiind doar începutul.











5 iunie
Gheorghe Lazar
Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig - d. 17 septembrie 1821, Avrig) a fost un pedagog, teolog şi inginer român, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească (în 1818 a înfiinţat în Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava ).
Şcoala de la Sf. Sava este cel mai vechi institut educaţional din Bucureşti cu predare în limba română. În trecutul acestei instituţii apare figura marcantă a lui Gheorghe Lazăr, râspânditor de cultură într-o epocă în care aceasta era considerată un apanaj al păturilor sociale înstărite. Atunci când cartea era o raritate şi, de multe ori, în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus şi a scris cărţi în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români. La şcoala lui Lazăr au venit şi copii de prăvăliaşi, şi copiii oamenilor de la marginea oraşului, iar el i-a învăţat cu dragoste tainele ştiinţelor matematice şi ale filozofiei, în limba lor maternă.










24 mai
William Whewell
William Whewell (n. 24 mai 1794, d. 6 martie 1866) a fost matematician şi filozof englez.
Whewell a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii britanice ale secolului al XIX-lea. Prin preocupările sale multiple (mecanică, mineralogie, geologie, astronomie, economie politică, teologie, drept internaţional, arhitectură, reforma educaţională), a influenţat numeroşi oameni de ştiinţă care au urmat.
A fost unul din membrii fondatori şi preşedinte al The British Association for the Advancement of Science, membru al Royal Society, al Geological Society şi timp îndelungat master al Trinity College, Cambridge.
A inventat termenii ion, anod, catod, folosiţi ulterior de Faraday.
Mineralul whewellit îi poartă numele.
De asemenea numele său este purtat de un crater lunar şi de câteva clădiri de la Trinity College, Cambridge.
În 1868, în cadrul celebrei universităţi din Cambridge, a fost fondată "Catedra de Drept Internaţional Whewell".











Daniel Gabriel Fahrenheit
Daniel Gabriel Fahrenheit(n.24 mai 1686,Gdańsk-d.16 septembrie 1736,Haga)a fost unul din fondatorii termometriei. A avut o contribuţie remarcabilă la îmbunătăţirea performanţelor aerometrului şi termometrului. A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade. A inventat o formă îmbunătăţită de hidrometru.











23 mai
John Bardeen












John Bardeen (n. 23 mai 1908 — d. 30 ianuarie 1991) a fost un inginer şi fizician american. Este singura persoană care a câştigat de două ori Premiul Nobel pentru Fizică: în 1956 pentru tranzistor, împreună cu William Shockley şi Walter Brattain, şi în 1972 pentru o teorie fundamentală a superconductivităţii convenţionale împreună cu Leon Neil Cooper şi John Robert Schrieffer, numită teoria BCS. A fost, totodată, prima persoană care a câştigat două Premii Nobel în acelaşi domeniu.
Tranzistorul a revoluţionat industria electronică, permiţând apariţia Erei Informaţiei, şi a făcut posibilă dezvoltarea aproape tuturor dispozitivelor electronice moderne, de la telefoane la calculatoare şi rachete. Realizările sale din domeniul superconductivităţii, care i-au adus al doilea premiu Nobel, sunt folosite în tehnologii medicale cum ar fi tomografia calculată şi imaginile cu rezonanţă magnetică.















Carl Linne

Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare ca şi Carl von Linné, (23 mai 1707 – 10 ianuarie 1778), a fost un botanist, medic şi zoolog suedez. Este considerat părintele taxonomiei şi tatăl ecologiei moderne.
„Systema naturae” apare în 1735. În această lucrare Linné clasifică omul în ordinul primatelor. El îl denumeşte Homo sapiens şi îl aşează alături de antropomorfe, fără a gândi la originea lor comună (Linné era fixist). În ordinul primate Linné introduce două specii. Una dintre specii este omul (denumit, conform nomenclaturii binare, Homo sapiens), iar a doua este reprezentată de antropomorfe, numite Homo silvestris. Oamenii sunt clasificaţi apoi în patru rase. Fiecare rasă are trăsături diferite şi temperamente diferite. Aceste patru rase stabilite de Linné sunt: Homo europeus, Homo americanus, Homo asiaticus şi Homo africanus.












Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942, Râmnicu Vâlcea) este un filozof şi scriitor român.
Jurnalul de la Paltinis - jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu in preajma lui Noica.
"... o astfel de carte istoriseste o fabula care, cu sau fara noi, merita sa fie inventata." (CONSTANTIN NOICA)
"Un strain care ar citi Jurnalul ar putea crede ca in anii aceia oamenii din Romania nu faceau altceva decit sa se piarda in meditatii atemporale sau sa viseze la soarta civilizatiei."
" Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic si isi dezvaluie adevaratul sau gind: cautarea de sine. Crima ce incununeaza cartea il priveste mai putin pe Maestru cit pe Discipol..."(EMIL CIORAN)











21 mai
Willem Einthoven
Willem Einthoven (1860 - 1927) a fost medic şi fiziolog olandez. Pentru cercetările sale în domeniul electrocardiografiei şi pentru realizarea primei electrocardiograme i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1924.
În 1894, Einthoven începe studiile asupra electrometrului inventat de fizicianul Gabriel Lippmann în 1872 şi mai ales în ceea ce priveşte aplicaţiile acestuia la măsurarea curenţilor produşi în urma activităţii cardiace. După diverse măsurători efectuate pe oameni sănătoşi sau cu tulburări cardiace şi după îmbunătăţiri aduse aparatului de măsură (pentru a-i mări sensibilitatea), în 1903 obţine prima înregistrare electrografică. Această invenţie stă la baza electrocardiogramei de astăzi.










20 mai
John Stuart Mill
John Stuart Mill (20 mai 1806 - 8 mai 1873) a fost filosof britanic, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX; a contribuit la dezvoltarea utilitarismului.
On Liberty - Despre libertate
Lucrarea „Despre libertate” este unul dintre textele de referință ale doctrinei liberale, reprezentând, în fond, un tratat despre libertate. Cartea explorează natura și limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului. Mill dezvoltă un principiu fundamental conform căruia fiecare are dreptul de a acționa precum dorește, în condițiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalți. Dacă respectivul act se răsfrânge exclusiv asupra celui care îl comite, societatea nu are nici un drept de a interveni, chiar dacă persoana își face rău. Sunt excluși din sfera acestei teorii cei care nu sunt totalmente capabili de a discerne (spre exemplu, copiii sau cei ce nu se află în deplinătatea facultăților mintale). Se poate remarca faptul că filosoful britanic nu consideră ofensa o faptă negativă întrucât este de părere că o acțiune nu poate fi restricționată pentru că încalcă o convenție morală a unei societăți.

Mill apără cu o convingere puternică libertatea de exprimare. Aceasta este o condiție necesară pentru progresul intelectual și social. Nu putem fi niciodată siguri, afirmă el, că o idee nespusă nu conține elemente utile. De asemenea, va fi susținut faptul că a asculta păreri false este ceva productiv din două motive. În primul rând, pentru că indivizii sunt mai dispuși să renunțe la opiniile eronate atunci când se află într-o dezbatere și, în al doilea rând, pentru că teoriile corecte for fi continuu susținute și reafirmate, nefiind doar propoziții unanim acceptate ca fiind adevărate. Fiecare trebuie să înțeleagă de ce aderă la un anumit set de idei.

Constrângerea asupra unei persoane nu poate apărea din dorința de a-i impune concepții ale altora cu privire la modul de viață ori la conduită. Singura manieră prin care se poate încerca schimbarea unui individ este discuția de orice fel (fie ea mustrare, rugăminte sau implorare), întrucât „asupra lui însuși, (…) individul este suveran”. În concluzie, Mill afirmă că societatea are mai multe de câștigat dacă respectă libertatea individuală. Atâta timp cât faptele unei persoane nu au consecințe negative asupra alteia, aceasta trebuie lăsată să trăiască după propriile reguli și nu după norme impuse din exterior.









19 mai
Julius Evola
Julius Evola (n. 19 mai 1898 - d. 11 iunie 1974) a fost un publicist şi filosof politic italian, apropiat de dreapta radicală europeană. A fost un autor pe cît de prolific şi strălucit pe atît de controversat. Principalele sale lucrări Revolta contra lumii moderne (Rivolta contro il mondo moderno, 1934), Oamenii printre ruine (Gli uomini e le rovine, 1953), Fascismul (Il Fascismo, 1964) sînt traduse în toate limbile de circulaţie internaţională. În perioada postbelică a fost marcat de ezoterism, manifestînd un interes aparte pentru mistica medievală germană şi pentru curentele filosofico-religioase orientale (în special pentru budism şi taoism).
Din ideile lui Evola:
Globalizarea sau ”americanismul”, în opinia lui Evola, este un curent mai periculos decât comunismul. Când tradiţiile europene sunt atacate de bolşevism, în sufletul europeanului se trezesc reacţii adverse. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul americanismului, care acţionează subtil şi care impune schimbări atât în moravuri, cât şi în concepţii generale despre viaţă.
Astăzi, pentru a fi cucerită, Europa nu mai are nevoie să piardă un război, ci doar să continue pe calea „progresului”, care îşi va avea, neapărat, staţia terminus într-o o criză socială enormă. Americanismul, vrând, nevrând, lucrează pentru aparentul său inamic, pentru colectivism, spune gânditorul.
Radicalismul lui Evola este îndreptat şi spre ceea ce numeşte el „halucinaţie” sau „demonia economiei”. Este vorba de rolul pe care îl are economicul în viaţa individuală şi socială. Dintr-o funcţie care are rol de a menţine unele funcţii vitale a organismului, astăzi, aceasta este transformată în religie. În acest cerc vicios este închis atât capitalismul, cât şi marxismul. „Noi trebuie să zdrobim acest cerc”, afirmă Evola. Dezbătând problemele economice, modelele distribuţiei veniturilor, rolul statului în economie, rămânem, de fapt, sclavi ai acelui sistem împotriva căruia luptăm. Economicul trebuie să aibă o funcţie subordonată umanităţii. Dincolo de această sferă trebuie să domine sistemul de valori superioare, politice, spirituale şi eroice. O ordine care nu admite „proletari” sau ”capitalişti”, altfel vorbind, o ”A Treia Cale”.(Din:Octavian Racu.Blog personal)














Johann Gottlieb Fichte
"Observa-te pe tine insuti: intoarce-ti privirea de la tot ce te inconjoara spre inlauntrul tau - este prima cerinta pe care filosofia o adreseaza invatacelului ei. Nu este vorba despre nimic din afara ta,ci numai despre tine insuti."ne invata Johann Gottlieb Fichte (19 mai, 1762 - 27 ianuarie, 1814) a fost filosof german, cunoscut ca părinte al idealismului german şi ca urmaş al lui Kant.
Principalele scrieri:
-Versuch einer Kritik aller Offenbarung (Încercare de critică a oricărei revelaţii, 1792)
-Wissenschaftslehre (Doctrina ştiintei, 1794)
-Sittenlehre (Etica, 1798)
-Die Bestimmung des Menschen (Menirea omului, 1800)
-Reden an die deutsche Nation (Cuvântări către naţiunea germană, 1808)








18 mai
Walter Adolph Gropius
Casa Gropius
...sau idei pentru programul "prima casa"....
Walter Adolph Gropius (n. 18 mai 1883, Berlin, Germania - d. 5 iulie 1969, Boston, Massachusttes, SUA), arhitect şi pedagog german, fondator şi director al Bauhaus, unul din marii arhitecţi ai secolului 20, care a trăit şi creat în Germania, până în 1934, şi apoi în Statele Unite ale Americii, din 1937 până la moartea sa.

















Bertrand Russell
Bertrand Arthur William Russell (n. 18 mai 1872, Trelleck - d. 2 februarie 1970) a fost un filosof, matematician şi istoric britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1950 "...ca recunoaştere a scrierilor sale atât de variate şi semnificative în care s-a manifestat ca apărător al umanităţii şi libertăţii de gândire."
Citate:
-Trei pasiuni simple, dar extrem de puternice, mi-au guvernat viaţa: nevoia de iubire, foamea de cunoaştere şi mila neţărmurită pentru suferinţele omenirii.
-A nu fi sigur este, cred, unul dintre lucrurile esenţiale ale raţionalităţii.
-Frica este principala sursă a superstiţiei şi una dintre principalele surse ale cruzimii. Învingerea fricii este începutul înţelepciunii.
-Puţini oameni reuşesc să fie fericiţi dacă nu urăsc o altă persoană, naţie sau credinţă.
-Oamenii se nasc ignoranţi, nu proşti. Sunt prostiţi prin educaţie.
-Oamenii civilizaţi nu-şi pot satisface pe deplin instinctele sexuale fără iubire.
-Cei mai mulţi oameni mai degrabă ar muri decât să gândească; de fapt, chiar asta fac.
-Matematica poate fi definită ca materia în care nu ştim niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat.
-Toate ştiinţele exacte sunt dominate de ideea aproximării.
-Democraţia a fost inventată ca un mijloc de a împăca libertatea cu cârmuirea.
-Nimeni nu bârfeşte virtuţile secrete ale altora.
-Lipsa unor lucruri pe care le doreşti este o parte de nelipsit a fericirii.
-A-ţi fi frică de dragoste înseamnă a-ţi fi frică de viaţă, iar când îţi este frică de viaţă eşti pe trei sferturi mort.
-Problema cu lumea este ca proştii şi fanaticii sunt întotdeauna aşa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înţelepţi sunt atât de plini de îndoieli.
-De ce are propaganda cu atât mai mult succes atunci când încearcă să stârnească ură decât atunci când încearcă să trezească sentimente de prietenie?
-Beţia este sinucidere temporară; fericirea pe care o aduce este doar negativă, o încetare momentană a nefericirii.

















Omar Haiām
Omar Haiām (Ghiās od-Dīn Abul-Fatah Omār ibn Ibrāhīm Haiām Nişābūrī) (n. 18 mai 1048 la Nişapur, Persia - d. 4 decembrie 1131) a fost un poet, matematician, filosof şi astronom persan.
Tudor Vianu spunea că Omar Haiām "...dă în rubayatele sale expresia lirică foarte concentrată de o mare perfecţiune a viziunii sale dezabuzate asupra lumii"

I
Fii vesel căci, tristetea o să dureze pururi!
Mereu aceleasi stele s-or învârti-n azururi.
Din cărămizi făcute din trupul tău, n-ai teamă,
Se vor zidi palate pentru neghiobi de seamă.

II
Nu plânge după ierii ce rupţi ţi-au fost din viaţă
Şi nu gândi la ziua ce nu ştii de-o să vie.
Şi ieri şi mâini şi astãzi iluzii sunt şi ceaţă.
Atât ai: clipa. Fă-o să umple-o veşnicie.

III
O mână-ascunsă scrie şi trece mai departe.
Nici rugi, nici argumente, nici spaima ta de moarte
Nu vor îndupleca-o să şteargă vreun cuvânt.
Nici lacrimile tale nu pot să şteargă-un rând.

IV
Tot ce există fost-a marcat din prima zi.
Absenţi pe chipul lumii sunt binele şi răul.
Dintr-u-nceputuri Cerul a-nscris tot ce va fi.
Să scrie totul altfel, în veci nu-ndupleci Zeul.

V
Ivirea mea n-aduse nici un adaos lumii,
Iar moartea n-o să-i schimbe rotundul şi splendoarea.
Şi nimeni nu-i să-mi spună ascunsul tâlc al spumii:
Ce sens avu venirea? Şi-acum ce sens plecarea?








10 mai
Wayne Dyer













Dr. Wayne Dyer (n. 10 mai 1940, Detroit, Michigan) este un psiholog, educator şi scriitor american. În 1976 a publicat cartea Zonele tale eronate (Your Erroneous Zones) care s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare. Este unul dintre cei mai celebri autori şi conferenţiari americani pe teme „motivaţionale”. De altfel, multă lume îl consideră „părintele motivaţiei” şi totodată iniţiatorul mişcării de „self-development” sau „self-empowerment” (autodezvoltare psihologică) din SUA.
-Puterea intentiei.Calea de a crea propria lume.
Intenţia este o formã de energie ce ne uneşte şi ne poartã spre împlinirea menirii noastre.
Dr. Wayne Dyer ne propune o cale simplã şi eficientã de a descoperi în noi aceastã energie a intenţiei creatoare. Ea ne dezvãluie ce înseamnã adevãrata putere de a-ţi controla destinul.
Ca orice cãlãtorie spiritualã, Puterea intenţiei începe cu etapa obligatorie a conştientizãrii. Încã de la primele pagini ale cãrţii, vã aşteaptã momentul autodescoperirii ce vã va cãlãuzi sprijinindu-se pe forţa dorinţei de fericire din mintea fiecãruia.
-Zonele tale eronate.Esti ceea ce alegi sa fii
Este, fara exagerare, o carte-fenomen. Mai mult, ideile acestei carti nu si-au pierdut deloc prospetimea o data cu trecerea timpului. Avem capacitatea sa ne alegem emotiile si putem fi fericiti doar daca traim n prezent, spune Dyer. Pe aceste doua axiome simple se bazeaza ntreaga strategie de eliminare a "zonelor eronate", acele teritorii dinauntrul nostru care duc la comportamente autodistructive, cum ar fi cautarea aprobarii celor din jur, autoetichetarea negativa sau "cele doua sentimente inutile", vinovatia si ingrijorarea. Tehnicile propuse de autorul terapeut sunt la ndemna oricui, iar explicatiile sale nu recurg la jargonul PsihoSexologiei, ramanand perfect accesibile nespecialistului.







9 mai
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset (9 mai 1883 - 18 octombrie 1955) a fost filosof spaniol.


Citate:
-Valoarea supremă a vieţii, la fel cu aceea a monedei, constă în a o cheltui, rezidă în a o pierde la timp şi cu graţie.
-În fiecare lucru există un indiciu al unei posibile plenitudini. Un suflet deschis şi nobil va simţi ambiţia de a-l perfecţiona, de a-l ajuta să ajungă la plenitudine. Aceasta este iubirea adevarată, iubire pentru perfecţionarea obiectului iubirii.
-Cu morala corectăm greşelile instinctelor noastre, iar cu dragostea – greşelile moralei noastre.
-În iubire, părăsim liniştea lăuntrului nostru, emigrăm virtual către cel iubit, intr-un fel de renunţare a sinelui.
-Trecutul ne salvează de prezent construind un viitor robust.
-Frumuseţea unei metafore începe acolo unde sfârseşte adevărul ei.
-Dacă nu poţi să obţii ce-ţi place, să-ţi placă ce poţi.








6 mai
Sigmund Freud

Canapeaua lui Freud
Sigmund Freud (n. 6 mai 1856, Freiberg, astăzi Pribor/Republica Cehă - d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al şcolii psihologice de psihanaliză.
Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noţiuni precum inconştient, mecanisme de apărare, acte ratate şi simbolistica viselor.










3 mai
Niccolò Machiavelli












Niccolò Machiavelli (în italiana Niccolò di Bernardo dei Machiavelli)(Florenţa,3 mai 1469-Florenţa,21 iunie 1527) diplomat,functionar public,filiosof politic si scriitor italian.
Citate:
-Puţini văd cum suntem într-adevăr, dar toţi văd ce ne prefacem că suntem.
-Ceea ce n-a avut loc niciodată, poate avea loc mâine.
-În anumite circumstanţe, simularea nebuniei constituie dovada celei mai înalte înţelepciuni.
-Curajos ca un leu, viclean ca o vulpe. Leul înfruntă capcanele, iar vulpea ocoleşte haita de lupi.
-Nu ştiu ce e mai bun, răul care aduce folos, sau binele care dăunează.
-Se pune problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii şi una şi alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.
-Iar oamenii jignesc mai degrabă pe cel iubit decât pe cel temut.
-Dumnezeu ne-a dat cuvântul ca să ne putem ascunde gândurile.
-Ambiţia este o pasiune atât de puternică în sufletul omului încât oricât de sus va ajunge, tot nu va fi satisfăcut vreodată.
-Cine a spus că aşteptarea e o tortură n-a spus decât adevărul.
-Oamenii mari numesc ruşine faptul de a pierde şi nu cel de a înşela pentru a câştiga.
-Soarta e ca şi femeia: dacă ţii să o stăpâneşti, trebuie să o baţi şi s-o contrazici.
-Cel ce-şi învinge duşmanii printr-o stratagemă este mai de preţuit decât cel cei învinge prin forţă.
-Scopul scuză mijloacele.
-Un război este drept când este necesar.








30 aprilie
Mina Minovici
Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila - d. 25 aprilie 1933, Bucureşti) a fost un medic legist şi farmacist român. Este faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală. Este fondatorul şcolii române de medicină judiciară şi a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892. Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăţi din acest domeniu din Europa timpurilor sale.










Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauß, latinizat Carolo Friderico Gauss, (n.30 aprilie 1777, Braunschweig - d. 23 februarie 1855, Göttingen) a fost un matematician, fizician şi astronom german celebru.Opera lui cuprinde lucrari din domeniile:matematica,fizica,astronomie,geodezie.






29 aprilie
Henri Poincaré
Jules Henri Poincaré (29 aprilie, 1854 – 17 iulie, 1912)a fost unul dintre cei mai mari matematicieni şi fizicieni francezi. A avut contribuţii ştiinţifice importante şi în domeniile astronomie, geodezie, mecanica cuantică, teoria potenţialelor şi filosofie.
Lui îi aparţine şi renumita "Conjectură a lui Poincaré" (Bănuiala lui Poincaré), care a putut fi dovedită abia după aproape 100 de ani de la prima formulare ei în anul 1904.
Enunţul Conjecturii lui Poincare: Dacă într-un spaţiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.
Problema care avea mai mult de 100 de ani în momentul în care a fost rezolvată de matematicianul rus Grigori Perelman poate ajuta la determinarea formei universului.








27 aprilie
Samuel Morse

Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791,Charlestown, Massachusetts – d.2 aprilie, 1872,New York City, SUA) a fost pictor şi inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 şi a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent.
Samuel Morse a creat alfabetul Morse - în care literele sunt reprezentate prin combinaţii de semnale scurte şi lungi.Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte şi linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.
Apelul internaţional de pericol, SOS - 3 puncte, 3 linii, 3 puncte - a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, "Save Our Souls"( "salvaţi sufletele noastre"), a apărut ceva mai târziu.










26 aprilie
David Hume
David Hume (n. 26 aprilie 1711 - d.25 august 1776) a fost un filozof, istoric şi economist scoţian, un adept al empirismului, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai Iluminismului scoţian. A fost un critic neobosit al dogmatismului metafizic şi religios, devenind celebru pentru modul curajos în care a abordat, de pe poziţii sceptice, o serie de subiecte filozofice cum ar fi cauzalitatea, identitatea personală sau originea virtuţii. Contemporan cu Immanuel Kant, a respins şi a ridiculizat valoarea ideilor abstracte, a ideilor ce nu vin din realitate, din experienţă.
Citate:
-"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit."
-"Un miracol este o violare a legilor naturii."
-"Frumuseţea lucrurilor există în mintea celui care le admiră."
-"Istoria este descoperirea principiului constant şi universal al naturii umane."







23 aprilie
Max Planck
"Max Planck, descoperitorul cuantei elementare de acţiune h, a predat în această clădire între 1889 şi 1928."(inscriptia de pe placa comemorativa)
E=hν, unde E este energia, h este constanta lui Planck, iar ν este frecvenţa.
Max Karl Ernst Ludwig Planck (n. 23 aprilie, 1858, Kiel — d. 4 octombrie, 1947, Göttingen) a fost un fizician german, laureat al Premiul Nobel pentru Fizică în 1918 "Ca apreciere pentru serviciile oferite în avansarea Fizicii prin descoperirea "cuantelor" energiei." Este considerat fondatorul mecanicii cuantice.









22 aprilie
Immanuel Kant

Immanuel Kant (n. 22 aprilie 1724, Königsberg/Prusia Orientală - d. 12 februarie 1804, Königsberg), filozof german, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania. Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne.Cei mai mulţi scriitori şi artişti din vremea lui au fost influenţaţi de ideile sale în domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputând fi înţelese fără referinţa la concepţiile filozofice ale lui Kant.





20 aprilie
Elie Radu
Elie Radu (n. 20 aprilie 1853, Botoşani - d. 10 octombrie 1931) a fost un inginer constructor de poduri şi şosele, pedagog şi academician român. S-a dovedit un luptator pentru drepturile profesionale ale inginerilor, a stimulat şi a îndrumat creaţia inginerească. A deţinut funcţia de preşedinte al Societăţii Politehnice în anii 1898, 1903 şi 1904.
Proiecte şi lucrări realizate:Elie Radu a contribuit la construirea şoselelor transcarpatice, realizate după Marea Unire cu Transilvania. A construit 650 km de căi ferate după concepţii proprii. Una dintre cele mai importante trasee de cale ferată realizate de el este linia Târgu Ocna - Comăneşti - Palanca. A proiectat şi realizat numeroase poduri din beton armat şi tabliere metalice, o realizare deosebită fiind considerată legarea malurilor Siretului prin opt poduri. În 1889, Elie Radu realizează o staţie de captare a apei subterane la Bragadiru, unică în Europa, şi prima reţea de alimentare a oraşului Bucureşti. Ulterior a mai realizat şi alimentarea cu apă a oraşelor Botoşani, Sinaia, Drobeta Turnu-Severin, Târgovişte, Iaşi. I se datorează proiectarea şi construirea a 60 de clădiri de gări, remarcabile fiind cele de la Curtea de Argeş, Comăneşti şi Galaţi. Sub conducerea sa a fost proiectată si realizată construcţia clădirii Ministerului Lucrărilor Publice, în prezent Primăria Capitalei.










19 aprilie
Anghel Saligny
Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Şerbăneşti, judeţul Galaţi - d. 17 iunie 1925, Bucureşti), academician, inginer constructor, ministru şi pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti.








13 aprilie
Robert Watt
Eroul secret al celui de-al doilea razboi mondial: Watson-Watt



Daca v-a prins radarul ruland cu o viteza prea mare (ca sa ajungeti mai repede acasa de la serviciu)sa stiti ca asta i se datoreaza lui:
Sir Robert Alexander Watson-Watt(n.13 aprilie 1892,Brechin, Angus, Scotland, U.K.-d.5 decembrie 1973,Inverness, Scotland, U.K.)cunoscut ca inventatorul radarului.














Jacques Lacan
Jacques-Marie-Émile Lacan, (13 aprilie 1901 – 9 septembrie 1981) - proeminent psihanalist şi psihiatru francez, cu contribuţii remarcabile în psihanaliză, filosofie şi teoria literară. A susţinut cursuri la Paris, între 1953 şi 1981, fiind un influent intelectual francez al anilor 1960, 1970, făcând parte dintre filosofii curentului post-structuralist. Activitatea sa interdisciplinară freudiană a fost caracterizată de preocupări referitoare la inconştient, la complexul castrării, la ego, identificare, limbaj ca percepţie subiectivă.

Alexandru Lungu

Alexandru Lungu (n. 13 aprilie 1924, Cetatea Albă) - (d. 24 iunie 2008, Bonn, Germania),medic endocrinolog, grafician, pictor şi poet român.
Ca cercetător la Institutul de Endocrinologie al Academiei Române, a publicat lucrări referitoare la acţiunea hormonului epifizar, a extractului de hipofiză posterioară, asupra efectelor metabolice ale adrenalinei.
Alexandru Lungu s-a impus şi printr-o activitate artistică cu ample rezonanţe, poet, pictor şi grafician.

Sărut
pieziş

Câteodată iarba se întoarce
împotrivă-mi
râurile pornesc înapoi pe priviri
săpându-mi în orbite
albii inverse răni de os adânc
dat totul e o părere
adevărul nerostit
nesfârşit adevărul
e întotdeauna altul
eu sunt somnul firii veghea răsturnată
şi mă nasc mereu
şi mor de fiecare dată
ca o rază a însingurării
sărutând pieziş
creştetul şi tălpile lumii.

Michael Stuart Brown
Michael Stuart Brown (n.13 Aprilie 1941 in Brooklyn, New York)biolog american; Premiul Nobel pentru medicina pe 1985, impreuna cu conationalul sau Joseph Goldstein, pentru descoperirea cheii de legatura dintre metabolism si colesterol in corpul uman.












8 aprilie
Emil Cioran
Amurgul gandurilor ...Pe culmile disperarii
In patima vidului, doar zambetul cenusiu al cetii mai insufleteste descompunerea mareata si funebra a gandului. Unde sunteti voi, ceturi crude si amagitoare, de nu va rasturnati inca pe o minte impaienjenita? In voi as vrea sa-mi sfasii amarul si sa-mi ascund o spaima mai vasta ca amurgul plutirii voastre!
Daca as putea, as aduce intreaga lume in agonie, pentru a realiza o purificare din radacini a vietii; as pune flacari arzatoare si insinuante la aceste radacini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da alta seva si alta caldura. Focul pe care l-as pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmica, esentiala.
Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Răşinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof şi scriitor român stabilit în Franţa.
Filozofia este meditaţia poetică a nefericirii.
Nu eşti un psiholog bun dacă tu însuţi nu eşti un subiect de studiat, dacă materialul tău psihic nu oferă zilnic o complexitate şi un inedit care să excite curiozitatea ta continuă.















Edmund Husserl
A existat un fenomen
Edmund Husserl (n. 8 aprilie 1859, Prosznitz, azi Prostejov/Republica Cehă — d. 26 aprilie 1938, Freiburg im Breisgau), filosof austriac, creatorul fenomenologiei moderne, care a jucat un rol hotărâtor în dezvoltarea existenţialismului.
După Husserl, "fenomen este tot ceea ce - într-un fel oarecare - se manifestă".





7 aprilie
Francois Charles Fourier
Francois Charles Fourier (7 aprilie 1772, Besançon - 10 octombrie 1837, Paris), socialist utopic francez.
Dictionarul politic spune asa:
A făcut o critică pătrunzătoare societăţii capitaliste, dezvăluind racilele şi contradicţiile ei: existenţa crizelor economice, acumularea avuţiei la un pol al societăţii şi al mizeriei la celălalt pol, opoziţia dintre oraş şi sat, opoziţia dintre munca fizică şi cea intelectuală, schilodirea personalităţii ca urmare a diviziunii capitaliste a muncii, situaţia de robie a femeii etc.
A elaborat, într-o formă încă speculativă, ideea unei succesiuni legice a treptelor dezvoltării sociale. În concepţia sa, contradicţiile sociale apar în forma contradicţiilor dintre pasiuni. Fourier consideră că societatea viitoare va trebui să corespundă „naturii umane“, să permită satisfacerea „pasiunilor“ inerente acesteia.
A prevăzut unele trăsături ale viitoarei societăţi comuniste: absenţa antagonismelor sociale, transformarea muncii într-o necesitate vitală, dezvoltarea personalităţii umane, concordanţa dintre interesele individuale şi cele colective. Forma de organizare a noii societăţi era considerată de el a fi „falanga“, grup de 1 500-2 000 de persoane împărţit în „serii“ şi „grupe“ potrivit înclinaţiilor acestora spre anumite genuri de activităţi. Membrii falangei urmau să locuiască într-un edificiu central, numit „falanster“.
Datorită dezvoltării incomplete a capitalismului, Fourier nu a putut prevedea rolul proletariatului şi necesitatea revoluţiei sociale, închipuindu-şi în mod utopic că trecerea la socialism se va realiza prin propagarea ideilor sale, prin generozitatea celor avuţi.
Ideile lui Fourier au pătruns şi în România, în special datorită lui Teodor Diamant şi Ion Heliade-Rădulescu







5 aprilie
Thomas Hobbes

Thomas Hobbes (5 aprilie,1588–4 decembrie ,1679) a fost un filozof englez, cel mai cunoscut pentru tratatul său Leviatanul (1651).
Hobbes a scris despre filozofie politică şi alte subiecte,oferind o definiţie a naturii umane ca o formă de cooperare auto interesată. A fost contemporan cu Francis Bacon şi cu René Descartes şi a scris un răspuns la Meditaţiile lui René Descartes .
Prin opera sa principală, "Leviathan" (1651), Hobbes a devenit fondatorul filosofiei statale moderne. Dat fiind că în natură domneşte "războiul fiecăruia cu toţi ceilalţi"(homo homini lupus), oamenii încheie un contract social prin care transferă statului puterea şi competenţa. Legitimitate statului constă şi în datoria sa de a garanta securitatea.
Hobbes porneşte de la premiza că egoismul domină natura umană (omul pentru om este lup). De aici rezultă necesitatea apariţiei statului ca o creaţie artificială. Filozofia politică a lui Hobbes se mai ocupă şi de raportul stat (suveran) - individ (cetăţean), de notiunea şi rolul dreptului natural în societate şi de distincţia dintre drept (jus) şi lege (lex).








1 aprilie
William Harvey
William Harvey (n.1 aprilie 1578 – d. 3 iunie 1657) a fost medic englez, celebru pentru faptul că a elaborat teoria exactă a circulaţiei sanguine.
A fost medic de curte al regilor britanici Iacob I şi Carol I.








27 martie
Rontgen

Daca,in mod normal,ati vedea asa mana iubitei,i-ati mai pune inelul in deget?
Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, azi parte componentă a oraşului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia — d. 10 februarie 1923, München) a fost un fizician german. Ca profesor al universităţii Würzburg, studiind descărcările electrice în tuburi vidate, a descoperit în anul 1895, emisia unor radiaţii penetrante, pe care le-a numit radiaţii X, care după moartea sa şi în ciuda testamentului său au fost denumite raze Röntgen. În anul 1901 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică "ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)".







23 martie
Pierre Simon Laplace (* 23 martie 1749, Beaumont-en-Auge - † 5 martie 1827, Paris), astronom, matematician şi fizician francez, celebru prin ipoteza sa cosmogonică Kant-Laplace, conform căreia sistemul solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mişcare.Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din toate timpurile








19 martie
Dragoste de chimie
Frédéric Joliot-Curie

Jean Frédéric Joliot-Curie (n. 19 martie 1900 — d. 14 august 1958) a fost un chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1935), împreună cu soţia sa, Irene Joliot-Curie. În 1934 a obţinut un element radioactiv artificial - o formă radioactivă a fosforului (de fapt, radioactivitatea artificială fusese descoperită de către chimista şi fiziciana româncă Ştefania Mărăcineanu încă din 1924, dar Premiul Nobel pentru această descoperire a fost atribuit chimiştilor francezi). În 1939 a demonstrat că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacţie în lanţ. Este promotorul chimiei anorganice, împreuna cu soţia sa.









16 martie
Georg Simon Ohm
Legea lui Ohm
Ca orice lege ea trebuie respectata,deci sa nu-i opuneti rezistenta.Rezistenta electrica vreau sa zic.Pentru ca si asta tot 'ohm' o masoara.

Georg Simon Ohm (n. 16 martie 1789, Erlangen – d. 6 iulie 1854, München) a fost un fizician şi educator german. Încă de la începutul carierei sale didactice, ca profesor de liceu, Ohm a studiat pila galvanică inventată de contele italian Alessandro Volta. Folosind echipament creat de el însuşi, fizicianul german a descoperit proporţionalitatea dintre diferenţa de potenţial, intensitatea curentului electric şi rezistenţa electrică care a devenit cunoscută în lumea ştiinţifică începând cu 1826 şi până azi ca legea conducţiei electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.







14 martie
Teoria relativitatii
Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician evreu german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Autorul teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

'Nu ştiu cum se face că toţi mă iubesc, dar nimeni nu mă înţelege.'
'Nu e obligatoriu să fii de acord cu mine. Dar ar fi mai rapid aşa.'
'Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios.'
'Sper să nu fim un vis al lui Dumnezeu, sau viitorul nostru va fi foarte relativ.'
'Pune mâna pe o sobă fierbinte un minut şi ţi se va părea o oră. Stai cu o fată frumoasă o oră şi ţi se va părea un minut. Asta e relativitatea.'
'Timpul şi spaţiul sunt moduri în care gândim şi nu moduri în care trăim.'
'Cunoaşterea este limitată.'
'Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul.'
'Dacă oamenii sunt buni doar pentru că se tem de o pedeapsă şi speră într-o răsplata, atunci suntem, într-adevăr, o adunătură jalnică.'
'Nu poţi acuza gravitaţia când dragostea te doboară.'
'Nu înţelegi un lucru pe deplin decât dacă poţi să i-l explici bunicii.'
'Viaţa însăşi este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăieşti ca pe ceva magic.'
'Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul.'
'Dumnezeu este un adevăr universal.'
'Dumnezeu nu joacă zaruri cu universul.'
'Dumnezeu este subtil, dar nu rău intenţionat.'
'Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim.'
'Cuvântul "Dumnezeu" nu este nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecţie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, în orice caz, destul de copilăreşti. Niciun fel de interpretare, indiferent cât de subtilă, nu-mi poate schimba opinia.'
'Nu mă gândesc niciodată la viitor, el vine destul de repede.'
'Şi nici la trecut nu mă gândesc, căci a trecut.'
'Cel mai greu lucru de înţeles pe lume este impozitul pe venit.'












3 martie
Alo,Mr.Bell ?
Alo ?....Alo.......are telefonul inchis sau nu este in aria de acoperire....
Asta e ! Voiam doar sa-i spun ca apreciez nespus ideea d-lui cu telefonul.Cum am fi putut vorbi noi acum din tramvai,din baie,din avion....ma rog ....de peste tot...
Sigur,am evoluat,nu mai avem cabluri.Avem niste obiecte mici ca niste bijuterii pe care le ratacesti prin poseta si le cauti cu disperare cand ti-e lumea mai draga...Ei,nu se face la varsta mea sa mi-l agat de gat....Apoi dupa ce-l gasesti trebuie sa schimbi ochelarii pentru ca nu vezi,cu cei pe care-i porti pe strada, unde trebuie sa apesi,pe care din gramada aceea de butonase dragalase?Intr-un sfarsit gasesc si ochelarii,vad unde sa apas,dar.....nu mai canta....I-am luat piuitul!Scrie:Apel ratat!Doamne,oare ce am ratat?Vreo declaratie....vreo invitatie...?Pentru orice eventualitate intru in magazinul acesta si-mi cumpar o palarie noua....
Alexander Graham Bell (3 martie 1847 - 2 august 1922) născut în Edinburgh Scoţia, moare pe insula Cap Breton în Canada a fost un om de ştiinţă, inventator şi, ulterior, industriaş american, care în anul 1876 a devenit prima persoană care a brevetat un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. În transmiţătorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era ataşat un magnet permanent. Diafragma şi magnetul vibrau, şi un efect numit inducţie electro-magnetică producea un curent variabil într-o bobină alăturată. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor care trecea prin bobina unui electromagnet. Curentul variabil producea un câmp magnetic variabil, care făcea să vibreze o diafragmă subţire de fier, pentru a reproduce vibraţiile sonore iniţiale. Transmiţătorul lui Bell producea doar un semnal slab, fără mijloace de a-l amplifica.










28 februarie
Natura legaturilor...chimice
Doar putina chimie ....
Linus Carl Pauling (n. 28 februarie 1901; d. 19 august 1994) a fost un chimist american, profesor de chimie la Institutul de Tehnologie din Pasadena (California). S-a remarcat prin ideile sale originale asupra naturii legăturilor chimice, structurii moleculelor şi aplicării mecanicii cuantice în chimie. Linus Pauling este laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1954) şi al Premiului Nobel pentru pace (1962).
Pauling a fost un profesor şi un autor remarcabil. Prima sa carte, The Nature of the Chemical Bond (1939) (Natura Legăturilor Chimice), care a influenţat notabil chimia din secolul XX. A publicat apoi primul său tratat de specialitate, General Chemistry (1949) (Chimie Generală) - apărut şi în limba română.


Scoala romaneasca de neurologie
Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, Bucureşti - d. 15 mai 1938, Bucureşti) a fost un medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, membru al Academiei Române, fondatorul Şcolii Româneşti de Neurologie.
Din testamentul lui Gheorghe Marinescu: ... Plecând în lumea din care nimeni nu s-a întors vreodată, n-aşi voi să supăr pe nimeni, dar adevărul totuşi trebuie spus: prea multă nedreptate este în blagoslovita Ţară Românească.






22 februarie
Putina filozofie
Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig - d. 21 septembrie 1860, Frankfurt pe Main), a fost un filozof german, cunoscut - mai ales - prin teoria sa asupra primatului "voinţei" în sfera reprezentării lumii şi în comportamentul uman.Se situează în problema teoriei cunoaşterii pe poziţia idealismului.
Cateva citate:
-Oricât îţi vei schimba înfăţişarea, rămâi ceea ce eşti.
-Sunt trei aristocraţii: a naşterii şi a rangului, a banilor, a spiritului. Cea din urmă, drept vorbind, este cea mai însemnată şi se recunoaşte astfel, dacă i se dă timpul.
-Prietenii se pretind sinceri, duşmanii sunt într-adevăr.
-Cel mai mare om din lume nu este cuceritorul, ci acela care se stăpâneşte pe sine însuşi.
-Nici celui bolnav nu-i foloseşte un pat de aur, nici celui fără minte un noroc deosebit.




21 februarie
Parintele filologiei romane
Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică - d. 3 septembrie 1887, Blaj) a fost un erudit român transilvănean, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreşedinte, apoi preşedintele Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog şi orientalist, „părintele filologiei române”

V-ati facut wassermann-ul ?
August Paul von Wassermann (n.21 februarie 1866, Bamberg, Bavaria - d.16 martie 1925, Berlin), medic şi bacteriolog german, cunoscut pentru descoperirea, în 1906, a reacţiei ce-i poartă numele.
Reactia Wassermann este reactia de fixare a complementului, folosita pentru a cerceta prezenta in organism a anticorpilor pentru Treponema pallidum.In trecut era cel mai utilizat test de diagnosticare a sifilisului.




18 februarie
Pila voltaica
Nu,nu e vorba de o pila la cine stie ce persoana influenta(nu spui care)si nici de o pila pentru reparatul vreunei unghii mai mult sau mai putin false.E vorba de inventia lui:
Alessandro Volta (n.18 februarie 1745, Como, Italia - d.5 martie 1827, Camnago lângă Como), fizician italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt).
Invenţii:
electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774 )
electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775)
prima baterie electrică din istorie, aşa-numita "pilă voltaică" - "strămoşul" bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)




15 februarie
Si totusi se misca....

Galileo Galilei (n.15 februarie 1564–d.8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician,astronom şi filosof italian care a jucat un rol important în Revoluţia Ştiinţifică fiind considerat "parintele stiintei moderne".





13 februarie
Dimitrie Gusti
Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iaşi; 30 octombrie 1955), filosof, sociolog şi estetician român. Membru al Academiei Române din 1919, preşedintele Academiei Române (1944 - 1946), ministru al învăţământului între 1932 şi 1933, profesor la Universităţile din Iaşi şi Bucureşti.
A iniţiat şi îndrumat acţiunea de cercetare monografică a satelor din România (1925 - 1948). A obţinut legiferarea serviciului social (1939), prin care se instituţionaliza, pentru prima oară în lume, cercetarea sociologică, îmbinată cu acţiunea socială practică şi cu pedagogia socială.
În domeniul literar-ştiinţific, Gusti a înfiinţat şi a condus revistele "Arhiva pentru ştiinţa şi reforma socială" (1919 - 1943) şi "Sociologie românească" (1936 - 1944). A avut o contribuţie deosebită la formarea Muzeului Satului





12 februarie
Teoria evolutionista
E important sa ne cunoastem stramosii.Ia vedeti...pe cine recunoasteti de aici...Eu am avut o matusa care semana cu numarul 2(de la stanga la dreapta)....dar era ...imbracata.



Emma Wedgwood, soţia lui Darwin...de esti tu acela ...nu-ti sunt soata eu...
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog şi autor de cărţi, fondatorul teoriei referitoare la evoluţia speciilor de plante şi animale (teoria evoluţionistă). A observat şi a demonstrat că toate speciile de forme de viaţă au evoluat de-a lungul timpului din anumiţi strămoşi comuni, proces pe care l-a numit "selecţie naturală",toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, "Originea speciilor",publicată în 1859.





11 februarie
Mary had a little lamb
"O legendă chinezească povesteşte cum o femeie cu o voce foarte frumoasă a cântat într-un tub de bambus care a fost mai apoi sigilat. Peste generaţii, tubul a fost deschis, iar sunetele s-au auzit perfect şi în ordine,din păcate pentru o singură dată."Am citat din Wikipedia din articolul:"Inceputurile inregistrarilor sonore".
Mi s-a parut interesant cum ,de altfel,interesanta mi se pare si inventia lui Thomas Alva Edison(n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931)cel care a fost un important inventator şi om de afaceri american a sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX. A fost cunoscut şi ca "Magicianul din Menlo Park", fiind şi cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor ştiinţifice (1903 brevete). Este un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenţii în domeniul electricităţii (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) şi cinematografiei - kinetoscopul.In imagine este Edison alaturi de fonograful sau a carui inventie o anuntase pe 21 noiembrie 1977.Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator.
Google are meritul de a fi gasit poza lui Edison alaturi de fonograful sau iar You Tube ne ofera o varianta de cantec pe versurile utilizate de Edison in compensarea pierderii vocii lui de-alungul vremii- :)







8 februarie
Lectia de chimie

Dmitri Ivanovici Mendeleev (n.8febr.1834,Tobolsk-d.2febr.1907,Sankt Petersburg)celebru chimist rus.



5 februarie
Buletin meteorologic
Un meteorolog a fost intrebat odata ce procent din prezicerile sale meteorologice se adeveresc si a raspuns ca in jur de 40% la care cel care l-a intrebat i-a mai pus o intrebare :Atunci de ce nu spui invers?
Desigur nu e vorba de Ştefan Hepites, fizician si meteorolog, membru al Academiei Române; a înfiintat, în 1878, prima statie meteorologica româneasca, iar în 1884 a creat prima statiune meteorologica la Bucuresti,la Scoala de Agricultura de la Herastrau,mutata în 1888 la Filaret;a realizat,împreuna cu I.St.Mutar,prima harta magnetica a României, de numele lui legându-se si înfiintarea primelor statiuni seismologice din tara (n.05.02.1851-m.15.09.1922).



29 ianuarie
Cum mirosim
Linda B.Buck nascuta in 29 ianuarie 1947 in Seattle,Washington.In 2004 impreuna cu Richard Axel au primit premiul Nobel pentru ca au descoperit procesul de functionare al sistemului olfactiv.


28 ianuarie
Inventii si inventatori
William Seward Burroughs I(n.28ian.1857-d.14sept.1898)inventator american,cel care a inventat dispozitivul de imprimat date la masinile de calculat mecanice.
Priviti aceste doua piese de muzeu.Sunt amuzante ,nu-i asa?
















22 ianuarie
Putina filozofie
Francis Bacon (* 22 ianuarie 1561 Londra - † 9 aprilie 1626 Londra) a fost un filozof englez.Este iniţiatorul empirismului şi senzualismului modern: simţurile ne dau cunoştinţe certe şi constituie izvorul tuturor cunoştinţelor. Ştiinţa adevărată se dobândeşte prin prelucrarea metodică, raţională a datelor senzoriale. Bacon pune astfel în opera sa principală Novum Organum (1620) bazele metodei inductive, caracterizată prin folosirea analizei, comparaţiei, observaţiei şi experimentului.
Cateva aforisme:
-Ştiinţa înseamnă putere.
-Oamenii nu pot stăpâni natura decât supunându-se legilor ei.
-A cunoaşte cu adevărat înseamnă a cunoaşte prin cauze.
-Cititul il face pe om deplin;vorbirea il face prompt,iar scrisul il face exact.



20 ianuarie
Un pic de fizica si matematica

André-Marie Ampère (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836), a fost un fizician şi matematician francez. Este considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.Introduce noţiunea de curent electric şi tensiune electrică.Inventează galvanometrul, aparatul cu care pot fi măsurate tensiunile electrice şi curentul electric.În domeniul matematicii şi mecanicii a studiat ecuaţiile derivate parţiale.În fizică(ca cinstire adusă contribuţiei sale)unitatea de măsură a intensitatii curentului(I) se numeşte Amper(A).


17 ianuarie
Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston - d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, fiind diplomat, om de stiinţa, inventator, filozof, profesor şi om politic.
Mare personalitate pentru America si pentru lumea intreaga!In domeniul inventiilor este cel care a inventat paratrasnetul.




11 ianuarie
Edward Aloysius Murphy Jr
Legea lui Murphy
Edward Aloysius Murphy Jr.(n.11 ian.1918-d.17 iulie 1990),inginer american celebru in lumea intreaga in urma binecunoscutei:"Legea lui Murphy" care are urmatorul enunt:„Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”.În 1948, pe când lucra la Institutul de Tehnologie al United States Air Force, a declarat despre asistentul său că „Dacă are vreo posibilitate de a greşi, o va face”. Murphy a considerat legea ca un principiu de bază al „proiectării preventive”, în care trebuie asumate cele mai defavorabile condiţii de operare şi funcţionare, şi s-a opus interpretării într-un mod amuzant a legii.
De-a lungul timpului s-au adăugat o serie de alte „legi”, formând aşa-numita murphologie:
Legea lui Finagle: Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil.
Preceptul lui Flanagan: Murphy a fost un optimist.
Paradoxul lui Silverman: Dacă legea lui Murphy poate să greşească, va greşi.









10 ianuarie
Un gand matematic
Nu,nu va invit sa rezolvati o problema de matematica...Va invit doar la un gand pios pentru cel care a fost:
Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea - d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) matematician român, considerat părintele informaticii româneşti cu invenţia de circuite electronice tristabile.Publică lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei şi logicii matematice.A insistat şi ajutat mult la realizarea primelor calculatoare româneşti. A avut contribuţii remarcabile la dezvoltarea informaticii şi la formarea primelor generaţii de informaticieni.A primit Computer Pioneer Award al societăţii IEEE, în 1996(post-mortem).Viaţa sa dedicată matematicii şi informaticii l-a consacrat ca un extraordinar om de ştiinţă şi profesor.A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna şi al Institutului Internaţional de Filozofie.Iata cateva citate din spusele acestui extraordinar om de stiinta,care era inzestrat si cu un deosebit simt al umorului:
-Când îmbătrâneşti, nu mai ai inimă, ai cord!
-Ce este un pesimist? Un optimist bine informat.
-Cursurile facultăţii noastre sunt libere.Intră cine vrea, rămâne cine poate.
-Duşmanii se recrutează dintre prieteni.
-E rău că la bătrâneţe dosarul medical e mai mare decât dosarul de cadre.
-Eu sunt omul care demonstrez, nu conving.
-Explozivul cel mai puternic nu este toluenul, nici bomba atomică,ci ideea omenească.
-Foarte curând oamenii se vor împărţi în două categorii: oameni bătrâni şi oameni care ştiu să lucreze la calculator.
-Iubesc oamenii începând cu mine.
-Învăţând matematică, înveţi să gândeşti.
-Nimic nu costă mai mult decât neştiinţa.
-Nu e de părerea ta cel ce te aprobă,ci cel ce te imită.
-Se ştie că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ţi se pară uşoare.
-Spre deosebire de vin,ştiinţa nu trebuie lăsată să se învechească.
-Ştiinţa se răzbună ca o femeie,nu când o ataci,ci când o neglijezi.
-Umorul? E un cocktail de revoltă şi disperare.
-Un om la 20 de ani trebuie să fie admirat,la 30 apreciat,la 40 invidiat şi la 60 stimat.
-Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil.
-Scaunele prezidenţiale sunt periculoase: au un microb care se urcă la cap.
Si cateva replici hazlii:
După ce şi-a scrântit piciorul la 65 de ani:
- Ştiam că la vârsta mea te scrânteşti la cap, nu la picior.
La armată,Moisil a ales călăria. La prima oră de călărie a alunecat încetul cu încetul pe spate:
- D-le colonel,d-le colonel.Ce mă fac?Mi se isprăveşte calul!










5 ianuarie
King Camp Gillette

King Camp Gillette (n. 5 ianuarie 1855, Fond du Lac, Wisconsin — d. 9 iulie 1932, Los Angeles, California), inventator american al lamei de barbierit, brevetată în 1895, și lansată pe piață în 1903 care apoi a cucerit întreaga lume cu metoda sa revoluționară de ras.








Rudolf Eucken
Rudolf Christian Eucken (n. 5 ianuarie 1846 la Aurich - d. 15 septembrie 1926 Jena) a fost un filosof german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1908
"pentru seriozitatea cu care a tins spre adevăr, pentru forța pătrunzătoare a gândirii și previziunii, a căldurii și forței expunerii cu care a reprezentat și dezvoltat în numeroase lucrări o concepție de viață idealistă".












4 ianuarie
Sextil Pușcariu
Sextil Iosif Pușcariu sau, mai scurt, Sextil Pușcariu (n. 4 ianuarie 1877, Brașov - d. 5 mai 1948, Bran) a fost un filolog și lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical și teatral, publicist și academician român de origine aromână











Isaac Newton
Nu ignorati Legea atractiei universale

Azi e ziua de nastere a lui Sir Isaac Newton(n.4 ian 1643-d.31 mart1727),unul dintre cei mai mari oameni de stiinta pe care i-a avut omenirea,cel care a descoperit Legea atractiei universale.
E bine sa tineti cont de ea mai ales cand coborati din avion.Sa nu faceti ca el...Priviti si luati aminte:


Si totusi....pe cine o fi vazut acolo jos?

3 ianuarie,2010
Cicero
Cicero,adica Marcus Tullius Cicero (106-43 i.Hr.)orator si filozof roman a avut un rol important in perioada de sfarsit a Republicii romane.Activitatea sa literara si politico-sociala s-a concretizat in domenii atat de numeroase,incat Cicero poate fi calificat drept un om universal,"homo universalis".
Opera sa este imensa si se distinge in primul rand prin cele 58 de discursuri ciceroniene in care talentul sau nativ se imbina armonios cu vasta lui cultura si cu practica forului.S-a remarcat si ca teoretician al artei retorice fiind socotit unul dintre parintii oratoriei antice.Opera lui filozofica isi propune sa dea Romei o literatura filozofica proprie care sa o elibereze de sub tutela spirituala a Greciei.Cicero are si o corespondenta bogata care este in acelasi timp un dosar intim al scriitorului,dar si o adevarata fresca a vietii Romei din vremea sa.
Multe din ideile sale filozofice exprimate in citate celebre le folosim in limbajul obisnuit fara sa stim (probabil) ca-i apartin.Iata cateva dintre ele:
-a trai inseamna a gandi
-cat traiesc,sper
-fara prietenie nu exista viata
-obisnuinta e a doua natura
-filozofia este medicina sufletului
-memoria scade daca nu o folosesti
-o casa fara carti imi pare un corp din care a zburat sufletul
-tacerea este una dintre marile arte ale conversatiei
-norocul este orb
-este mare lucru sa ne cunoastem viciile
-caracterul fara intelepciune poate mult,dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic
-prefer sa par fricos decat imprudent
-dilema este o situatie in care orice varianta ai alege esti gasit in neregula
-foamea este condiment pentru orice mancare
-a face pe prostul la momentul potrivit este cea mai mare intelepciune
-e o incantare sa nu faci nimic
Gata!Ma opresc!Vreau sa simt incantarea de a nu face nimic!



1 ianuarie
Ana Aslan
Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Brăila - d. 20 mai 1988, la București) a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.