Istorie,Evenimente,Geografie

29 decembrie
Madame de Pompadour
Jeanne-Antoinette Poisson, marquise de Pompadour (n. 29 decembrie 1721, Paris - d. 15 aprilie 1764, Versailles) cunoscută ca Madame Pompadour fostă metresă a regelui Franței Ludovic al XV -lea.











Carmen Sylva
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, n. 29 decembrie 1843, Neuwied, Germania - d. 18 februarie 1916 (S.N. 2 martie), Curtea de Argeș) a fost întâia regină a României, soția lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare. Maiestatea Sa este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor adoptase pseudonimul Carmen Sylva, și ca fondatoare de instituții caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniților.











23 noiembrie
Gracchus Babeuf
François Noël Babeuf (cunoscut și ca Gracchus Babeuf, n. 23 noiembrie 1760 - d. 27 mai 1797) a fost un revoluționar francez, teoretician al comunismului utopic, fondator al ziarului Le Tribun du peuple și conducător al Conspirației egalilor împotriva guvernului reacționar al Directoratulului.
Doctrina sa, babuvismul, poate fi considerată precursoare a comunismului.











11 noiembrie
Magda Goebbels

Johanna Maria Magdalena Goebbels sau Magda Goebbels (n. 11 noiembrie 1901, Berlin — d. 1 mai 1945, Berlin) a fost soția ministrului propagandei celui de-Al Treilea Reich, Joseph Goebbels. „Soția diavolului” cum a fost ea denumită de istoricii postbelici era inteligentă, cultă, sigură de sine, frumoasă, o apariție care atrăgea atenția. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Berlinul era înconjurat de trupele Armatei Roșii, Magda Goebbels își ucide cei șase copii iar apoi se sinucide, împreună cu soțul său.











26 octombrie
Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie - aprilie 1693 și 1710 - 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic și scriitor român.










19 octombrie
Dumitru Almas
Dumitru Almaș (n. Dumitru Ailincăi, 19 octombrie 1908, Negrești, Neamț - d. 12 martie 1995) a fost un prozator, istoric, scriitor, publicist și profesor universitar român, autor de romane istorice și de biografii romanțate. A inițiat (1967), și a condus, ca redactor șef, revista „Magazin istoric” până în anul 1971.










29 septembrie
Amiralul Nelson

Horatio Nelson (n.29 septembrie 1758 – d.21 octombrie 1805), amiral britanic este cunoscut în istorie, înainte de toate, ca învingător al flotei franco-spaniole la Trafalgar.

A fost un conducător exemplar, cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul. O altă pasiune a lui Nelson, tot la fel de riscantă, a fost legătura pe care acesta a avut-o cu Emma Hamilton, soția ambasadorului britanic la Neapole. Numeroasele victorii, aduse în slujba Marinei Regale Britanice, au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și pentru populația britanică.













28 septembrie
Vasile Pârvan
Vasile Pârvan (n. 28 septembrie 1882, Perchiu, Bacău - d. 26 iunie 1927, București) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și eseist român.











6 septembrie
Mihail Kogalniceanu
Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași – d. 20 iunie 1891, Paris) a fost un om politic, gazetar și scriitor român.
"N-aș schimba săraca Moldovă nici pentru întâiul tron din lume", afirma la Luneville, în Franța, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”. A fost istoric, scriitor, ziarist, om politic, prim-ministru și, mai tarziu, ministru de externe. A jucat un rol important în Revoluția de la 1848 și în lupta pentru Unirea Principatelor Române.










26 august
Declaratia drepturilor Omului si ale Cetateanului
Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului (în franceză Déclaration des Droits de l'Homme et du Citoyen) este carta fundamentală prin care la data de 26 august 1789 au fost puse, în Franța și în lume, bazele democrației moderne.











20 august
20.08.1968: Pe poarta uzinei de la Colibași a ieșit primul autoturism românesc, Dacia 1100.
Prima Dacie 1100 si primul conducator(auto) al Romaniei!
Vremurile lor au apus....













15 august
Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte (în franceză: Napoléon Bonaparte; n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena), cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.










7 august
Mata Hari
Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (* 7 august 1876 - †15 octombrie 1917), născută în Leeuwarden, căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa fiind o dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul primului război mondial.

A fost condamnată și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj.





















20 iulie
Alexandru cel Mare

Alexandros III Philippou Makedonon (20 iulie 356 î.Hr.–10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut sub numele de Alexandru cel Mare, Alexandru Macedon sau Alexandru al III-lea al Macedoniei ( în greacă Μέγας Αλέξανδρος, Megas Alexandros), rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe greci stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru a contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

13 iulie
Gaius Iulius Cezar (limba latină: IMP•C•IVLIVS•CAESAR•DIVVS1; n. 13 iulie, ca. 100 î.Hr.  – d. 15 martie, 44 î.Hr.) a fost un lider politic și militar roman și una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii și instaurarea Imperiului Roman.







28 iunie
Henric al VIII-lea
Henric al VIII-lea (n. 28 iunie 1491 – d. 28 ianuarie 1547) a fost rege al Angliei.
Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea.

















Este faimos datorită faptului că a avut şase soţii: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr.Prima a fost sotia fratelui sau care a decedat si caruia i-a urmat la tron.Pe doua (Anne Boleyn si Catherin Howard)le-a executat,a treia,Jane Seymour,cea care i-a daruit fiul dorit care sa-i succeada la tron,a murit la nastere ,iar ultima,Catherine Parr i-a supravietuit.
„Moda ii formeaza pe suverani, asa dupa cum impune imbracamintea si determina moravurile. In evul mediu un mare rege trebuia sa fie curtenitor, cavaleresc, sever si pios; pe vremea Renasterii un mare print este libertin, cultivat, magnific si deseori crud. Henric al VIII-lea a avut toate aceste insusiri, dar in maniera englezeasca, adica libertinajul sau a ramas conjugal, cultura lui a fost teologica si sportiva, magnificienta sa de bun gust, cruzimea sa legalmente ireprosabila. Astfel incat, cu toate crimele sale, a ramas un suveran popular in ochii supusilor sai. Si astazi inca este aparat de istoricii englezi”. – André Maurois










14 mai
Costache Negri
Costache Negri (n. 14 mai 1812, Iaşi, Moldova - d. 28 septembrie 1876, Târgu Ocna, România) scriitor, om politic şi patriot român.
Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind "unul din cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar şi o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârşite în istoria modernă a românilor".
În timpul vieţii, Costache Negri a publicat puţin, prin reviste, astfel că şi contribuţia lui la patrimoniul literaturii române este destul de modestă. Ne-au rămas de la el câteva manuscrise interesante, care cuprind 3-4 scrieri în proză, mai ales amintiri din călătorie, câteva zeci de poezii şi un număr apreciabil de scrisori, care n-au valoare literară, ci numai documentară. Proza, elaborată mai ales în anii studenţiei, cuprinde povestirea Sările veneţiene (1839). Tot în această colecţie se găseşte şi faimosul toast, rostit la Paris la 27 decembrie 1848, unde zice: "În visurile mele înflorite se arată viitorul României. Suntem milioane de români răzleţiţi. Ce ne lipseşte ca să ajungem un neam tare? Unirea, numai unirea. Să trăiască unirea românilor"!






12 mai
Florence Nightingale
Femeia cu lampa
Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 - d.13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar şi un statistician important. Datorită ambiţiei şi devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituţii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar şi cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului şi personalităţi sale, Florence Nightingale şi-a consacrat întreaga viaţă ajutorării bolnavilor din spitale.






18 aprilie
Nicolae Densusianu
Nicolae Densusianu (scris uneori Densuşianu; n. 18 aprilie 1846, Densuş, Hunedoara, d. 24 martie 1911, Bucureşti) a fost un jurist şi istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care a rămas cunoscut mai ales prin lucrarea sa monumentală Dacia preistorică.In cele circa 1.200 de pagini autorul dezvolta teoria unei civilizatii preistorice avansate, pe care Densusianu o numeste civilizatia pelasga, cu leaganul în spatiul României de astazi si care ar fi dat nastere (în viziunea autorului) întregii civilizatii europene (Wikipedia).
Dacia preistorica a stârnit si continua sa stârneasca enorme pasiuni, pozitive si negative. Oricum am considera-o, un lucru ramâne sigur, aceasta istorie nu poate fi ignorata.(Alexandru Nemoianu)






17 aprilie
Banca Naţională a României


Banca Naţională a României (BNR), este banca centrală a României, o instituţie publică independentă, singura autorizată şi resposabilă de emiterea bancnotelor şi monedelor valabile pe teritoriul României.Banca Naţională a fost înfiinţată în anul 1880 cu un capital iniţial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu). Prima bancnotă emisă de BNR a fost cea de 1000 lei, care a circulat până în anul 1933.







30 martie
Miron Costin
Miron Costin (30 martie1633- 1691) a fost un cronicar român din Moldova, unul dintre primii scriitori şi istoriografi din literatura română.Lucrarea cea mai importanta a sa este: Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche – vornicul
Ea continuă cronica lui Ureche din 1594 pînă în 1661, anul morţii lui Ştefăniţă Lupu. Opera are în ultima parte un caracter memorialistic.Letopiseţul s-a păstrat în 56 de copii manuscrise.
In cronica sunt descrise si catastrofe naturale precum "Invazia lacustelor".Norul de lacuste este o urgie ingrozitoare si devastatoare, tabloul descris de Miron Costin fiind dominat de spectrul mortii si de incapacitatea oamenilor de a se impotrivi catastrofei ecologice.
24 martie

24 martie 1882 Robert Koch, medic şi microbiolog german, a anunţat descoperirea bacilului tuberculozei.


George Toparceanu - Bacilul lui Koch

Mult onorate doamne,
Distins auditor!
La festival când vine, tot omul e dator
S-asculte, înainte de partea amuzanta,
O conferinta lunga si foarte importanta.
Conform acestei date sinistre, asadar,
Avem între culise un conferentiar,
Un om cu greutate, un personagiu mare...
Sa nu luati aceasta drept o amenintare!
Dar ca sa nu planeze asupra noastra vina
C-am neglijat programul, — persoana cu pricina
E gata sa va tina, un ceas si jumatate,
O conferinta grava de specialitate.
Cum, nu va pare bine? De ce v-ati întristat?
Mai asteptati o clipa, ca doar n-am terminat.
Pe de-alta parte, însa, gasind ca-i anormal
Sa va chemam la teatru... ca s-adormiti în stal;
Ca somnul, în aceste conditii verticale
S-atât de izolate, nu face cinci parale;
Ca nimene nu poate pretinde nimanui
Sa-nghita festivalul cu conferinta lui, —
Din spirit caritabil si din filantropie,
Stiind mai dinainte ce toata lumea stie,
Cu voia dumneavoastra ne-abatem de la moda
Si-n loc de conferinta, veti asculta o oda.

Prea onorate doamne,
Distins auditor!
Subiectul odei mele e-atât de-ngrozitor
Ca biata-mi Muza, alba de spaima si uimire,
Când i-am cerut concursul, în loc sa ma inspire,
S-a dat pe lânga usa, a pretextat ceva
Si-a disparut... adio! M-a parasit asa,
Cu calimara plina de noapte si de proza.
E vorba de bacterii si de tuberculoza,
E vorba de bacilul lui Koch...
Precum vedeti,
Un subiect anume facut pentru poeti!
O, nu va fie teama... si dracul este negru
Când sta sa-l zugraveasca un iconar integru,
Dar... ici un pic de galben si dincolo putin
Albastru... si pe gura o dunga de carmin, —
Cu toate c-adineaori parea insuportabil,
Din drac urât si negru devine acceptabil.
(Dar nu fac oare zilnic cucoanele — si ele —
Cam tot acelasi lucru pe propria lor piele?
Ba fac asa chiar domnii — de genul femeiesc...)
Bacilul despre care as vrea sa va vorbesc
Se afla-aici în sala... stiu bine ca m-asculta,
Dar nu vrea sa-si tradeze prezenta lui oculta.
Intrarea n-a platit-o fiindca-i mititel,
Dar unde-i lume multa acolo e si el!
Incognito ca regii si nepoftit patrunde
În orice fel de casa; îl întâlnesti oriunde:
În berarii, pe strada, la cinematograf;
Îi place sa se joace cu alti bacili în praf;
Se duce la plimbare cu trenul, cu tramvaiul,
Si peste tot se tine de bietul om ca scaiul,
În fabrica, la scoala sau pe trotuar hai-hui, —
Dar peste tot îsi vede de-afacerile lui!
Îsi da ades pe credit persoana lui culanta
Cu o scadenta lunga, când nu e... galopanta,
Regia de tutunuri îi face mult rabat;
La bauturi spirtoase e cointeresat;
Din orice-abuz profita... La pânda, invizibil,
În lupta mare-a vietii e mic, dar e teribil —
Si chiar atunci când pare ca doarme, e destept,
La primarii el este , , consilier de drept"
Si, tare-n atmosfera comunelor urbane,
E cel mai mare dusman al speciei umane...

Prea onorate doamne!
Când tin acest discurs,
Dac-ati vedea ca intra în sala-aici un urs,
N-ati navali afara prin usi si prin ferestre
Utilizând cu totii resursele pedestre?
De ce? Fiindca-i mare si foarte fioros...
Bacilul lui Koch însa e mai primejdios!
Dar fi'ndca nu se vede si fi'ndca e prea mic,
Nu sperie pe nimeni...
Sa judecam un pic.
De-ar fi cât Himalaia ori numai cât aluna,
Când stii ca te omoara, mic-mare nu-i totuna?
Sa-mi spuneti dumneavostra: ce importanta are
Când un tâlhar te-mpusca, daca e mic sau mare?
O fi el mic, bacilul... da-i rau! Pe lânga el,
O biata matahala de urs e ca un miel.
Câti oameni mor, de pilda, în fiecare tara
Mâncati de ursi? Trei-patru...
Pe când aceasta fiara,
Acest vrajmas de moarte al genului uman
Ataca si distruge pe fiecare an
Nu zece, nu o suta... ci mii si mii de vieti,
Ci zeci de mii si sute de mii de tinereti "
Ca judecându-l dupa ispravile lui crunte
Si dupa lacomie, apare cât un munte!
Un monstru, un balaur încolacit în spatiu
Ce-nghite fara mila, înghite cu nesatiu
Si tot nu-i mai ajunge, tot nu mai e satul...

*
Cu voia dumneavoastra, l-am insultat destul.
Ar fi acum momentul sa-l punem sub o lupa
Sa stim: ce forma are si cu ce se ocupa?
Dupa savanti si medici ca doctorul Argon,
Bacilul se prezinta sub forma de baston...
Dar bolnavii, saraicii, spun doctorului Ciuca,
Ca lor li se prezinta sub forma de maciuca!
Ce-i el de fapt? Un zero, un fel de vârcolac
Nici cât un ou de musca, nici cât un vârf de ac, —
Ceva asa, cilindric... Regret ca nu gasesc
O creta si-o tabela ca sa vi-l zugravesc. —
S-a zis ca face parte din regnul vegetal,
Dar eu nu cred... fiindca nu-mi pare natural
Sa fie din aceeasi familie cu floarea,
Sa fie var cu macul si ruda cu cicoarea,
Cu gingasa mimoza, cu palidul narcis...
Ar însemna ca-si face familia de râs!
Nu, nu prea are alura de planta — dimpotriva:
Ati întâlnit vreodata o planta agresiva?
Vazut-ati dumneavoastra o floare sau un pom
Sa sara din gradina si sa se dea la om?
Ori ati putea concepe vreun fel de ciupercuta
Ce sta sa se rapeada, când nimeni n-o asmuta?...
Dar, în sfârsit, s-admitem ca scârba asta mica
Ar mosteni-n caracter ceva de la urzica, —
Nu prea importa regnul din care face parte
Cât mai cu seama felul cum stie sa se poarte.
Distruge-n organisme tesuturile vii;
Se instaleaza în trupuri firave de copii;
Îl poarta-n nas si-n gura aproape-orice persoana.
Dar el prefera pieptul de fata diafana
(Desi nu-i prea rezista nici cei mai mari atleti).
Si — curios! — el are de mult pentru poeti
Un fel de slabiciune... s-ar zice ca anume
Îi place sa distruga ce-i mai de pret pe lume!...
De obicei, traieste la umbra. Scos la soare,
Devine melancolic si, câteodata, moare.
Dar nu întotdeauna. Uscat ca o mumie,
Ades, de suparare, el cade-n letargie,
Devine colb, se-nalta pe-un strat de aer moale,
Pluteste-n atmosfera... si dând mereu târcoale
În jurul nostru, iarasi gaseste un cotlon
Si capatând viata — devine iar baston!
Savanti-l studiaza facând din el culturi, —
Un fel de gelatina... un soi de racituri
Pe care stau microbii ca-n sânul lui Avram
Si se-nmultesc acolo în voia lor...
Uitam!
El dragoste nu face. Cu omul în contrast,
Bacilul lui Koch este surprinzator de cast.
Dar cum se înmulteste atunci? Prin ce minune?
— Prin sciziparitate sau prin diviziune:
Se rupe-ntâi în doua... apoi se face-n patru...
Si-n noua luni e-n stare sa-ti umple acest teatru
Cu fii, nepoti, nepoate, si socri mari, si frati,
Si veri, si verisoare, si cuscri, si cumnati,
Ca nici un fel de baba (de-a lor) n-ar fi în stare
Sa-ti spuna a cui este si câte neamuri are!

*
Prea onorate doamne!
Doar câteva cuvinte,
Si-am ispravit... (v-asigur ca nu mi-am pus în minte
Sa va servesc bacilul lui Koch o noapte-ntreaga).
Cum toata lumea stie, microbul se propaga
Prin aer, prin contactul cu un bolnav în casa,
Prin lapte si prin carne de vaca ofticoasa, —
Dar mai ales sarutul, când cade pe-un teren
Prielnic, raspândeste agentul patogen.
Deci n-ar fi rau, fiindca prudenta e de aur,
Sa va feriti din calea acestui mic balaur
Si orice om cuminte sa cugete mai des
Ca n-are nici o graba si nici un iteres
Sa moara de ftizie...
Ca poate sa-si aleaga o alta maladie
Sau poate sa-si dea singur în cap c-o caramida,
În caz când existenta îi pare insipida;
Dar daca-i place viata si soarele, atunci
E bine sa respecte aceste vechi porunci,
Pe care medicina de-un veac i le prescrie
Si dumenalui se face mereu ca nu le stie:
Sa nu stai toata ziua vârât cu nasu-n scripte,
Iar laptele si carnea — sa fie bine fripte.
În orice alimente si-n orice bautura
Sa puneti acid fenic — nu mult: o picatura...
Si cel putin o data la doua saptamâni
Tot omul sa se spele pe fata si pe mâini...
La posta sau la gara (si-n orice loc murdar)
E obligat tot omul sa scuipe-n buzunar,
Ca pe podea nu-i voie decât în caz de boala...
Iar când te duci la teatru sau intri în vreo scoala
Si aerul de-acolo îti pare echivoc,
E mai recomandabil sa nu respiri de loc...
Acei ce au bronsita sau tuse magareasca,
De semenii lor teferi grozav sa se fereasca!
Sa nu-si mai piarda noaptea cu lucruri nepermise,
Sa tina toata iarna ferestrele deschise
Iar vara sa se duca la aer, la Sinaia,
Sa steie-nchisi în casa, c-afara-i uda ploaia...
Pe lânga asta-i bine, când suferi de-anemie,
Cu propria ta viata sa faci economie.
De nu vrei ca la urma sa te trezesti mofluz,
Evita surmenajul si orice fel de-abuz,
Rareste-o cu tutunul, mai lasa bautura!...
Iar daca, din pacate, vrei sa-ti apropii gura
De epiderma unei persoane din elita, —
Oricât ar fi persoana accea de grabita,
La locul ce urmeaza sa fie sarutat
Sa dai întâi c-o cârpa muiata-n sublimat.
Ori, ca sa fiti mai siguri de viata, eu va zic:
Nu sarutati nici mâna, nici gura, nici... nimic!











23 martie
Alexandru Dimitrie Xenopol

Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iaşi - d. 27 februarie 1920) a fost un academician, economist, filosof, istoric, pedagog, sociolog şi scriitor român. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor, filozof al istoriei de talie mondială, cel mai mare istoric român, după Nicolae Iorga. Istoria Românilor din Dacia Traiană, având şase volume şi totalizând aproape 4000 de pagini este prima prezentare sistematizată,analitică şi complexă a istoriei românilor, din toate provinciile tradiţionale,începând tratarea problematicii din cele mai vechi timpuri până la unirea din anul 1859. În scopul finalizării acestei sinteze, autorul a realizat cercetări îndelungate în arhive şi biblioteci din ţară ori din străinătate, publicând anticipat diverse studii referitoare mai ales la izvoarele şi instituţiile istorice româneşti.








20 martie
Lectia de patriotism











Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Moldova, astăzi în România – d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România.





19 martie
David Livingstone
David Livingstone (n. 19 martie 1813 - d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.




9 martie
O plimbare in spatiu
Iuri Alexeevici Gagarin (în rusă Юрий Алексеевич Гагарин, n. 9 martie 1934, Kluşino, RSFS Rusă, URSS — d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS), Erou al Uniunii Sovietice, a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spaţiu şi primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite ţări pentru călătoria sa de pionierat în spaţiul cosmic.









Hai sa redescoperim America

...impreuna cu Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florenţa, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului şi Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existenţa curentului ecuatorial. Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii.







3 martie
Ziua Mondiala a Scriitorilor
In fiecare an, la 3 martie, se aniverseaza Ziua Mondiala a Scriitorilor.
Evenimentul este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizatia Internationala a Scriitorilor (International PEN), din care fac parte poeti, dramaturgi, eseisti, editori si nuvelisti, chiar daca acronimul PEN semnifica doar Poets - Essayists - Novelists.
Initiat, in 1921, de un grup de scriitori englezi si francezi, International PEN a fost prima si a ramas singura organizatie internationala a scriitorilor.PEN Clubul Roman a fost creat in 1923 si l-a avut printre initiatori pe Liviu Rebreanu.
Deci,La multi ani! tuturor poetilor,dramaturgilor,eseistilor,editorilor si nuvelistilor.



18 februarie
"Bloody Mary"
Maria I (engleză Mary I) (n. 18 februarie 1516 – d. 17 noiembrie 1558), cunoscută şi sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei şi regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 (de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558.Pentru persecutiile la care i-a supus pe protestanti a fost numita si "Maria cea sangeroasa" sau "Bloody Mary".


Totusi,pare-se ca nu de la ea porneste legenda fantomei din oglinda conform careia daca faci ceea ce face tipa din clipul urmator ....o patesti rau de tot:

Decat sa faceti ca ea mai bine va preparati un pahar de "Bloody Mary" si va culcati linistiti si poate ...visati frumos.
Pentru a-l prepara aveti nevoie de vodca(ruseasca bineinteles,Kreskova-vezi reclama),suc de rosii(din camara proprie daca ati facut bulion azi toamna),suc de lamaie si o feliuta de lamaie pentru garnisire,sos Tabasco(am inteles ca e din ardei rosii iuti maruntiti ,sare si otet ) ,sos Worcester(n-am inteles ce contine,cica se gaseste de gata la alimentara)sare,piper,frunza de telina si ce va mai trece prin minte sau ati vrea sa consumati.Si gheata ,bineinteles.Dupa cum e reteta e si asta de groaza...Se bea mai mult dimineata pentru revigorare sau trezirea din mahmureala ,dar nu va faceti probleme ca un pahar de zeama de varza acra are acelasi efect.
Acum , incercati totusi sa visati frumos...Noapte buna !




30 ianuarie
Mayerling













Oh,nu va las sa adormiti pana nu va reamintesc si povestea petrecuta in dimineata zilei de 30 ianuarie 1889 in localitatea Mayerling langa Atland,Austria Inferioara la sud-vest de Viena.Castelul Mayerling situat in aceasta localitate a fost castel de vanatoare pana in 1889.In dimineata zilei de 30 ianuarie Printul Rudolf al Austriei(fiul Imparatului Franz Joseph I al Austriei) si iubita sa Baroneasa Maria Vetsera au fost gasiti morti.Povestea este invaluita in mister.Controversele din jurul acestei tragedii si imprejurarile istorice va las sa le recititi singuri.
Povestea de dragoste a fost izvorul de inspiratie al filmului cu acelasi titlu -"Mayerling" in regia lui Terence Young si cu o distributie de "zile mari":Catherine Deneuve,Omar Sharif,Ava Gardner,James Mason.






Si iata cateva scene din film:





22 ianuarie
Calugarul nebun
Grigori Efimovici Rasputin (n.22 ianuarie 1869 –d. 29 decembrie 1916) a fost un mistic rus care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. Rasputin a jucat un rol foarte important în viața țarului Nicolae al II-lea, a țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, țareviciul Alexei, care era suferind de hemofilie.
Iata povestea lui cantata de formatia Boney M :


There lived a certain man in Russia long ago
He was big and strong, in his eyes a flaming glow
Most people looked at him with terror and with fear
But to Moscow chicks he was such a lovely dear
He could preach the bible like a preacher
Full of ecstacy and fire
But he also was the kind of teacher
Women would desire

RA RA RASPUTIN
Lover of the Russian queen
There was a cat that really was gone
RA RA RASPUTIN
Russia's greatest love machine
It was a shame how he carried on

He ruled the Russian land and never mind the czar
But the kasachok he danced really wunderbar
In all affairs of state he was the man to please
But he was real great when he had a girl to squeeze
For the queen he was no wheeler dealer
Though she'd heard the things he'd done
She believed he was a holy healer
Who would heal her son

(Spoken:)
But when his drinking and lusting and his hunger
for power became known to more and more people,
the demands to do something about this outrageous
man became louder and louder.

"This man's just got to go!" declared his enemies
But the ladies begged "Don't you try to do it, please"
No doubt this Rasputin had lots of hidden charms
Though he was a brute they just fell into his arms
Then one night some men of higher standing
Set a trap, they're not to blame
"Come to visit us" they kept demanding
And he really came

RA RA RASPUTIN
Lover of the Russian queen
They put some poison into his wine
RA RA RASPUTIN
Russia's greatest love machine
He drank it all and he said "I feel fine"

RA RA RASPUTIN
Lover of the Russian queen
They didn't quit, they wanted his head
RA RA RASPUTIN
Russia's greatest love machine
And so they shot him till he was dead

(Spoken:) Oh, those Russians...



6 ianuarie
Ioana d'Arc
Ioana d'Arc (Joan of Arc sau Jeanne d'Arc) (n. 6 ianuarie 1412 – d. 30 mai 1431) este eroina națională a Franței, sfântă a Bisericii Catolice. Ea era supranumită fecioara din Orleans, și afirma că a avut viziuni de la Dumnezeu care i-a spus să reîntoarcă pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337 - 1453).

E frumos si fara bataie de cap sa crezi in legende,dar daca vreti sa aflati adevarul(adevarul atat de relativ dupa atata amar de ani)care spune ca legenda nu e altceva decat un joc politic(of,politica!)al acelor vremuri va recomand sa cititi articolele referitoere la aceasta legenda pe www.enigme.ro sau pe www.descopera.ro.E interesant!
Sau urmariti un film inspirat din legenda :

Sau amandoua....