31 decembrie
Milița Petrașcu
Milița Petrașcu (uneori cunoscută și drept Milița Pătrașcu sau sub ortografia Militza Pătrașcu) (31 decembrie 1892, Chișinău - februarie 1976, București) a fost o artistă plastică, sculptoriță și portretistă română, participantă la mișcarea artistică de avangardă românească, din perioada interbelică, mai ales la gruparea mai moderată din jurul revistei "Contimporanul"[1], maestră în arta portretului, considerată cea mai înzestrată femeie-sculptor a României în secolul al XX-lea.
Henri Matisse
Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.
Bartolomé Estebán Murillo
Bartolomé Estebán Murillo (Sevilia, 31 decembrie 1617 - Cádiz, 3 aprilie 1682) a fost un pictor spaniol al sec. al XVII-lea. Este una dintre cele mai importante figuri ale picturii baroce spaniole.
26 decembrie
Maurice Utrillo
Maurice Utrillo (n. 26 decembrie 1883, Paris - d. 5 noiembrie 1955, Dax) a fost un pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon.
20 decembrie
Ion Mincu
Ion Mincu (n. 20 decembrie 1852, Focșani - d. 6 decembrie 1912, București) a fost un arhitect, inginer, profesor și deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută și ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România. Exemple în acest sens sunt Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia. Ca o recunoaștere a importanței sale în evoluția școlii românești de arhitectură, începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București îi poartă numele.
18 decembrie
Paul Klee
Paul Klee (n. 18 decembrie 1879 în Münchenbuchsee lângă Berna, Elveția - d. 29 iunie 1940 în Muralto) a fost un pictor, desenator și teoretician german al artei de origine elvețiană .
A fost membru al grupărilor avangardiste germane, profesor la Bauhaus, a îmbinat tendințele moderne în artă într–un desen sintetic, cu linii cromatice îndrăznețe.
Subiectele lui Klee acoperă o plajă infinită, mergând de la motive figurative (personaje, peisaje terestre, acvatice și celeste) la forme geometrice sobre și polimorfe (săgeți, cruci, stele, puncte) și la scrisori (pictograme, hieroglife).
Operele sale, acuarele sau guase, au un format adesea limitat la dimensiunea unei foi de scris. Uleiurile și pastelurile, pe pânză sau pe hârtie de ziar, sunt de dimensiuni medii si mari.
15 decembrie
Friedensreich Hundertwasser
Friedensreich Hundertwasser (*15 decembrie 1928, Viena - †19 februarie 2000, pe un vas în Oceanul Pacific, în apropiere de Noua Zeelandă) a fost un multitalentat artist austriac, pictor, grafician și arhitect, cu numele real Friedrich Stowasser (explicația schimbării numelui: „Sto” în l.rusă înseamnă „o sută”, respectiv „Hundert” în limba germană).
Tablourile sale bogat colorate se caracterizează prin forme naturale și linii curbe în spirală ("linia dreaptă nu corespunde naturii", Hundertwasser), inspirat de mișcarea artistică Secession din Viena. A dezvoltat un adevărat Stil Hundertwasser prin picturi, afișe, multiplicate în articole de massă sub formă de baticuri, umbrele și alte obiecte de uz comun, care i-au adus un renume internațional. Hundertwasser a proiectat și a contribuit la execuția multor clădiri, dintre care foarte cunoscute sunt Hundertwasserhaus ("Casa Hundertwasser") în Viena, Hundertwasser-Bahnhof ("Gara Hundertwasser") în Uelzen, Hundertwasserhaus ("Casa Hundertwasser") în Wittenberg.
12 decembrie
Edvard Munch
Edvard Munch (/mʉŋk/, n. 12 decembrie 1863, Løten, Norvegia, d. 23 ianuarie 1944, Ekely, Oslo) a fost un pictor norvegian, unul dintre pionerii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiției artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relațiile interumane, care vor reprezenta esența creației sale.
6 decembrie
Henri Catargi
Henri Catargi (n. 6 decembrie 1894, București - d. 19 iulie 1976, București) a fost un pictor român.
2 decembrie
Georges Seurat
Georges Seurat (*2 decembrie 1859, Paris - †29 martie 1891, Paris) a fost un pictor francez neoimpresionist, creator și teoretician - împreună cu Paul Signac - al tehnicii divizioniste în pictură.
Georges Seurat se ivește atunci când impresionismul pare să-și piardă din vigoare. Stilul și concepția lui Seurat fac simțită influența unei noi revoluții plastice. Scurta lui carieră artistică a fost de ajuns pentru a-i asigura un loc în istoria universală a artelor. Nici contemporanii săi nu au trecut indiferenți pe lângă opera sa. Camille Pissarro, Vincent van Gogh și mai târziu Henri Matisse aderă pentru o vreme la această nouă viziune, considerată o continuare logică a impresionismului. Iar în cursul secolului al XX-lea, cubiștii și pictorii abstracți s-au sprijinit în experimentele lor pe rezultatele maestrului pointillismului.
1 decembrie
Marie Tussaud
Marie Tussaud (n. 1 decembrie 1761, Strasbourg, Franța - d. 16 aprilie 1850, Londra, Anglia) este cunoscută pentru sculpturile sale și pentru Madame Tussauds, muzeul figurilor de ceară din Londra.
30 noiembrie
William Adolphe Bouguereau
William Adolphe Bouguereau (30 noiembrie 1825 – 19 august 1905) a fost un pictor academic francez.
28 noiembrie
William Blake
William Blake (n. 28 noiembrie 1757 – d. 2 august 1827) a fost un poet, vizionar, pictor și tipograf englez. În esență nerecunoscută în timpul vieții sale, opera diversă și profundă a lui William Blake este astăzi considerată esențială și semnificantă atât în istoria poeziei cât și a artelor vizuale.
Într-un sondaj de opinie organizat de BBC în anul 2002, Blake a fost votat al 38-lea pe o listă conținând 100 dintre cei mai importanți britanici ai tuturor timpurilor
24 noiembrie
Henri de Toulouse-Lautrec
Henri de Toulouse-Lautrec (n. 24 noiembrie 1864, Albi - d. 9 septembrie 1901, Malromé/Gironde) a fost un pictor francez din perioada postimpresionistă. În ciuda faptului că experiențele diferitelor curente artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuși: "Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu". Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător
21 noiembrie
René Magritte
René François Ghislain Magritte (n. 21 noiembrie 1898, Lessines, Hainaut, Belgia — d. 15 august 1967, Bruxelles) a fost un pictor belgian, reprezentant de frunte al suprarealismului în pictură.
18 noiembrie
Corneliu Baba
Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova - d. 28 decembrie 1997, București) a fost un pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți.
17 noiembrie
Agnolo Bronzino
Agnolo di Cosimo di Mariano sau Agnolo Tori, (n. 17 noiembrie 1503 în Monticelli (Florența) - d. 23 noiembrie 1572 în Florența ) a fost un pictor italian reprezentat al stilului manierism. Bronzino a pictat mai ales fresce, picturi de altar, sau alegorice și cu teme din mitologie. Insă el a pictat și portrete, pictorul era un om învățat membru al academiei din Florența, care a cunoscut autori ca Dante, Pietro Bembo sau Petrarca. Vasari îl descrie pe Bronzino ca un om blajin care era un prieten gata de ajutor și plăcut în societate.
16 noiembrie
Nutzi Acontz
Nutzi Acontz (n. 16 noiembrie 1894, Focșani; d. 19 decembrie 1957, București) a fost o pictoriță română.
14 noiembrie
Claude Monet
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris — d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
“ Nu am decat meritul de a fi pictat intocmai dupa natura straduindu-ma sa reproduc propriile impresii fata de fenomene trecatoare si schimbatoare.”
13 noiembrie
Reuven Rubin
Reuven Rubin (n. 13 noiembrie 1893 - d. 13 octombrie 1974) a fost un pictor israelian, de origine evreu român născut la Galați, având numele la naștere Rivn Zelicovici, cel dintâi reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotențiar, al statului Israel în România.
12 noiembrie
Auguste Rodin
Auguste Rodin (născut François-Auguste-René Rodin) (* 12 noiembrie 1840, Paris - †17 noiembrie 1917, Meudon-la-Forêt) a fost un sculptor, grafician și pictor francez în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Rodin a revoluționat limbajul sculpturii, făcându-l capabil să exprime adevărul uman, pornind de la experiența directă. Prin atelierul lui au trecut mulți sculptori, printre care Antoine Bourdelle, Charles Despiau, Aristide Maillol. În 1907, aici a lucrat și Constantin Brâncuși, care, părăsind atelierul după numai câteva luni, și-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!"
"Sculptura este arta gaurii si a umflaturii"(Auguste Rodin)
11 noiembrie
Paul Signac
Paul Signac (*11 noiembrie 1863, Paris - †15 august 1935, Paris) a fost un pictor francez neoimpresionst, grafician și acuarelist, discipol al lui Georges Seurat și - împreună cu el - teoretician al tehnicei divizioniste în pictură.
Pavel Alaszu
Pavel Alaszu (n. 11 noiembrie 1942, Timisoara - d. 15 septembrie 1995, Arad) a fost un pictor si grafician din Romania.
9 noiembrie
André François
André François, pe numele adevărat André Farkas (9 noiembrie 1915 - 11 aprilie 2005) a fost un grafician și ilustrator de cărți pentru copii (cartoonist) francez, de origine ungară, născut la Timișoara.
6 noiembrie
Dumitru Rusu
Dumitru Rusu (n. 6 noiembrie 1938, Ilișești, Suceava) este pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
3 noiembrie
Benvenuto Cellini
Benvenuto Cellini (n. 3 noiembrie 1500 în Florența - d. 13 februarie 1571 în Florența) a fost un giuvaiergiu, sculptor și un renumit reprezentant al manierismului italian.
In secolul al XIX-lea Cellini, după o perioadă de câteva sute de ani de uitare a operelor lui, este din nou descoperit, fiind azi considerat după perioada antică unul dintre cei mai mari sculptori, fiind un „uomo universale“ tipic al renașterii italiene.
El a influențat perioada renașterii ca manierist, sculptor, bijutier, scriitor și compozitor.
28 octombrie
Canaletto
Giovanni Antonio Canal (n. 28 octombrie 1697 în Veneția; d. 19 aprilie 1768 în Veneția), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian.
Francis Bacon
Francis Bacon (*28 octombrie 1909, Dublin - 28 aprilie 1992, Madrid) a fost un pictor britanic de origine irlandeză, unul din cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este tematizată în special suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens și de posibilitate eliberatoare. Tablourile sale instaurează o atmosferă plină de tensiune, personajele suferind acțiunea destructivă a unor forțe ce vin din interiorul sau exteriorul conștiinței. Precaritatea ființei umane este acuzată într-o lungă serie de capete de expresie, începând cu propria gamă de autoportrete. Tragismul sub care sunt înfățișate chipurile contemporanilor sau ale unor personaje istorice au la bază avertismentul pe care conștiința artistului înțelege să-l dea oricăror pericole de distrugere a valorilor umane. Dincolo de imaginile terifiante ale iraționalismului, răzbate totuși umanitatea omniprezentă și dominatoare.
25 octombrie
Pablo Picasso
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez (n. 25 octombrie 1881, Malaga - d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), artist plastic spaniol. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost un copil genial, la Paris un străin "iresponsabil", din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și erotismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie - reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.
Aurel Jiquidi
Aurel Jiquidi (n. 25 octombrie 1896 – d. 4 februarie 1962) a fost un pictor și grafician român, fiul graficianului Constantin Jiquidi (1865 - 1899). Lucrările sale sunt inspirate din realitățile sociale ale primei jumătăți a secolului 20.
"Asemenea Creatorului insusi, care insemneaza cu aceeasi grija la raboj faptele bune si pe cele rele, Jiquidi isi plimba privirea pe deasupra personajelor sale si sanctioneaza sau mangaie cu o neascunsa iubire parinteasca."(Pavel Susara)
24 octombrie
Konstantin Yuon
Konstantin Fyodorovich Yuon sau Juon ( Константин Фёдорович Юон) nascut in 24 octombrie 1875-d.11 aprilie 1958 a fost un pictor rus si decorator teatral.
22 octombrie
Robert Rauschenberg
Robert Milton Ernest Rauschenberg (n. 22 octombrie 1925 în Port Arthur Texas - d. 12 mai 2008) a fost un artist american, important lider al artei americane contemporane.
Faima lui de artist pop a crescut după ce a inventat "combinațiile" (“combines”), fuziuni între bidimensionalitatea unei picturi și tridimensionalitatea unei sculpturi sau lucrări care includ pe pânză atât uleiuri sau acuarelă, cât și diverse obiecte.
În privința înțelesului artei sale, Rauschenberg sugerează că e ca o “invitație la a găsi propriile diferențe” și de a privi lumea deschis, pentru că ea “e cu mult mai bogată decât înțelegem și mult mai variată și surprinzătoare decât am putea crede.”
21 octombrie
Hokusai
Hokusai, cunoscut și sub numele de Katsushika Hokusai , Katsushika fiind numele de familie), (1760-1849) a fost un pictor ukiyo-e (litograf) japonez.
29 septembrie
François Boucher
François Boucher (n. 29 septembrie 1703, Paris - d. 30 mai 1770, Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo, portretist remarcabil, renumit pentru picturile sale idilice și senzuale, cu tematică bucolică sau alegorică. Reflectare fidelă a vieții de curte a Franței din timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea, opera lui exprimă gusturile societății, atmosfera și stilul de viață al unei epoci dominate de hedonism și erotism. Talentul multilateral al artistului transpare din opere dintre cele mai variate. Boucher a fost un creator de scene pastorale, a realizat un număr mare de peisaje, scene de viață, portrete și tablouri cu tematică mitologică, a proiectat tapiserii, decoruri de teatrale și figurine de porțelan. Provenind dintr-un mediu social modest, Boucher a reușit să facă o carieră extraordinară: a lucrat pentru regele Ludovic al XV-lea, pentru metresa acestuia, marchiza de Pompadour, pentru manufacturile regale, pentru curțile regale ale altor țări, pentru colecționari particulari, tablourile sale fiind primite cu entuziasm de public și de critici.
Caravaggio
Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 - d. 18 iulie 1610, Porto Ercole), numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură, conceput de umaniștii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul folosește un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfățișează ca imagini de viață cotidiană. dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. Biografii s-au apucat curând după moartea artistului, încă din secolul al XVII-lea, să scrie cărți despre viața lui Caravaggio. Realitatea se amestecă în aceste scrieri cu fantezia, dar ele povestesc întotdeauna despre aventuri, scandaluri și despre destinul schimbător al artistului.
Tintoretto
Jacopo Comin zis Tintoretto (n. 29 septembrie 1518, Veneția, d. 31 mai 1594 ibidem) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renașterii. În tinerețe a fost numit Jacopo Robusti, pentru că tatăl său, Giovanni Battista Robusti apărase cu multă îndârjire (in modo robusto) porțile orașului Padova împotriva armatelor imperiale. Adevăratul său nume de familie, Comin, familie originară din Brescia, a fost de curând descoperit de Miguel Falomir, curator al muzeului Prado din Madrid și făcut cunoscut publicului cu ocazia retrospectivei Tintoretto din 29 ianuarie2007. Porecla care l-a făcut celebru, Tintoretto, o datorează tatălui său care se ocupa cu vopsitul de mătăsuri aduse din Orientul Îndepărtat ("boiangiu" = tintore). Încă din acea perioadă viitorul pictor a început să studieze culorile, menținându-și această preocupare și mai târziu de-a lungul activității sale artistice. E posibil ca artistul să fi moștenit de la tatăl său extraordinarul simț al culorilor, stilul dinamic și ferm.
Pentru energia sa fenomenală demonstrată în execuția picturilor a fost supranumit și "Il Furioso", iar folosirea dramatică a perspectivei și a jocului luminii cu umbra a făcut din el un precursor al stilului baroc. Tintoretto și-a dedicat artei toată energia și tot entuziasmul, lăsând posterității o operă de o forță dramatică unică.
26 septembrie
Théodore Géricault
Théodore Géricault (n. 26 septembrie, Rouen - 1791 - d. 26 ianuarie 1824, Paris) a fost un important pictor și litograf francez, exponent al romantismului în pictură.
23 septembrie
Marcel Bejgu
Marcel Bejgu (n. 23 septembrie 1951, Bătrâni, Prahova) este un artist plastic din România
František Kupka
František Kupka(23 septembrie 1871 – 24 iunie 1957) a fost un pictor si artist grafic ceh. El a fost un pionier si co-fondator din etapa timpurie a miscarii artistice abstracte si a orfismului. Lucrarile abstracte ale lui Kupka au avut ca baza realismul, insa ulterior au evoluat intro arta abstracta pura.
Suzanne Valadon
Suzanne Valadon (n. 23 septembrie 1865 la Bessines-sur-Gartempe, Haute-Vienne, Franța — d. 7 aprilie 1938, Paris), născută Marie-Clémentine Valade, este o pictoriță franceză, prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts din Franța. De asemenea este mama pictorului Maurice Utrillo.
17 septembrie
Aurel Bordenache
Aurel Bordenache, (n. 17 septembrie 1902, Huși - d. 1987, București) a fost un pictor, sculptor și grafician român care a locuit din 1944 în orașul Codlea.
30 august
Jacques-Louis David
Jacques-Louis David (n. 30 august 1748 – d. 29 decembrie 1825) a fost unul dintre cei mai influenți pictori francezi ai stilului Neoclasic.
29 august
Jean Auguste Dominique Ingres
Jean Auguste Dominique Ingres (n. 29 august 1780 - d. 14 ianuarie 1867) a fost un pictor francez neoclasic. Deși Ingres se încadra el însuși în tradiția pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin și Jacques-Louis David, spre sfârșitul vieții sale, recunoașterea sa generală a venit din aprecierea remarcabilelor sale portrete, atât desenate cât și pictate.
27 august
Alexandra Nechita - "Micuta Picasso"
Alexandra Nechita (n. 27 august 1985, Vaslui) este o pictoriță și muralistă cubistă americană de origine română, care locuiește în Statele Unite ale Americii.
16 august
Marcel Chirnoaga
Marcel Chirnoagă (n. 17 august 1930, Bușteni, județul Prahova - d. 23 aprilie 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultății de matematică și fizică din București, 1952, urmând simultan și studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1953.
Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieții sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri "Apocalipsa".
Agostino Carracci
Agostino Carracci (sau Caracci) (n. 16 august 1557, Bologna – d. 22 martie 1602, Parma) a fost un pictor și artist grafic italian.
5 august
Ilia Repin
Ilia Efimovici Repin (n. 5 august 1844 la Ciuguev, lângă Harkov, Imperiul Rus, în prezent în Ucraina - d. 29 septembrie 1930, Kuokkala, pe atunci în Finlanda, astăzi Repino, Rusia) a fost un pictor realist rus, aparținând școlii artistice Peredvijniki .
Lucrările sale conțin adesea înțelesuri adânci, psihologice și exprimă tensiunile din interiorul ordinii sociale existente în vremea sa. Spre sfârșitul anilor 1920, în Uniunea Sovietică au început să fie publicate numeroase lucrări despre el ca, un deceniu mai târziu, să apară chiar un cult al lui Repin, el fiind considerat un model „progresiv” și „realist” ce trebuia imitat de artiștii sovietici „social realiști”.
1 august
Constantin Daradici
Constantin Daradici(nascut la 1 august 1948,Bucuresti)pictor.
Maurice Boitel (n. 31 iulie 1919,Tillières-sur-Avre, departamentul Eure) este un pictor francez de la școala École de Paris.
30 iulie
Giorgio Vasari
Giorgio Vasari (* 30 iulie 1511, Arezzo, Italia - † 27 iunie 1574, Florența), pictor, architect și istoric de artă italian, devenit celebru prin lucrarea: "Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre" ("Vite de' più eccellenti architetti, pittori et scultori italiani, da Cimabue insino a' tempi nostri", 1550 și 1568).
21 iulie
Lovis Corinth
Lovis Corinth (Franz Heinrich Louis Corinth; n. 21 iulie 1858, Tapiau, Prusia de est - d. 17 iulie 1925, Zandvoort, Olanda) a fost un pictor german. Alături de Max Liebermann, Lesser Ury și Max Slevogt, Corinth a fost unul dintre cei mai importanți și influenți reprezentanți ai impresionismului german. Lucrările sale târzii sunt însă considerate a fi sinteze impresionist-expresioniste.
20 iulie
Călin Alupi
Călin Alupi (n. 20 iulie 1906, Vancicăuți - d. 19 septembrie 1988, Iași) a fost un desenator și pictor, reprezentant de seamă al postimpresionismului românesc.
"În arta lui Călin Alupi se contopesc, într-o sinteză plastică şi într-o vizine personală, mai multe stiluri. Îl regăsim uneori pe Tonitza în naturile statice cu flori, alteori pe Corneliu Baba, în portrete. Aceste înrâuriri sunt fireşti şi mărturisesc contemporenitatea celor trei artişti. Generic, am putea caracteriza pictura lui Alupi ca postimpresionistă, dar răzbat din ea şi accente expresioniste, mai ales din portrete. Se poate vorbi, de aceea, despre pictura lui Călin Alupi şi ca despre un document de istorie a artei româneşti moderne şi contemporane. Ea este, în egală măsură, expresia unei excepţionale şi irepetabile învăţături, dobândite la şcoala românească interbelică de artă. Locul operei lui Calin Alupi este, de aceea, într-un muzeu reprezentativ."(http://www.inoe.ro/ianus/Cronici.htm)
Max Liebermann
Max Liebermann (20 iulie 1847 în Berlin - 8 februarie 1935) a fost un pictor German.Liebermann a creat picturi având ca subiect persoane din țara sa, din viața sa, care au avut legătură cu activitatea sa. Într-o perioadă mai târzie el a devenit un reprezentant de seamă al curentului din pictură numit "Impresionismul german".
19 iulie
Edgar Degas
Edgar Germain Hilaire Degas (n. 19 iulie 1834, Paris - d. 27 septembrie 1917, Paris), a fost un pictor francez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A început cu academismul clasic, însă după câtva timp revine la tematica realistă, pentru care și-a căutat idei în teatrele pariziene, în lumea fascinantă a balerinelor, atelierele modistelor, la cursele de cai sau în studierea corpului omenesc. S-a distins cu talentul excepțional de desenator și cu pasiunea pentru obiectele efemere în mișcare. Împreună cu Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro este unul din intemeietorii impresionismului. Edgar Degas și-a păstrat însă stilul său propriu independent, pe care el îl numește realist. Motivele preferate le tratează cu uimitoare noutate, limitările de perspectivă sunt asemănătoare cu cadrele de fotografie. A folosit pastelul și a încercat numeroase tehnici de pictură și grafică. A lăsat după el o moștenire originală și multilaterală, de circa două mii de lucrări, tablouri în ulei, pasteluri și sculpturi.
16 iulie
Jean-Baptiste Camille Corot
Jean-Baptiste Camille Corot (n.16 iulie 1796, Paris - d.22 februarie 1875 , Paris) a fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistică de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.
15 iulie
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. 15 iulie 1606, Leiden - d. 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale.
A trăit în epoca ce s-a numit "vârsta de aur olandeză", timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Élie Faure).
14 iulie
Gustav Klimt
Gustav Klimt (*14 iulie 1862, Baumgarten/Viena - †6 februarie 1918, Wien-Neubau) a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.
"I have the gift of neither the spoken nor the written word, especially if I have to say something about myself or my work. Whoever wants to know something about me -as an artist, the only notable thing- ought to look carefully at my pictures and try and see in them what I am and what I want to do." Gustav Klimt
12 iulie
Amedeo Modigliani (n. 12 iulie 1884, Livorno - d. 24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al "Școlii Pariziene" ("École de Paris"), evidențiat în scurta sa viață printr-o creație plină de eleganță și rafinament, care depășește granițele manierismului. Toată viața sa Modigliani este în căutarea frumuseții perfecte, ușor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor și ale unor necunoscuți.
10 iulie
Camille Pissarro
Camille Pissarro (n. 10 iulie 1830, Charlotte-Amalie, astăzi în Insulele Virgine Americane - d. 13 noiembrie 1903, Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.
Giorgio De Chirico
Giorgio De Chirico (*10 iulie 1888, Volos - † 20 noiembrie 1978, Roma), cunoscut şi ca Népo, a fost un pictor suprarealist italian, poate cel mai enigmatic exponent al artei figurative din secolul al XX-lea. Născut în Volos, Grecia dintr-o mamă grecoaică şi un tată sicilian, de Chirico este fondatorul La scuola metafisica în arte.
7 iulie
Marc Chagall
Marc Chagall (n. 7 iulie 1887, Vitebsk/Belarus - d. 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence/Franța), pictor modern cu un stil personal, caracterizat de puternica sa individualitate. Universul viziunilor sale poetice, care stă sub semnul fanteziei și al melancoliei, este strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creația sa, la fel ca și orașul provincial bielorus Vitebsk, în care artistul și-a petrecut copilăria.
IUNIE
28 iunie
Rubens
Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia - d. 30 mai 1640, Antwerpen), cel mai renumit pictor flamand. Viaţa lui Rubens pare să fi fost guvernată de o inepuizabilă energie. În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1400 tablouri şi execută sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artişti din Europa, cât şi la curţile princiare.
21 iunie
Wally Fawkes
Jazz si caricatura
Wally Fawkes (foto dreapta) (n.1924 in Vancouver, Canada )este un clarinetist ,interpret de muzica de jazz si caricaturist -semneaza lucrarile cu pseudonimul Trog.Este creatorul serialului de benzi desenate Flook publicate in ziarul Daily Mail intre anii 1949-1984.Ca interpret de jazz a cantat impreuna cu prietenul sau Humphrey Richard Adeane Lyttelton -Humph( foto stanga) (n.(23 mai,1921 –d. 25 aprilie,2008)un muzician englez,compozitor si interpret de jazz.Au lucrat impreuna la Daily Mail ,Humph scria textul la benzile desenate.
Elena Greculesi
Elena Greculesi (n. 21 iunie 1928, Suceava), este o pictoriţă româncă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Aprecieri critice:
-"Elena Greculesi realizează o pictură transfigurat-realistă. În portrete îşi concentrează intenţiile în mod deosebit spre figura umană, în care trasăturile de interiorizare, nobleţea şi marea simplitate a gestului sunt elementele definitorii."(Emil Satco, istoric)
-"Are o activitate bogată, apreciată pentru geometrizarea constructivă a desenului şi compoziţiei şi a culorilor dominante de bleu şi gri A primit multe premii şi distincţii, a beneficiat de burse şi a expus în multe expoziţii peste hotare. Pictura sa se încadrează în spiritul Art Nouveau, deşi uneori urmăreşte efecte de bizantinizare a imaginii"(Mircea Deac, critic de artă)
-Expoziţia permanentă a artistei Elena Greculesi - Pictura ca „stare de graţie“ şi strălucire de sidef… (I.C. Corjan, cotidianul "Crai Nou", 19 mai 2007)
Rockwell Kent
Rockwell Kent (n.21 iunie 1882,Tarrytown, New York–d. 13 martie 1971) a fost un pictor,grafician,ilustrator si scriitor american.
Henry Ossawa Tanner
Henry Ossawa Tanner (n.21 iunie 1859,Pittsburgh, Pennsylvania–d.25 mai 1937,Paris, France) a fost un desenator si pictor african american cunoscut pentru stilul lui deosebit de a picta si care a fost primul pictor african american recunoscut international.
Al Hirschfeld
Albert "Al" Hirschfeld (n.21 iunie,1903,St. Louis, Missouri, USA –d.20 ianuarie,2003,New York City, New York, USA)
a fost un caricaturist si pictor american cunoscut mai ales pentru portretele satirice in alb si negru ale celebritatilor de pe Broadway,portrete care insoteau articolele din ziare referitoare la evenimentele importante la care participau aceste celebritati.
18 iunie
Lena Constante
Lena Constante (născută la 18 iunie 1909 - d. noiembrie 2005), a fost o artistă plastică şi o folcloristă româncă.
A fost o artistă binecunoscută pentru lucrările sale originale de tapiserie şi activitatea folcloristică; a fost de asemenea scenografă a teatrului de păpuşi şi unul dintre fondatorii teatrului Ţăndărică. În 1945, lucrează ca scenograf la Teatrul Ţăndarică din Bucureşti, împreună cu Elena Pătraşcanu, intrând astfel în cercul ministrului de justiţie comunist, Lucreţiu Pătrăşcanu, ceea ce duce la arestarea şi condamnarea ei şi a lui Harry Brauner la câte doisprezece ani de închisoare. Este eliberată în 1962, iar în 1963 se căsătoreşte cu Harry Brauner. În 1968, la rejudecarea procesului Pătrăşcanu, amândoi sunt găsiţi nevinovaţi. A fost membră a Uniunii Artiştilor Plastici.
Devine cunoscută după Revoluţia din 1989 în lumea occidentală prin două cărţi care descriu experienţa avută în închisorile comuniste. Literatura concentraţionară a avut mare priză la public în 1989. Cu timpul însă, ea a ajuns să fie selectată. Opera Lenei Constante nu este doar o mărturisire, ea este un act estetic. Îşi publică prima carte la Paris în 1990 cu titlul L'Évasion silencieuse. În 1992 este tipărită şi la Bucureşti în traducere proprie: Evadarea tăcută.
„Fara a fi o mare opera de arta, aceasta carte se adreseaza celor care iubesc arta, celor care cred in arta datatoare de speranta. Mai intai, pentru ca ea dovedeste eminente calitati intelectuale, de sinceritate, de poezie, de atentie.“(La Quinzaine litteraire, 1 septembrie 1990)
17 iunie
M.C. Escher
Maurits Cornelis Escher, cunoscut şi după iniţialele sale, M.C. Escher (n. 17 iunie 1898 – d. 27 martie 1972), a fost un artist plastic, gravor şi grafician olandez. A locuit mult timp la Haga, Olanda, unde a fost deschis un muzeu în cinstea sa, Muzeul Escher.
Cele mai cunoscute lucrări ale sale au ca punct de plecare obiecte imposibile şi iluzii optice.
15 iunie
Galerie de arta:sculptura,grafica,pictura:
1.Iosif Fekete Negrulea (n. 15 iulie 1903, Hunedoara - d. 1979) a fost un sculptor român.
Artistul care lasă materia să viseze
„Un bloc de piatră se înalţă în faţa mea. Silueta lui perpendiculară aşteaptă mută să o desfac din indiferenţa paralelelor, să-i frîng planurile şi vibraţiile pasiunilor şi suferinţelor omeneşti, în valuri de lumină care să pătrundă în ochii tăi”.(Iosif Fekete, 13 februarie 1957)
2.Saul Steinberg (15 iunie, 1914 – 12 mai, 1999) a fost un desenator şi grafician american de origine română, cunoscut mai ales datrită contribuţiilor sale din revista The New Yorker.
3.Viorel Herşcovici -Viorel Husi (n.15 iunie 1911,Husi-d.1972,Bucuresti)a fost un "pictor de mare creatie" cum l-a numit Tudor Vianu .A pictat portrete si peisaje mai ales din orasul sau natal.
4.Victor Brauner (n. 15 iunie 1903, Piatra Neamţ - d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor şi poet suprarealist evreu, originar din România.
5.Nicolas Poussin (n.15 iunie,1594 –d. 19 noiembrie,1665)a fost un pictor si desenator francez care a pictat in stil clasic.
6.Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (n. 15 iunie 1397, Florenţa - d. 10 decembrie 1475, Florenţa), pictor italian din perioada timpurie a Renaşterii florentine. Stăpânirea artei perspectivei, care era o mărturie a epocii şi care s-a manifestat în mod deosebit în opera sa, îl situează printre cei mai importanţi pictori renascentişti italieni ai secolului al XV-lea. Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internaţional în pictura italiană.
12 iunie
Egon Schiele
Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) - d. 31 octombrie 1918, Viena) a fost un pictor austriac. Alături de Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai artei vieneze moderne. În decursul scurtei sale cariere, Egon Schiele a fost un scrupulos şi intransigent observator al fiinţei omeneşti, autor al unor portrete şi nuduri în care se împletesc erotismul şi eshatologia, bucuria vieţii şi neliniştea sfârşitului. Remarcabil exponent al expresionismului, artistul a avut sfera sa de creaţie la Viena, unde în timpul vieţii sale s-au întâlnit drumurile artei şi ale filosofiei contemporane.
11 iunie
Ştefan Popa Popa's
Ştefan Popa Popa's (11 iunie 1955, Caransebeş) este un caricaturist român.
În prezent este cetăţean de onoare în 26 de oraşe din ţară, unde a obţinut 100 de premii. Pe plan internaţional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Cita din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, şcoala românească de caricatură. A publicat caricaturi în principalele ziare şi reviste din toată lumea. Realizările sale de excepţie în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalităţi ale artei plastice contemporane. În Franţa, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ştefan Popa Popa’s că “este o forţă a naturii..., este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.
John Constable
John Constable (n. 11 iunie 1776, East Bergholt/Suffolk - d. 31 martie 1837, London-Hampstead) a fost un remarcabil pictor peisagist englez de factură romantică. Opera sa se caracterizează printr-o permanentă tensiune între observarea minuţioasă a naturii şi neglijarea desenului în favoarea culorii. Cunoscut şi apreciat în Franţa prin expunerile la Salonul din Paris, a exercitat o influenţă evidentă asupra pictorilor peisagişti francezi, în special asupra artiştilor grupaţi în Şcoala de la Barbizon şi - mai târziu - asupra impresioniştilor.
10 iunie
Andre Derain
André Louis Derain (n. 10 iunie, 1880, Chatou/Yvelines în Île-de-France – d. 8 septembrie, 1954, Garches în Hauts-de-Seine) a fost un pictor, grafician şi sculptor francez, unul din reprezentanţii principali - alături de Henri Matisse, Maurice de Vlaminck şi Raoul Dufy - ai fauvismului, mişcare artistică din anii 1904 - 1908, care punea accentul pe intensitatea şi puritatea culorilor, mişcare de care s-a distanţat ulterior. Preţuit încă din timpul vieţii, a fost mai târziu criticat pentru a faptul de a fi revenit la formele considerate "tradiţionale".
Gustave Courbet
Gustave Courbet- Jean Désiré Gustave Courbet (n. 10 iunie 1819, Ornans/Franche-Comté - d. 31 decembrie 1877, La Tour-de-Peilz/Elveţia) a fost un pictor francez, care a condus mişcarea artistică a realismului în pictura franceză din secolul al 19-lea.
Courbet pictează în tot cursul vieţii sale multe autoportrete, caracterizate printr-o extraordinară diversitate.Prin autoportretele sale, el dă de înţeles că el nu este ceea ce consideră alţii că ar fi, că el nu poate fi simplificat ca o persoană sau alta, fiindcă în el se regăsesc personaje diferite.
Courbet pictează teme foarte variate: portrete, peisaje, etc.
Citate:
-Pictura este reprezentarea formelor vizibile.
-După părerea mea, pictura este o artă destul de concretă şi trebuie să se bazeze exclusiv pe înfăţişarea unor lucruri reale şi existente.
-Dragostea ne e dată pentru a călători prin lume, nu pentru a ne închide într-o căsătorie, ca un moşneag în casa lui, cu boneta de lână pe cap.
-Nu sunt numai socialist, ci şi democrat şi republican, într-un cuvânt, adept al tuturor revoluţiilor, dar înainte de toate sunt realist, ceea ce înseamnă prieten sincer al adevărului real.
7 iunie
Paul Gauguin
Eugène Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris - d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier şi geniu, Paul Gauguin a ştiut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influenţând pe fauvişti şi pe artiştii din gruparea Nabis. Între mizerie şi epuizare, călătorii şi disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieţii.
6 iunie
Diego Velazquez
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (n. 1599, Sevilla - d. 6 august 1660, Madrid), unul din cei mai cunoscuţi pictori spanioli din sec. XVII-lea. Reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei. În acelaşi timp, Velázquez este creatorul unei noi viziuni şi al unui nou mod de zugrăvire a naturii. Acest lucru a determinat ca, la sfârşitul secolului al XIX-lea, majoritatea impresioniştilor să valorifice în pictura lor moştenirea lui Velázquez.
28 mai
Carl Larsson
Carl Larsson,(nascut la 28 mai Stockholm-d.22 ianuarie 1919)a fost un pictor si designer suedez.
26 mai
Aurel Baesu
Aurel Băeşu (n. 26 mai 1896, Fălticeni — d. 24 august 1928, Piatra Neamţ), a fost un pictor român.
Este distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I "Lecomte de Nöuy" pentru desen.
24 mai
Marcel Iancu
Dionysos al culorilor
Marcel Iancu (n. 24 mai 1895, Bucureşti - d. 21 aprilie 1984, Ein Hod Israel) a fost un pictor, arhitect şi eseist originar din România, stabilit ulterior în Israel. A absolvit în 1917 Academia de Arhitectură din Zurich. A studiat pictura cu Iosif Iser.
Din articolul:Marcel Iancu, un arhitect al modernitatii-Publicat de ARHITECTUA USH on sâmbătă, 17 octombrie 2009:
"Pe Marcel Janco, de fapt, Marcel Iancu, il gasim in orice istorie a artei moderne ca initiator al dadaismului, impreuna cu romanul Tristan Tzara, ca promotor al avangardei si ca arhitect care a conceput primele locuinte moderne din Bucuresti in1925-1935. Il gasim in licitatii de tablouri, piese de recuzita teatrala, obiecte de design interior si mobilier. Cu alte cuvinte, il gasim ca pion principal din istoria modernitatii romanesti si europene, cunoscut ca atare oricarui amator de arta, dar parca mai putin bucurestenilor care inca trec pe langa vilele pe care le-a conceput in anii '20-'30 sau pe langa locurile unde s-au aflat ele."
"...tablourile sale, raspandite in diverse muzee ale lumii sau colectii private, unele dintre ele licitate si azi, unele de factura cubista , celelalte mai apropiate de expresionism, unele mai occidentale, altele cu tuse orientale, i-au adus calificari de genul "Dionysos al culorilor" sau "descoperitor al algebrei picturale". M.H. Maxy, camarad in ale avangardei, avea dreptate sa constate: "E aproape o contradictie intre spiritul ce se vrea static in arhitectura si aportul atat de dinamic si temperamentos al picturii sale."
23 mai
Sorin Ilfoveanu
Sorin Ilfoveanu (n. 23 mai 1946, Câmpulung Muscel) este un pictor şi desenator român.
Din 1971 este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
"Pânzele lui Sorin Ilfoveanu sunt dominate de reprezentări care iau în considerare atracţia umană pentru schimbarea aparenţelor."
"Desenele artistului arată preocuparea pentru eul profund, eliberat de prejudecăţi şi aşază mai presus de timpuri şi spaţii."
"Simplitatea stilistică este un mod de a fi al maestrului. Minuţia şi pasiunea pentru redarea visului cu ochii deschişi sunt însoţite de o ştiinţă şi o plăcere a desenării simbolurilor. Graţie unei profunde atracţii pentru cunoaşterea omului şi a istoriei lui meandrate, Sorin Ilfoveanu recrează, în stilul său, câteva din marile teme ale culturii. El simte şi conştientizează mişcarea fiinţei dinspre trecut spre viitor, dezvaluindu-i misterele spirituale în limbaje artistice îndelung exersate. Admirabila gramatică a formelor, arta desenelor maestrului Sorin Ilfoveanu animă un univers fără de început şi fără de sfârşit." (Victor Neumann, Interogaţiile metafizice ale artistului)
22 mai
Mary Stevenson Cassatt
Mary Stevenson Cassatt (n. 22 mai 1844 — d. 14 iunie 1926) a fost o pictoriţă americană, care a reprezentat în pictură ceea ce cunoştea cel mai bine: viaţa confortabilă şi tihnită a femeilor burgheze de la finalul secolului al XIX-lea. Americană de origine, ea a locuit 60 de ani în Franţa, sprijinind primul mare curent al artei moderne: impresionismul.
21 mai
Iosif Iser
Iosif Iser (n. 21 mai 1881, Bucureşti - d. 25 aprilie 1958, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician evreu român, membru al Academiei Române. A studiat la München şi la Paris.
Iniţial, a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase şi unghiuri ascuţite, cu un colorit în care predomină tonurile pământoase.
După ce şi-a terminat studiile, Iser a lucrat pentru presa socialistă, la Facla şi Adevărul, unde a publicat un număr mare de caricaturi. Desenele satirice abordau problemele societăţii româneşti, prin prisma conflictului dintre clase, şi erau adresate în special monarhiei şi burgheziei, subliniind, totodată, rolul mişcării muncitoreşti.
Karl Storck
Karl Storck (n. 21 mai 1826, Hanau, Germania - d. 18 mai 1887, Bucureşti) a fost un sculptor român de origine germană, stabilit în Bucureşti din 1849.
Opera sa („Domniţa Bălaşa”, „Spătarul Mihail Cantacuzino”, „Ana Davila”) se caracterizează atât prin valorificarea cuceririlor academismului, cât şi prin realismul viziunii. Creaţia lui Storck se remarcă prin construcţia solidă a volumelor şi prin păstrarea detaliilor semnificative, migălos modelate. A fost primul profesor de sculptură la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti (Şcoala de Belle-Arte, fondată de Theodor Aman în 1864), a cărei catedră de specialitate a condus-o până la moarte.
Albrecht Dürer
Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471, Nürnberg - d. 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor, creator de gravuri şi teoretician al artei german, una din personalităţile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă în special asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu. Cu cele aprox. 350 de gravuri în lemn şi 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.
19 mai
Ion Jalea
Ion Jalea (n. 19 mai 1887, Casimcea, judeţul Tulcea - d. 7 noiembrie 1983) a fost un sculptor român, membru al Academiei Române.Obţine Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul naţional pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) şi - în acelaşi an - titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcţionat ca preşedinte activ al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
15 mai
Jan Štursa
Jan Štursa (n.15 mai, 1880 in Nové Město na Moravě -d.2 mai, 1925 in Praga) a fost un sculptor ceh, unul din fondatorii sculpturii moderne din Cehia.
Ștefan Câlția
Ștefan Câlția (n. 15 mai 1942, Brașov) este un pictor român.
Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, judeţul Dâmboviţa, d. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile spiritualităţii româneşti.
Alexandru Vlahuţă:"Viaţa lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu exista pentru el. Acolo şi-a pus adânca lui iubire de natură, de podoabele şi de tainele ei, minunate pretutindeni, dar mai ales în ţara şi în făptura neamului lui, acolo iubirea de bine, de adevăr şi de frumos..."
Camil Ressu:"Grigorescu picta cu plăcere vădită, surâzător, comunicativ, cum îi era chemarea. A pictat într-un stil al epocii lui, în apostrofe mişcătoare, monotone ca şi în ritmul doinei, graţia spiritului şi fanteziei. Opera lui ţine un loc nemărginit în admiraţia publicului, pentru că nici un alt artist, de la dânsul, nu a reprezentat mai bine sufletul poporului nostru."
14 mai
Marius Bunescu
Marius Bunescu (n. 14 mai 1881, Caracal, d. 31 martie 1971, Bucureşti), a fost un pictor român, organizator al Muzeului Naţional de Artă, directorul Muzeului Anastase Simu.
"Ca şi muzicienii pe coarde, pictorii cântă pe paletă descoperind armonii infinite din care pot apoi să redea într-un portret ceva din vastitatea sufletului omenesc".
Thomas Gainsborough
Thomas Gainsborough (14 mai 1727 – 2 august 1788) a fost unul dintre cei mai faimoşi pictori portretişti şi peisagişti britanici ai secolului al XVIII-lea.
13 mai
Georges Braque
Georges Braque (n.13 mai 1882, Argenteuil-sur-Seine - d.31 august 1963, Paris) a fost un pictor francez, fondator - alături de Pablo Picasso - al cubismului.
12 mai
Dragoş Burlacu
Dragoş Burlacu(n.12 mai,1978,Bacău) este un artist plastic, (pictor, grafician), român. In 2002 absolvă cursurile Academiei de Artă Luceafărul secţia pictură, in 2007 masterand in pictură al Academiei de Artă Bucureşti.
11 mai
Salvador Dalí
Salvador Dalí, numele la naştere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech (* 11 mai 1904, Figueras, Spania - † 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.
Citate
"Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul". (Dalí)
"Există întotdeauna două feluri de pictori: cei care depăşeşc limita şi cei care ştiu cum să se apropie de aceste graniţe cu respect şi răbdare, fără să le încalce însă". (Dalí)
7 mai
Rudolf Schweitzer–Cumpăna
Rudolf Schweitzer–Cumpăna (n. 7 mai 1886, Piteşti - d. 17 februarie 1975, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician român, profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia pictură. A studiat la Academia de arte frumoase de la Berlin, apoi la Academia de Arte Plastice de la Paris
26 aprilie
Eugène Delacroix
Ferdinand Victor Eugène Delacroix (26 aprilie 1798 -13 august 1863) a fost un important pictor francez din perioada romantismului.
Stilul artistului, concepţia sa referitoare la arta de a picta, precum şi tehnica îi irită pe receptorii contemporani ai operelor de artă. Reacţiile publicului sunt foarte violente, iar critica îi stigmatizează lucrările şi-l acuză de "masacrarea mascată a picturii".
El acordă atenţie în special culorii şi tensiunii pe care opera ar trebui s-o degaje. Delacroix dispreţuieşte critica ; aprofundează acest univers al picturii în felul său propriu şi nu acordă atenţie normelor existente, care constrâng.Romanticii, eliberaţi de sub jugul convenţiilor, doresc să dea glas liber trăirilor personale. Această aspiraţie îi este proprie şi lui Delacroix, care afirmă : "Nimeni şi nimic nu mă impiedică să percep lucrurile aşa cum vreu eu".
24 aprilie
Willem de Kooning
Willem de Kooning (n.Aprilie 24, 1904, Rotterdam,Olanda–d. Martie 19, 1997,Long Island, New York,SUA) a fost un pictor american adept al curentului artistic expresionism abstract.
Sa vedeti in ce maniera picta femeile.Avem aici Woman si Woman III.Asta pentru ca pe mine nu m-a vazut....Norocul lui...pentru ca intr-un impuls de abstractie gestuala ii trageam cu ele in cap....
20 aprilie
Joan Miró
Joan Miró (n. 20 aprilie 1893, Barcelona - d. 25 decembrie 1983, Palma de Mallorca) a fost un pictor şi sculptor spaniol, influenţat de suprarealism, fără să fi aderat niciodată la această grupare. Teoriile suprarealiste îi întăresc convingerea în necesitatea libertăţii artistice, va rămâne un creator multidimensional şi multilateral: pictează, dar şi sculptează şi stăpâneşte în aceiaşi măsură tehnica ceramicei. Forme frumoase şi stranii, păsări şi stele îl vor însoţi în fiecare zi a vieţii sale, închinate artei şi libertăţii creatoare.
14 aprilie
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (n.15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia - d. 2 mai 1519, Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian.
Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de ştiinţă, inventator şi filozof, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renaşterii şi rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă. Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice şi forţa lui de anticipare, neegalată vreodată în întreaga desfăşurare istorică a ştiinţei,sunt caracteristice uriaşei sale personalităţi, de care a fost permanent conştient.
13 aprilie
Thomas Lawrence
Sir Thomas Lawrence (n.13 Aprilie 1769 – 7 Ianuarie 1830) pictor englez cunoscut mai ales pentru portretele realizate.
Nicolae Tonitza
Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie 1886,Bârlad - d. 26 februarie 1940,Bucureşti) a fost un pictor şi grafician român, interpret al "tristeţelor luxuriant colorate" şi al unor sincere simţăminte de revoltă mocnită şi îndelung resemnată.
6 aprilie
Rafael
Rafael Sanzio cunoscut şi ca Rafael sau Raffaello (* 6 aprilie 1483, Urbino - † 6 aprilie 1520, Roma), pictor şi arhitect de seamă al Renaşterii italiene, unul din cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor, deşi moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepţionale.
Giorgio Vasari, biograful artiştilor Renaşterii italiene, el însuşi pictor, notează: "Când a dispărut acest artist nobil, arta s-a oprit în loc ca şi cum ar fi orbit" .
5 aprilie
Jean-Honoré Fragonard
Jean-Honoré Fragonard (n. 5 aprilie 1732, Grasse - d. 22 august 1806, Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Totuşi, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent. Fragonard a fost un pictor al scenelor de dragoste subtile şi frivole în genul "fêtes galantes", abordând teme îndrăzneţe, care nu dăunează totuşi înţelegerii caracterului inovator al creaţiei artistului. Când pictează portrete, impresionează prin îndemânarea extraordinară, iar tablourile sale cu teme istorice uimesc pe reprezentanţii neoclasicismului academic.
2 aprilie
Max Ernst
Max Ernst (n. 2 aprilie1891, Brühl - d. 1 aprilie 1976, Paris) a fost un pictor şi sculptor modernist german, care a aderat în 1919 la curentul dadaist, pentru ca, în anul 1924 - o dată cu apariţia oficială a suprarealismului - să se încadreze în această mişcare
30 martie
Vincent van Gogh(n.30 martie 1853,Groot Zundert,Ţările de Jos- d.29 iulie 1890,Auvers sur Oise, Franţa) a fost un pictor olandez.Tatăl lui era pastor protestant, iar mama provenea dintr-o familie de pictori şi negustori de artă.
Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franţa) a fost un important pictor şi creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea.
22 martie
Anthony van Dyck
Sir Anthony van Dyck(n.22 martie 1599-d.9 decembrie 1641)pictor flamand,remarcabil portretist al secolului al XVII–lea; elev al lui Rubens şi stabilit,pentru o vreme în Anglia,a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I,influenţând arta engleză a vremii;
20 martie
Theodor_Aman
Theodor Aman - (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — d. 19 august 1891, Bucureşti), pictor şi grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti.
8 martie
Ignat Bednarik
Ignat Bednarik (n.8 martie, 1882, Orşova – d.11 martie, 1963, Bucureşti) a fost un pictor, desenator şi artist decorator român recunoscut mai ales pentru acuarelele sale.A fost, printre altele, membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase din România, adept al curentului Art Nouveau şi ilustrator al cărţilor Reginei Maria a României.
6 martie
Michelangelo Buonarroti
Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni(n.6 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo - d.18 februarie 1564, Roma)este cel mai important artist în perioada de vârf a Renaşterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură şi arhitectură. A scris şi poezii, în special în genul sonetului şi madrigalului.
1 martie
Sandro Botticelli
Primavara
Compoziţia Primăvara este o operă fină şi complexă, care radiază frumuseţe şi o graţie aparte. Figura centrală este Venus în jurul căreia se grupează celelale personaje: Primăvara împrăştiind flori, lângă ea Flora şi Zefirul, la stânga cele Trei Graţii şi zeul Mercur cu caduceul, deasupra lor Cupidon. Privitorul are impresia că spaţiul pictural este o scenă de teatru, foarte la modă în epoca Renaşterii
Sandro Botticelli - de fapt Alessandro di Mariano Filipepi (n. 1 martie 1445, Florenţa - d. 17 mai 1510, Florenţa) a fost un pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanţi ai Renaşterii italiene. Frumuseţea şi graţia figurilor create de el, precizia liniilor şi redarea mişcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este şi faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri uşor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli ne apare ca un cercetător atent al sufletului omenesc
25 februarie
Pierre-Auguste Renoir
"Pictorul bucuriilor vietii"
Pierre-Auguste Renoir (*25 februarie 1841, Limoges - †2 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer), unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieţii", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenţii.
19 februarie
Constantin Brâncuşi
Poarta sarutului
Constantin Brâncuşi (n. 19 februarie 1876, Hobiţa, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române
6 februarie
Krikor H. Zambaccian
In vizita la muzeu
Ati ghicit ? E vorba de Muzeul Zambaccian.
Krikor H. Zambaccian (n. 6 februarie 1889, Constanța; d. 18 septembrie 1962, București) a fost un colecționar și critic de artă român, de etnie armean. A fost membru corespondent al Academiei Române. A scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, precum și volumele de eseuri „Pagini de artă”, „Însemnările unui amator de artă”.
El a alcatuit de-a lungul intregii sale vieti una dintre cele mai bogate si valoroase colectii de arta din Romania. Colectia cuprindea obiecte de pictura, sculptura, grafica si mobilier. Zambaccian descoperea si lansa pictori si sculptori, achizitiona cele mai valoroase opere ale multora dintre ei si deseori dadea comenzi speciale unor artisti aflati la inceputul carierei, artisti al caror talent il aprecia in mod deosebit.
4 februarie
Octav-Bancila
Incurcat in socoteli
Ajutati-l pe baietel sa faca socoteala si incantati-va privirea cu picturile lui:
Octav Băncilă (n. 4 februarie 1872, Botoșani - d. 3 aprilie 1944, București) a fost un pictor realist român.
1 februarie
Ştefan Luchian
Poetul plastic al florilor
Ştefan Luchian - (n. 1 februarie 1868, Ştefăneşti, Botoşani - d. 28 iunie 1916, Bucureşti), pictorul ale carui tablouri l-au facut pe maestrul Nicolae Grigorescu sa exclame: "În sfîrsit, am si eu un succesor!". La 28.10.1948, Academia Româna a hotarît primirea sa ca membru de onoare post-mortem.
Si un buchet de anemone....
Sava Henția
Hai in "Targul Mosilor"...
In imagine este Targul Mosilor de pe vremea lui:
Sava Henția (n. 1 februarie 1848, Sebeșel, Alba - d. 21 februarie 1904), pictor român.
Sava Henția a studiat la București (elev al lui Theodor Aman), Roma și Paris.
A participat la Războiul de Independență (1877-1878), timp în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevătrat reporter de război.
30 ianuarie
Tia Peltz
Sa stam la "Taclale" cu ...Tia Peltz
Tia Peltz (n. 30 ianuarie 1923, București - d. 5 martie 1999, București) a fost o graficiană, pictoriță și scriitoare română. Opera sa artistică include lucrări de pictură, grafică, desen și ilustrație de carte.
(...) Desenatoare redutabilă și prolifică, posedă un sigiliu stilistic inconfundabil: laconism, humor, detaliu șarjat ca un spin cu vârf dulce(...) Inspirată, în creația sa grafică, de aspecte ale străzii Bucureștiului modern, Tia Peltz se apropie cu empatie mai ales de momentele de bucurie și petrecere ale vieții sociale. Notația sa rapidă, cu linie egală, fermă și sinuoasă, urmărește expresia și nu identitatea personajelor. Traseul ludic, de arabesc, al formelor este completat cu o deosebită plasticitate de petele neutre de acuarelă, ce umplu spațiul fără a concura linia.( Barbosa, Octavian, Dictionarul Artiștilor Români Contemporani).
28 ianuarie
Camil Ressu
Camil Ressu (n. 28 ianuarie 1880, Galaţi — d. 1 aprilie 1962, Bucureşti) a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică şi socială, a fost una din personalităţile marcante ale artei româneşti. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.
Jackson Pollock
Jackson Pollock (*28 ianuarie 1912, Cody, Wyoming - †11 august 1956, Springs-East Hampton, New York) a fost un cunoscut pictor american, unul din exponenţii majori ai expresionismului abstract.Urmatoarele trei picturi:The Moon Woman,Ocean,The Tea Cup si inca multe altele le puteti admira in New York.
27 ianuarie
Samuel Palmer
Samuel Palmer (27 January 1805 – 24 May 1881)
Arkhip Ivanovich Kuinji
Arkhip Ivanovich Kuinji (n.27 ian.1841-d.24iulie1910)
23 ianuarie
Édouard Manet
Dejunul pe iarba
Mai e mult pana sa putem iesi la iarba verde.Intre timp sa vedem:
"Dejunul pe iarba"
al lui Édouard Manet (* 23 ianuarie 1832, Paris - † 30 aprilie 1883, Paris) a fost un pictor francez, precursor al impresionismului.Plecând de la izvorul tradiţiilor marilor maeştri, Manet a fost în măsură să lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus "pictor al zilelor noastre" (Charles Beaudelaire). Creaţiile sale au stârnit scandal şi indignare, cu toate că Manet n-a dorit niciodată să provoace pe nimeni, a dorit numai să schimbe pictura şi s-o reînoiască. Manet a fost ultimul pictor clasic şi totodată primul pictor modern. Tablourile lui uimesc şi astăzi şi ne trezesc interesul, reprezentând astfel o parte incontestabilă a picturii universale.Iata autoportretul autorului:
19 ianuarie
Paul Cézanne
Paul Cézanne (*19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence - †23 octombrie 1906, Aix-en-Provence) a fost un pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea.Opera lui Cézanne, sinteză ideală a reprezentării naturaliste, marchează cu pregnanţă evoluţia artei moderne, al cărei limbaj o revoluţionează în direcţia unor experienţe neaşteptate.
" Eu sunt doar un biet pictor, şi penelul este
instrumentul meu de exprimare, pe care cerul
mi l–a pus în mână. Posesia şi dezvoltarea
opiniilor teoretice nu–mi revin".
18 ianuarie
Ștefan Dimitrescu
Ștefan Dimitrescu (n. 18 ianuarie 1886 – d. 22 mai 1933) a fost un pictor și desenator român realist-critic. A studiat la Școala de arte frumoase din Iași și apoi la Paris. În 1918 a fost unul din fondatorii asociației Arta română. Împreună cu Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han, a întemeiat, în 1926, Grupul celor patru. Din 1927 a fost profesor la Școala de arte frumoase din Iași. Opera sa este constituită mai ales din compoziții, portrete și peisaje. Ea înfățișează cu o emoție sinceră, uneori cu un dramatism reținut, scene și tipuri autentice, îndeosebi din lumea satelor și a muncitorilor mineri, cuprinzând elemente de critică la adresa societății din vremea sa.
12 ianuarie
Jean Béraud
A Dream of Times Gone by Jean Béraud
Jean Béraud (n. 12 ianuarie, 1849 în Sankt Petersburg; d. 4 octombrie, 1935 în Paris) a fost un pictor francez impresionist si comercial care a pictat imagini din viata pariziana din perioada Belle Époque.
11 ianuarie
Carol Popp de Szathmáry
Say cheese !
Astazi ii vom zambi amintirii lui :
Carol Popp de Szathmáry (n. 11 ianuarie 1812, Cluj - d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.
A fost primul roman care a avut un daghereotip si a realizat primul reportaj fotografic de razboi din lume(in timpul razboiului din Crimeea).
În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franței și Regele Spaniei.
Iata o fotografie a Bucurestiului din vremea sa:
Ca pictor a călătorit intens în țară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, dintre care cele executate în acuarelă se disting prin vervă, spontaneitate și poezie. În pictură, limbajul său este migălos și greoi, dar vădind același spirit de observație ascuțit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri.
A fost pictorul de curte a domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghica si Alexandru Ioan Cuza.
Iata pictura in acuarela :Targul Dragaica:
3 ianuarie
August Macke
Daca vi s-a parut prea dur filmul veniti sa va scaldati privirea intr-o explozie de culoare a pictorului expresionist german:
August Macke (n. 3 ianuarie 1887, Meschede/Westfalia - d. 26 septembrie 1914, Perthes-lès-Hurlus / Champagne).
Priviti: