Cinema,teatru

31 decembrie
Anthony Hopkins


Philip Anthony "Tony" Hopkins (31 decembrie 1937) este un actor britanic de film, cunoscut în special pentru rolul doctorului Hannibal Lecter din filmul Tăcerea mieilor.










Nell Cobar
Nell Cobar (n. 31 decembrie 1915, București — d. 26 iulie 1993) a fost un regizor de filme de animație și caricaturist român. El este creatorul popularului personaj de desene animate “Mihaela”.











29 decembrie
Jon Voight
Jon Voight (n. 29 decembrie 1938, Yonkers, New York ) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1979.









28 decembrie
Denzel Washington
Denzel Washington (n. 28 decembrie 1954 este un actor american de culoare, câștigător a două premii Oscar.










27 decembrie
Gérard Depardieu
Gérard Xavier Marcel Depardieu CQ (n. 27 decembrie 1948, pronunție) este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi. El a câștigat mai multe premii, incluzând o nominalizare pentruun Academy Award pentru rolul său din Cyrano de Bergerac și premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Actor din Green Card.










Marlene Dietrich
"Ingerul albastru" un film vechi din 1930 cu faimoasa actrita germana Marlene Magdalene Dietrich nascuta la 27 decembrie 1901,Berlin si decedata la 6 mai 1992,Paris.Este prima actriță germană care a ajuns celebră în Hollywood.
















21 decembrie
Stela Popescu
Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Bălți, Basarabia) este o actriță de teatru și film. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac.











Jane Fonda
Jane Fonda (n. 21 decembrie 1937) este actriţă, scriitoare, activist politic, model şi profesor de fitness american. A cunoscut faima în anii 1960, cu filme precum Barbarella şi Cat Ballou . A câştigat două premii Oscar şi a primit mai multe premii şi alte nominalizari.








18 decembrie
Brad Pitt
William Bradley „Brad” Pitt (n. 18 decembrie 1963) este un actor american, producător de film și activist social. A devenit celebru la mijlocul anilor 1990 după ce a interpretat rolurile principale din filmele Interviu cu un vampir în 1994 și Seven în 1995. Pitt a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul său din filmul Twelve Monkeys din 1996 și pentru rolul din Strania poveste a lui Benjamin Button din 2009. El a fost etichetat ca fiind unul dintre cei mai atrăgători bărbați din industria filmului.









Steven Spielberg
Steven Allan Spielberg (n. 18 decembrie, 1946, Cincinnati, Ohio) este un regizor, producător și scenarist american. Spielberg este de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial. Revista Forbes estimează averea lui Spielberg ca fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari. În 2006, revista Premiere l-a declarat cea mai puternică și influentă personalitate din industria filmului. La sfârșitul secolului al XX-lea, revista LIFE l-a declarat cea mai influentă persoană a generației sale.

Într-o carieră de aproape patru decenii, filmele lui Spielberg au atins mai multe teme și genuri. În anii '70, '80 și '90, trei dintre filmele sale, Fălci, E.T. Extraterestrul și Jurassic Park au devenit filmele cu cele mai bune încasări ale vremii. În primii ani din cariera sa de regizor, filmele sale SF și de aventură erau văzute ca un moment de cotitură în industria modernă a filmului.









14 decembrie
Radu Beligan
Radu Beligan (n. 14 decembrie 1918, Galbeni (Filipești), Bacău) este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine,[1] pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă, potrivit unui interviu.[necesită citare] A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București.

Radu Beligan a interpretat - în peste șapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.











Raj Kapoor
Raj Kapoor (în engleză Raj Kapoor, n. 14 decembrie 1924 - d. 2 iunie 1988) a fost un actor de origine indiană, născut în India Britanică (nord-estul Pakistanului). Și-a început viața actoricească la o vârstă fragedă. El a devenit mai cunoscut prin rolul jucat în filmul Vagabondul, care a fost difuzat în premieră în anul 1951.
In anul 1955, produce și regizează filmul Articolul 420, în care are rolul principal.













13 decembrie
Christopher Plummer
Christopher Plummer (n. 13 decembrie 1929 în Toronto, Canada) este un actor canadian de film.









12 decembrie
Edward G Robinson
Edward Goldenberg Robinson (n. 12 decembrie 1893, București, d. 25 ianuarie 1973, Hollywood, California) a fost un actor american de origine român evreu. Institutul American de Film l-a clasat pe Robinson printre cei mai mari actori ai secolului XX.











11 decembrie
Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis Trintignant (n. 11 decembrie 1930) este un cunoscut actor de film francez.










Jean Marais
Jean Marais, numele la naștere Jean-Alfred Villain-Marais (n. 11 decembrie 1913 în Cherbourg-Octeville - d. 8 noiembrie 1998 în Cannes, Alpes-Maritimes) a fost un actor, ceramist, pictor și sculptor francez.










10 decembrie
Leopoldina Bălănuță

Leopoldina Bălănuță (n. 10 decembrie 1934, Păulești, Vrancea - d. 15 octombrie 1998) a fost o actriță română.













9 decembrie
Kirk Douglas
Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch Demsky la 9 decembrie 1916, Amsterdam, statul New York) este un foarte cunoscut și prolific actor evreu-american de film.










5 decembrie
Walt Disney
Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 - d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar. Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor.










4 decembrie
Gérard Philipe
Gérard Philipe (n. 4 decembrie 1922 – d. 22 noiembrie 1959) a fost un foarte popular actor de film francez. Exigent, riguros, pasionat, un talent de excepţie, muncind cu rigoare, Gérard Philipe şi-a păstrat permanent, în atât de scurta sa viaţă, prospeţimea şi seducţia. A fost unul dintre cei mai talentaţi şi mai iubiţi actori ai Franţei, un simbol.










1 decembrie
Woody Allen
Woody Allen ( nascut la 1 decembrie, 1935,New York), numele inițial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen, este unul dintre cei mai importanți regizori de film și comedieni americani.









30 noiembrie
Mitică Popescu (n. 30 noiembrie 1936) este un actor român de teatru și film, în prezent la Teatrul Mic din București. A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.










29 noiembrie
Daniela Nane

Daniela Nane (n. 29 noiembrie 1971, Iași), este o actriță de origine română, câștigătoarea ediției din 1991 a concursului Miss România.










Mihai Mereuță
Mihai Mereuță (n. 29 noiembrie 1924, Santa Mare, județul Botoșani - d. 1 aprilie 2003, București) a fost un actor român.










27 noiembrie
Nineta Gusti
Nineta Gusti,actrita de teatru si film, s-a născut la Iasi, in 27 Noiembrie 1913.
A studiat actoria la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, având-o ca profesoara pe Lucia Sturdza-Bulandra.
A devenit una dintre marile vedete feminine ale teatrului românesc, a jucat pe scenele teatrelor Armatei, Bulandra, Nottara, a Teatrului de comedie. Vocea sa a fost auzita in piese de teatru radiofonic. Printre spectacolele de teatru in care a jucat: Steaua fara nume de Mihail Sebastian, Trei Surori de Anton Pavlovici Cehov, Sluga la doi stapani de Carlo Goldoni, Omul cu martoaga de George Ciprian, Mos Goriot de Honoré de Balzac, Casatoria de Nikolai Vasilievici Gogol, Casa cu doua intrări de Don Pedro Calderón de la Barca, Filumena Marturano de Eduardo De Filippo, Doctor fara voie de Moličre, etc.
A debutat pe marele ecran in 1958, cu filmul Doi vecini.
A fost căsătorita cu actorul Radu Beligan timp de 15 ani.
S-a retras in 1970 la Crevedia, in judeţul Ilfov. Nineta Gusti a murit la 04 iunie 2002.










Dina Cocea
Dina Cocea (n. 27 noiembrie 1912, București - d. 28 octombrie 2008, București) a fost o actriță română. A desfășurat o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național București și Teatrul Național Radiofonic, având apariții rare, dar memorabile, pe micul sau marele ecran.
"Am darul de a indeparta raul si uratul din jurul meu. Nu-mi regret greselile. Seninatatea e un dar mostenit de la tatal meu. Traiesc intens bucurandu-ma de ziua de azi. Clipa conteaza. Nu privesc indarat. Cand nu am mai putut juca zilnic, m-am apucat de scris. Mi-am descoperit o alta pasiune. Mi-am redescoperit, intruna, placerea si bucuria de a trai..."








25 noiembrie
George Vraca
George Vraca (n. 25 noiembrie 1896, București - d. 17 aprilie 1964, București) a fost un renumit actor român, unul dintre numele mari ale scenei românești. A absolvit cursurile Conservatorului de artă dramatică. S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național („Hamlet”, „Visul unei nopți de vară”, „Cum vă place”, „Neguțătorul din Veneția”, „Macbeth”, „Richard al III-lea” de Shakespeare, „Din jale s-a întrupat Electra” de Eugen O'Neil, „Vlaicu-Vodă” de Alexandru Davilla, „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri etc.). Interpretările lui George Vraca excelau prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară. A fost director de teatru, animator, conducător de colective artistice. Ca actor de cinematograf s-a remarcat în filmul „Tudor”. Spre sfârșitul vieți, a recitat la radio câteva dintre poemele lui Eminescu, între care și Luceafărul.
Recomand revista Yorick-revista saptamanala de teatru:
http://yorick.ro/george-vraca-as-fi-vrut-sa-fiu-un-artist-desavarsit/









Matei Millo
Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814 - d. 9 septembrie 1896) a fost actor și autor dramatic român.












24 noiembrie
Emir Kusturica
Emir Kusturica s-a nascut la 24 noiembrie 1954 in Sarajevo, Bosnia Hertegovina, Iugoslavia. S-a remarcat atat ca regizor, actor si muzician. A obtinut premiul "Palme d`Or" la Cannes cu peliculele "When Father Was Away on Business" si "Underground". In septembrie 2007, Kusturica a devenit Ambasador UNICEF pentru Serbia, alaturi de Ana Ivanovic, Jelena Jankovic si Aleksandar Dordevic.













Emil Hossu

Emil Hossu (n. 24 noiembrie 1941, Ocna Sibiului) este un actor român.
Într-un interviu, Emil Hossu declara: Sunt maramuresean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în București de foarte multă vreme.










23 noiembrie
Franco Nero
Franco Nero (n. 23 noiembrie 1941 în San Prospero lângă Modena, de fapt "Francesco Sparanero") este un actor italian. El devine cunoscut prin filmele italiene de western, sau ca polițist în luptă cu mafia.









21 noiembrie
Goldie Hawn
Goldie Hawn (n.1945) este o actriță americană de film și moderatoare de televiziune.








"Fluturii sunt liberi","Floarea de cactus","Pasarea pe sarma","Amnezie cu probleme","Simte-te ca acasa"



























19 noiembrie
Jodie Foster
Jodie Foster, născută Alicia Christian Foster în 19 noiembrie 1962, în Los Angeles, California este o actriță, regizoare și producătoare americană deținătoare a premiului Oscar.










Meg Ryan
Margaret Mary Emily Anne Hyra (născută în 19 noiembrie 1961), profesional cunoscută ca Meg Ryan, este o actriță americană ale cărei roluri principale în cinci comedii romantice din anii 1990 - Când Harry s-a-ntâlnit cu Sally..., Fără somn în Seattle, Sărutul francez (film), Orașul îngerilor și Aveți corespondență - au realizat peste 870 millioane $ în lumea întreagă.










17 noiembrie
Martin Scorsese
Martin Marcantonio Luciano Scorsese (n. 17 noiembrie 1942, New York City) este un regizor de film, scriitor și producător de film american, fondator al World Cinema Foundation.










Danny DeVito
Daniel Michael DeVito Jr. (născut la 17 noiembrie 1944), cunoscut ca Danny DeVito, este un actor, regizor și producător american de film, apreciat pentru rolurile sale din comedii.














Rock Hudson
Rock Hudson (născut Roy Harold Scherer Jr. la 17 noiembrie 1925 – d. 2 octombrie 1985) a fost un popular actor american de film și TV.



















13 noiembrie
Whoopi Goldberg
Caryn Elaine Johnson alias Whoopi Goldberg (n. 13 noiembrie 1955) este o actriță americană de comedie, cântăreață, compozitoare și deținătoare a Premiului Emmy.










Ioana Craciunescu

Ioana Crăciunescu (n. 13 noiembrie 1950) este o actriță de teatru, cinema și poetă română









12 noiembrie
Grace Kelly
Grace Patricia Kelly, iar după căsătorie Prințesa Grace de Monaco (n. 12 noiembrie 1929 — d. 14 septembrie 1982) a fost o actriță americană de film. După căsătoria sa cu Rainier al III-lea de Monaco a renunțat la actorie, dedicându-se noului său rol în cadrul familiei princiare de Monaco. Este mama actualului suveran al principatului, Albert al II-lea de Monaco.











11 noiembrie
Leonardo DiCaprio
Leonardo Wilhelm DiCaprio (n. 11 noiembrie 1974, Los Angeles, California) este un actor din SUA.











10 noiembrie
Richard Burton

Richard Burton (n. 10 noiembrie 1925 – d. 5 august 1984) a fost un actor de film britanic, originar din Țara Galilor.










9 noiembrie
Lucian Pintilie
Lucian Pintilie (n. 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina) este un regizor de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.










8 noiembrie
Alain Delon
Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935) este un actor și producător francez, câștigător al Premiului César. Ascensiunea sa a fost rapidă, fiind la vârsta de 23 de ani comparat cu actori francezi celebri ca Gérard Philipe și Jean Marais, precum și cu actorul american James Dean. A fost denumit chiar și Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle.


















7 noiembrie
Mariana Mihut
Mariana Mihuț (n. 7 noiembrie 1942) este o actriță româncă de teatru și film. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, promoția 1964. Actriță a Teatrului Bulandra din București. A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic, teatru TV și cinematografie.
"Iubesc şi mă interesează teatrul. E mai consistent, mai greu, efemer. Aici, la fiecare reprezentaţie am alte emoţii, alte trăiri. Numai proştii susţin că în teatru e mai uşor în teatru decât în film. Dar am făcut şi filme cu mult drag. Au fost însă regizori deosebiţi: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Blaier…."











6 noiembrie
Sally Field
Sally Field (n.6 noiembrie 1946) este o actriță americană de film laureată a premiilor Oscar și Globul de Aur.









5 noiembrie
Vivien Leigh
Vivien Leigh,(Vivian Mary Hartley)Lady Olivier (n. 5 noiembrie 1913 - d. 7 sau 8 iulie 1967) a fost o actriță de origine engleză. A fost laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din "Pe aripile vântului"(1939),iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția "Un tramvai numit dorință"(1951).














Tatum O'Neal
Tatum Beatrice O'Neal , fiica celebrului actor Ryan O'Neal (Love Story , What's Up, Doc? Paper Moon ...) si a actritei Joanna Moore s-a nascut pe 5 noiembrie 1963 in Los Angeles/ California.
La numai 10 ani, filmeaza alaturi de tatal ei in " Paper Moon
" (Luna de Hartie ), regizat de Peter Bogdanovich in 1973, interpretand rolul Addie Loggins,o pustoaica ce manipuleaza pe toti din jur, cu care da lovitura : Cucereste Oscarul (Best Actress in a Supporting Role)in 1974 si devine , pana la aceasta data cea mai tanara castigatoare.












3 noiembrie
Marcel Anghelescu
Marcel Anghelescu (n.3 noiembrie 1909,Craiova-d.22 februarie 1977)a fost un celebru actor român de teatru şi film. A interpretat roluri de compoziție, cu predilecție comice (Pristanda din O scrisoare pierdută de Caragiale, Nebunul din Regele Lear de Shakespeare) pe scena Teatrului Național din București. A fost laureat al Premiului de stat și a fost distins cu titlul de „Artist al poporului”










2 noiembrie
Luchino Visconti
Luchino Visconti,nascut in 2 noiembrie 1906,Milan,Italia-d.17 martie 1976,Roma,Italia-regizor,scenarist, actor, producător.










30 octombrie
Mihai Măniuțiu
Mihai Măniuțiu (n. 1954,) este un regizor, scenarist și scriitor român.










Claude Lelouch
Claude Lelouch (n. 30 octombrie 1937, Paris) este un regizor francez, scenarist, actor și producător. S-a născut la Paris dintr-o familie de evrei de origine algeriană.










29 octombrie
Winona Ryder
Winona Ryder (n. 29 octombrie 1971), cu numele întreg Winona Laura Horowitz, este o actriță americană. Și-a făcut debutul în film odată cu pelicula Lucas din 1986. Cel mai notabil rol al său a fost în pelicula Beetlejuice (1988), regizată de Tim Burton. Acest rol i-a adus atenția publicului și a criticii de specialitate. A avut mai multe apariții în film și televiziune, iar în 1989 a venit cel de-al doilea rol notabil, în filmul Heathers, o satiră controversată despre suicidul la vârsta adolesceței. Tocmai din acest motiv, Winona Ryder și-a atras asupra sa mai multe critici și mai multă publicitate. În 1993 a fost nominalizată și a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță, în filmul The Age of Innocence. În anul următor a fost nominalizată pentru același premiu, pentru rolul din filmul Little Women. În anul 2000, Ryder a primit o stea pe aleea Walk of fame din Hollywood.










Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss (n. 29 octombrie 1947 în New York City) este un actor evreu american.











28 octombrie
Julia Roberts
Julia Roberts (n. 28 octombrie 1967) este o actriță americană de film, câștigătoare a premiului Oscar, pentru cel mai bun rol feminin din filmul inspirat de realitate, Erin Brockovich.










Ilarion Ciobanu
Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, județul Tighina, România - d. 7 septembrie 2008, București, România) a fost un celebru actor român. A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist.









27 octombrie
Teodora Mareș
Teodora Mareș (n. 27 octombrie 1962, Buzău) este o actriță română de teatru și film.










Sanda Toma
Sanda Toma (n. 27 octombrie 1934 [1]) este o actriță româncă.

"Era ca o zvarluga. Micuta de statura, cu ochi luminosi, cu un par stralucitor; vorbea cu repeziciune, dar cu o dictie perfecta".(Octavian Sava)

Reporter:Aduce meseria de actor satisfactii in plus fata de alte meserii?

Sanda Toma: Satisfactiile noastre sunt efemere - ca si creatiile noastre. Chiar pe pelicula sunt deteriorate de prezent, de eternul contemporan. Focuri de artificii care se sting repede, lasandu-te in negura vietii de zi cu zi, pe care trebuie sa te straduiesti mereu din rasputeri sa o iluminezi iar... Cine stie cand si daca ti se va mai ivi prilejul!







Dumitru Furdui
Dumitru Furdui (n. 27 octombrie 1936, Băilești, județul Dolj, d. 13 aprilie 1998, Paris) a fost un actor român.









25 octombrie
Annie Girardot
Annie Girardot (25 Octombrie 1931 – 28 Februarie 2011) a fost o actrita franceza.











24 octombrie
Adela Noriega
Adela Noriega (n. 24 octombrie 1969, Mexico City, Distrito Federal, Mexic) este o actriță mexicană.










Draga Olteanu - Matei
Draga Olteanu Matei (n. 24 octombrie 1933, București) este o apreciată actriță de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru si 100 roluri în Televiziune.









Magda Catone
Magda Catone (n. 24 octombrie 1958, București) este o binecunoscută actriță din România. A absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1982, la clasa profesori Amza Pellea și Ion Cojar










22 octombrie
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la 22 octombrie 1943) este o actriță franceză de film.










Aglae Pruteanu
Aglae Pruteanu (născută Aglae Theodoru, la 22 octombrie 1866, Vaslui - d. 28 martie 1941, Iași ) a fost o actriță română, interpretă de mare sensibilitate în roluri din teatrul universal și dramaturgie românească.










Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt (n. 22/23 octombrie 1844, Paris, Franța - d. 26 martie 1923, Paris) a fost o renumită actriță franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard.











20 octombrie
Costel Constantin
Costel Constantin,nascut in 20 octombrie 1942 in Galati este un actor roman.











19 octombrie
Fratii Lumière
Auguste și Louis Lumière sunt copiii industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi erau fotografi de meserie.

August Lumière s-a născut la 19 octombrie 1862 și a murit la 10 aprilie 1954.
Louis Lumière s-a născut la 5 octombrie 1864 și a murit la 6 iunie 1948.

Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică.
La 17 decembrie 1903, pun la punct un sistem de film color, numit „Autochrome”, sistem pe care la aplicat și fotografiei
Frații Lumière pun la punct proiecția, în anul 1933, a proiecției filmului în relief.











18 octombrie
Jean-Claude Van Damme
Jean-Claude Van Damme (n. 18 octombrie 1960) este un expert belgian în arte marțiale, cunoscut mai ales ca actor, având un larg palmares de filme de acțiune.











14 octombrie
Lillian Gish
Lillian Gish (n. 14 octombrie 1893, Springfield, Ohio, SUA - d. 27 februarie 1993, New York City), pe numele adevărat Lillian Diana De Guiche, a fost o actriță americană de teatru și film. A jucat pe scenă de la 6 ani cu numele artistic Alice Niles. Debutează în cinema în 1912, sub conducerea lui D. W. Griffith realizând, în perioada de aur a filmului mut, cele mai importante creații din strălucita ei carieră. Este prezentă în cele mai mari opere ale genialului regizor. Făptura ei încântătoare – întruchipare a inocenței – a conferit rolurilor o forță dramatică plină de patetism.













Roger Moore
Roger Moore (n. 14 octombrie 1927) este un actor englez de film și TV, care a devenit cunoscut prin rolul principal jucat în serialul Sfântul.










11 octombrie
Dan Pita
Dan Pița (n. 11 octombrie 1938, Dorohoi, județul Dorohoi) este un regizor și scenarist român. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu Hotel de lux.









Catrinel Dumitrescu
Catrinel Dumitrescu (n. 11 octombrie 1956, Brăila) este o actriță de teatru și film din România. În prezent este actriță la Teatrul Nottara din București. Este căsătorită cu actorul Emil Hossu. Împreună sunt profesori la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, secția Actorie.











Olga Tudorache
Olga Tudorache (n. 11 octombrie 1929, Oituz, județul Bacău) este o actriță și profesor universitar de origine română.









9 octombrie
Adrian Pintea
Adrian Virgil Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beiuș – d. 8 iunie 2007, București) a fost un actor român de teatru și film.
Și-a petrecut copilăria la Beiuș și Oradea. În 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București la clasa profesorului Petre Vasilescu.










6 octombrie
Silviu Biris
Silviu Biriș (n. 6 octombrie 1973, București) este un actor român. Se remarcă și ca un bun cântăreț, interpretând melodiile cunoscute ale lui Gică Petrescu, Ștefan Bănică sau Dorel Livianu. Melodii ca "Vrei sa ne'ntâlnim sâmbătă seara?", Hai coșar, coșar" încântă publicul pasionat de muzica autentică românească.










5 octombrie
Kate Elizabeth Winslet
Kate Elizabeth Winslet (n. 5 octombrie 1975, Reading, Anglia) este o actriță britanică











4 octombrie
Mircea Albulescu
Mircea Albulescu (pe numele adevărat Iorgu Constantin V. Albulescu, n. 4 octombrie 1934, București) este un actor român, profesor universitar (Doctor în Arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor.

„Chiar dacă sunt vesel, sau dacă vreau să plâng, sunt eu cu mine însumi, râd de mine sau mă plâng pe mine”










30 septembrie
Dem Radulescu

Dem Rădulescu (n. 30 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea, d. 17 septembrie 2000, București) a fost un actor român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.











29 septembrie
Michelangelo Antonioni
Michelangelo Antonioni (n. 29 septembrie 1912 în Ferrara, Italia - d. 30 iulie 2007, Ferrara, Italia) este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX,recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră.










28 septembrie
Brigitte Bardot
Brigitte Anne-Marie Bardot, (n. 28 septembrie 1934, Paris) este o actriță de cinematograf, fost sex-simbol al anilor '60. A reușit să-și transforme inițialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumusețea, plăcerea de a trăi și libertatea.






























Marcello Mastroianni
Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (*28 septembrie 1924, Fontana Liri/Frosinone - †19 decembrie 1996, Paris), a fost un actor italian, protagonist multilateral de mare talent în cinematografia din a doua jumătate a secolului al XX-lea










25 septembrie
Catherine Zeta Jones
Catherine Zeta Jones (n. 25 septembrie 1969) este o actriță britanică de film, ce joacă in principal in Statele Unite, laureată cu Oscar pentru prestația feminină din musicalul Chicago.











Heather Locklear
Heather Locklear (n. 25 septembrie 1961 în Canoga Park lângă Los Angeles, California) este o actriță și producătoare de filme americană.












Michael Kirk Douglas
Michael Kirk Douglas, pe numele său adevărat Michael Danielovitch (n. 25 septembrie 1944 în New Brunswick, New Jersey), este un actor și producător american. Michael Douglas este fiul celebrului actor american Kirk Douglas și al actriței Diana Dill.





Christopher Reeve
Christopher Reeve (n. 25 septembrie 1952 - d. 10 octombrie 2004) a fost un actor american de film, interpret al rolului "Superman".









21 septembrie
Larry Hagman
Larry Hagman (n. 21 septembrie 1931) este un actor american de film și TV, foarte cunoscut pentru rolul său ca J.R. Ewing în filmul serial distribuit de către CBS Dallas, rol pe care l-a interpretat în perioada 1978-1991









20 septembrie
Sophia Loren
Sophia Loren, (nascuta Sofia Villani Scicolone la 20 Septembrie 1934,Roma,Lazio,Italia) este o actrita italiana.








Marian Hudac
Marian Hudac (n. 20 septembrie 1934, d. 29 ianuarie 1996) a fost un renumit actor de comedie român.











19 septembrie
Jean-Claude Carrière
Jean-Claude Carrière (n. 19 septembrie 1931, Colombières-sur-Orb, Hérault, Franța) este un scenarist și actor. A colaborat frecvent cu Luis Buñuel. În prezent este președintele școlii La Fémis.
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt-metraj (1963) pentru Heureux Anniversaire împărțit cu Pierre Étaix














18 septembrie
Greta Garbo
Greta Garbo (născută Greta Lovisa Gustafsson) (n. 18 septembrie 1905 - d. 15 aprilie 1990) a fost actriță suedeză.









16 septembrie
Mickey Rourke
Mickey Rourke, pe numele său întreg Philip Andre Rourke, Jr. s-a născut pe 16 septembrie 1952. Este un actor și scenarist american, celebru pentru rolurile sale în filme de acțiune, polițiste și thrillere, cele mai multe genuri cinematografice abordate. A fost boxer, de aici tentația regizorilor de a-l distribui în asemenea roluri, foarte solicitante.












Peter Falk
Peter Michael Falk (n. 16 septembrie 1927 - d. 23 iunie 2011) a fost un actor american de film. A devenit popular în special datorită rolului din serialul „Columbo”.










7 septembrie
Elia Kazan

Elia Kazan (n. 7 septembrie 1909 – d. 28 septembrie 2003) a fost un regizor de film și teatru, dramaturg, producător de film și teatru, scenarist și nuvelist american de origine greacă.









3 septembrie
Charles Sheen
Charles Irwin Sheen (numele său de la naștere fiind cel de Carlos Irwin Estévez) (n. 3 septembrie 1965, New York) este un celebru actor american. Tatăl său este actorul american Martin Sheen.
Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-un serial TV (comedie/muzical) -2002












Irene Papas


Irene Lelekou, cunoscuta ca Irene Papas, nascuta in 3 septembrie 1926 in Chilimodion, Corint, Grecia, este o actrita si cantareata greaca. A fost distribuita in mai mult de 70 de roluri in mai mult de 50 ani de cariera.









2 septembrie
Keanu Reeves
Keanu Charles Reeves, Data naşterii: 02.09.1964,Beirut,Liban- Actor.











31 august
Richard Gere
Richard Tiffany Gere (n. 31 august 1949 in Philadelphia, Pennsylvania) este un actor american care trăiește în New York.













James Coburn
James Coburn (n. 31 august 1928 — d. 18 noiembrie 2002) a fost un actor american de film.










30 august
Cameron Diaz
Cameron Michelle Diaz (n. 30 august 1972, California) este o actrița americană, de origine engleză, germană, cherokee din partea mamei și cubana de la tatăl ei.










29 august
Ingrid Bergman
Ingrid Bergman (n. 29 august 1915, Stockholm, Suedia - d. 29 august 1982, Londra, Marea Britanie) a fost o mare actriță de film, de origine suedeză, laureată cu trei premii Oscar. A jucat în numeroase filme, între care cel mai cunoscut rămâne Casablanca (1942).














28 august
Charles Boyer

Charles Boyer (n. 28 august 1899, Franța – d. 26 august 1978, SUA) a fost un actor francez ce a jucat în numeroase filme clasice hollywoodiene.


































27 august
Claudiu Bleonț
Claudiu Bleonț (n. 27 august 1959, București) este un actor român de film și teatru.






Mihai Mălaimare
Mihai Mălaimare (n. 27 august 1950, Botoșani) este un actor și politician român, membru al Parlamentului României.










25 august
Sebastian Papaiani
Sebastian Papaiani (n. 25 august 1936, Pitești) este un actor român de etnie greacă.












Sean Connery
Sir Thomas Sean Connery - născut Thomas Connery - (* 25 august 1930; este un actor scoțian, laureat al premiului Oscar, larg recunoscut pentru filmele sale în care a întruchipat personajul cunoscut sub numele de James Bond, un spion modern britanic al cărui nume de cod era „007”. Prenumele „Sean” este adăugat ulterior, „Sean Connery” fiind numele de scenă sub care actorul s-a lansat și a devenit cunoscut.
Connery este, de asemenea, cunoscut pentru puternicul și inconfundabilul său accent scoțian, precum și pentru înfățișarea sa prezentabilă. În 1989 a fost proclamat "cel mai atrăgător bărbat în viață" de către revista „People”, iar în 1999, la 69 de ani, a fost ales în cadrul unui sondaj de opinie "Cel mai sexy bărbat al secolului".











Lucia Sturdza Bulandra

Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iași - d. 19 septembrie 1961, București) a fost o renumită actriță de teatru din România.
Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Baltățeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.
În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 pâna la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.
A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.











23 august
Gene Kelly

Eugene Curran „Gene” Kelly (n. 23 august 1912, d. 2 februarie 1996) a fost un actor, cântăreț, coreograf, dansator, producător de film și regizor american.

Una dintre cele mai importante figuri ale dansului în film, Kelly a fost cunoscut mai ales pentru stilul său energetic și atletic, prezența sa fizică agreabilă și personajele de tipul "eroi pozitivi" pe care le-a interpretat pe marele ecran. Deși este mai cu seamă cunoscut pentru rolul său din musicalul Cântând în ploaie (Singin' in the Rain), Kelly a fost una din forțele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor 1940 și până la sfârșitul 1950.Kelly a primit Academy Honorary Award în anul 1952 pentru realizările întregii sale cariere.










22 august
Sylva Koscina
Sylva Koscina (n. 22 august 1933 – d. 26 decembrie 1994) a fost o actriță italiană de film, originară din Croația.









21 august
Ilinca Tomoroveanu
Ilinca Tomoroveanu (n. 21 august 1941, București) este o actriță româncă de teatru și film. Din anul 2005 este director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde își continuă și cariera de actor. În 1990 devine membră UNITER, iar din 1999 este membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Este nepoata poetului Octavian Goga.








Toma Caragiu
Toma Caragiu (n. 21 august 1925, Argos Orestiko,Grecia - d. 4 martie 1977, București), a fost unul dintre cei mai mari actori români de origine aromână, cu activitate bogată în teatru, TV, film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a excelat și în drame, unul dintre filmele sale de referință fiind Actorul și sălbaticii (1975).
Morţii lipsesc de la un timp dintre noi...(Toma Caragiu in "Poeme şi alte confesiuni")

Lumină
Poezie de Toma Caragiu din Poeme si alte confesiuni (1979)

Fâşia de lumină ce vine din galaxii mângâie chipul tău
Mânjind cu tuş bezna din jur.
Iubita mea, tu eşti extaz de fiecare clipă
Eşti suflare a trupului meu
Care a rătăcit de veacuri căutându-te pe ascunse cărări.
Blestem al păcatului dintâi, îngenunche...
Mângâiere de taină a viselor mele,
Vinul meu neîndoit,
Pâinea mea cea de toate zilele,
Iubita mea...













Jean Constantin

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean (n. 21 august 1927, Techirghiol - d. 26 mai 2010, Constanța), a fost un actor român, interpret de roluri comice. Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).
"Am jucat, pe unde n-am jucat la viaţa mea! Mă cunosc spectatorii, dacă-i zi! Noaptea-i mai greu!"
"Pentru public am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. Eu m-am achitat cu credinţă de fiecare dată. Vârsta îşi spune cuvântul, oricât zicem noi că rezistăm, că facem! Inima rămâne tânără, dar nu se poate. Ne cheamă Doamne!"(Jean Constantin)











18 august
Roman Polanski
Roman Raymond Polanski (n. 18 august 1933, Paris) este un regizor, producător de filme, actor și scenarist cu cetățenie dublă poloneză și franceză.











Robert Redford

Robert Redford (Charles Robert Redford Jr.; n. 18 august 1936) este un actor, regizor, producător, model și filantrop american. Fondatorul Festivalului de Film Sundance, Redford a primit Premiul Oscar de două ori, în 1981 pentru regia filmului Ordinary People și pentru întreaga sa activitate în 2003.











Patrick Swayze

Patrick Swayze (n. 18 august 1952 Houston, Texas - d. 14 septembrie 2009 Los Angeles, SUA) a fost un actor american de film și dansator. A devenit celebru datorită interpretărilor sale din filmele Dirty Dancing (1987), pentru care a scris și compus cântecul She's Like the Wind, durul din Road House (1989), Ghost - Fantoma (1990), Point Break - La limita extremă(1991). A devenit faimos și pentru serialul de televiziune Nord și Sud.










17 august
Robert De Niro

Robert Mario De Niro , Jr . (născut 17 august 1943), este un actor american, dublu câștigător al premiului Oscar. Este, de asemenea, regizor și producător. Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenți actori din toate timpurile.




Sean Penn
Sean Penn (n. 17 august 1960) este actor și regizor american, de asemenea, cunoscut ca fiind activist politic. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 2004 (Mystic River) și 2009 (Milk).









15 august
Ben Affleck






Benjamin Geza Affleck ,n.15.08.1972, Berkeley, California, SUA ,actor, producător, scenarist ·




Premiul Oscar pentru scenariu impreuna cu Mat Damon





















Sica Alexandrescu
Sică Alexandrescu (n. 15 august 1896, București - d. 6 august 1973, Cannes, Franța) a fost un regizor român format la școala realistă a lui Paul Gusty.
A montat comedii ale lui Gogol și Goldoni și lucrări dramatice românești și rusești dintre care fac parte „O chestiune personală” de A. Stein, „Anii negri” de Aurel Baranga și N. Moraru. A fost de două ori laureat al Premiului de Stat.














14 august
Steve Martin
Stephen „Steve” Glenn Martin s-a născut pe data de 14 august 1945 în Waco, Texas, SUA. Steve Martin ocupă locul 6 în topul 100 al celor mai buni comedieni. A jucat în filme cunoscute precum "Cheaper by the Dozen 1", "Cheaper by the Dozen 2", "The Pink Panther" etc.










13 august
Alfred Joseph Hitchcock (n. 13 august 1899 Leytonstone, Londra, Regatul Unit - d. 29 aprilie 1980 Bel Air, California, Statele Unite ale Americii) a fost un regizor și producător de film. A regizat mai mult de 50 de filme trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii. A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). Hitchcock a decedat în 1980 în urma unei insuficiențe renale. Au fost nominalizate la Premiile Oscar 6 filme regizate de Alfred Hitchcock și anume: Rebecca în 1941, Suspicion în 1942, Lifeboat în 1945, Spellbound în 1946, Rear Window în 1955 și Psycho în 1961. Filmele sale au ajuns celebre pentru orginalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.











12 august
Clody Bertola
Clody Bertola (n. 12 august 1913, d. 28 decembrie 2007) a fost o actriță româncă.
S-a născut în București și a absolvit cursurile Conservatorului de Artă Dramatică. A fost actriță a Teatrului Bulandra dar a jucat și la Teatrul de Comedie, Teatrul Național din București și Teatrul Mic. A fost căsătorită cu regizorii Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Cariera actriței a fost evocată în volumul "La vie en rose" de Ludmila Patlanjoglu.










10 august
Antonio Banderas

José Antonio Domínguez Banderas (n 10 august 1960), cunoscut mai degrabă ca Antonio Banderas, este un actor de film și cântăreț spaniol, care a jucat în filme foarte cunoscute precum Assassins, Evita, Interviu cu un vampir, Mariachi sequels, Philadelphia, Masca lui Zorro și seria Shrek.











Tamara Buciuceanu

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez) (n. 10 august 1929, Tighina) este o actriță română de teatru și film.










9 august
Gillian Anderson

Gillian Leigh Anderson (n. 9 august 1968 în Chicago) este o actriță americană. Ea ajunge cunoscută prin rolul jucat în serialul Dosarele X, în afară de acest rol ea mai poate fi văzută în câteva piese de teatru.












Melanie Griffith

Melanie Griffith este o actriță americană născută pe 9 august 1957,New York.










8 august
Dustin Hoffman
Dustin Lee Hoffman (n. 8 august 1937, Los Angeles) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1980 și 1989.



















7 august
Charlize Theron
Charlize Theron (nascută 7 august 1975) este o actriță americană originară din Africa de Sud câștigătoare a premiului Oscar. Ea a primit de la revista Esquire distincția Sexiest Woman Alive.













David Duchovny


David Duchovny (n. 7 august 1960, New York) este un actor american, cunoscut mai ales pentru rolul Agentului Fox Mulder din serialul SF de mare succes Dosarele X. A realizat și regia anumitor producții și a scris și scenarii






6 august
Monica Davidescu
Monica Davidescu(n. 06 August 1972, Campina)este una dintre cele mai cunoscute actrite din Romania, care a cunoscut faima odata cu debutul pe scena Teatrului National din Bucuresti.A reusit sa se faca remarcata datorita talentului sau, jucand roluri care au adus-o in atentia publicului.











5 august
Rodica Popescu Bitanescu

Rodica Popescu Bitănescu (n. 5 august 1938, Răsuceni, județul Giurgiu) este o actriță română de teatru, care a jucat în numeroase comedii la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.










4 august
Cezara Dafinescu (n. 4 august 1948) este o actriță română.











2 august
Stere Gulea

Stere Gulea (n. 2 august 1943, com. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța) este un regizor și scenarist român de origine aromână










Marcel Iures
Marcel Iures (n.2 august 1951,Bailesti,Gorj)actor.

"Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă." (Marcel Iures)Sursa Wikipedia.

















Peter O'Toole
Peter Seamus O'Toole(n.2 august 1932,Irlanda),actor,producator ,regizor.





























































1 august
Horatiu Malaele
Horațiu Mălăele (n. Târgu-Jiu, 1 august 1952) este un actor, regizor, caricaturist și scriitor român.










Valeria Seciu

Valeria Seciu (n. 1 august 1939 în București) este o actriță de teatru, film, radio și televiziune din România.









IULIE
31 iulie
Geraldine Chaplin
Geraldine Leigh Chaplin (n. 31.07.1944,Santa Monica, California, SUA ) actrita, scenarista .

In rolul Maleva din Omul Lup:













Nicu Constantin
Nicu Constantin (n. 31 iulie 1938, Eforie Sud, județul Constanța, d. 15 septembrie 2009, București) a fost unul din cei mai mari actori români, de comedie.









Louis de Funes
Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) a fost un actor francez de film.Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez , sunt bazate pe gaguri vizuale ; deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate.










29 iulie
Carmen Stanescu
Carmen Stănescu (n. 29 iulie 1925, București) este o renumită actriță de teatru și film.











28 iulie
Ioana Pavelescu
Ioana Pavelescu (n. 28 iulie 1955) este o actriță româncă.






















27 iulie
Bourvil
Bourvil (numele real André Robert Raimbourg) (n. 27 iulie 1917 în Prétot-Vicquemare, departamentul Seine-Maritime – d. 23 septembrie 1970 în Paris) a fost unul din marii actori și cântăreți francezi.










26 iulie
Sandra Bullock


Sandra Annette Bullock,(n.26.07.1964,Arlington, Virginia, SUA)actriţă, producătoare, regizoare, scenaristă ·













Kevin Spacey

Kevin Spacey (n. 26 iulie 1959) este un actor (film și teatru) și regizor american. Spacey a crescut în California și și-a început cariera ca un actor de teatru în anii 1980, înainte de a fi primit în distribuția unui film. A primit aprecieri critice în anii 1990, culminând cu Premiul Oscar pentru rolul său din filmul The Usual Suspects (1995), urmat de Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din filmul American Beauty (1999).



Stanley Kubrick (n. 26 iulie 1928 - d. 7 martie 1999) a fost un regizor, scenarist și producător de film american, câștigător al Premiului Oscar.
Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealism, expresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată.












Dan Condurache






Dan Condurache (n. 26 iulie 1952, Dorohoi) este un celebru actor român de teatru si film.


Poster film :In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura,un film realizat in 2001,regia Sinisa Dragin,cu Ana Ciontea,Dan Condurache,Horatiu Malaele.












23 iulie
Daniel Radcliffe
Daniel Jacob Radcliffe (n. 23 iulie 1989) este un actor britanic, cel mai bine cunoscut pentru interpretarea personajului Harry Potter din filmele cu același nume, bazate pe bine-cunoscuta serie de cărți.











21 iulie
Robin Williams
Robin McLaurim Williams (n. 21 iulie 1951, Chicago, Illinois, SUA) este un comedian și actor american.









15 iulie
Ana Ciontea,n.15 iulie 1959,Hunedoara-actrita.
„Ana Ciontea are un destin frumos – fascinant- dramatic, în care rolurile ei au fost mereu memorate cu o iuţeală magnetică, ultra-empatică, înţelese şi jucate dezinvolt-ludic, însă personajul cheie este ea însăşi, Ana Ciontea - Veveriţa Roşcovel, cum o dezmierdam: un talent generos, cu inepuizabile resurse sufleteşti, motivate psihic de o copilărie a paradisului trist, sărăcit, de unde se refugia în visătoria Jocului. Negreşit, un talent înnăscut şi de mare forţă expresivă, datorită hărniciei ei şi dăruirii."(Eugen Evu)










14 iulie

Lino Ventura (născut Angiolino Joseph Pascal Ventura la 14 iulie 1919 – d. 22 octombrie 1987) a fost un actor italian de film.






13 iulie
Harrison Ford
Harrison Ford (n. 13 iulie 1942) este un actor american, celebru în întreaga lume datorită rolurilor Han Solo din seria Războiul stelelor, Evadatul și Indiana Jones.







Patrick Stewart
Sir Patrick Stewart Hewes, OBE (n. 13 iulie 1940) este un actor englez de film și televiziune și rector universitar. Este cel mai cunoscut pentru interpretarea Căpitanului Jean-Luc Picard din Star Trek: Generația următoare și a Profesorului Charles Xavier din seria de filme X-Men.






11 iulie
Yul Brynner







Yul Brynner (n. 11 iulie 1920, Vladivostok, Rusia – d.10 octombrie, 1985, New York, SUA) a fost un actor de origine rusă.











9 iulie
Tom Hanks
Thomas "Tom" Jeffrey Hanks (n. 9 iulie 1956) este un actor, regizor şi producător de film american, câştigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor. El şi-a început cariera în comedii înainte de a obţine succese notabile ca actor dramatic.
"Viata este ca o cutie de ciocolatã... nu stii niciodatã cu ce te alegi"
Forrest Gump este una din acele productii cinematografice care au devenit un adevarat fenomen. In acest film, Tom Hanks face un rol de exceptie ca Forrest, un om obisnuit a cãrui inocenta simpla ajunge sa întrupeze o generatie. Distins cu 6 premii Oscar, între care premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Robert Zemeckis) si cel mai bun actor într-un rol principal (Tom Hanks), Forrest Gump este un titlu pe care nu vrei sa-l ratezi.










7 iulie
Liviu Ciulei

Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale culturii româneşti actuale – actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor -, s-a născut la Bucureşti, la 7 iulie 1923.
In 1965 a fost premiat la Cannes cu Palme d'Or pentru cel mai bun regizor -pentru filmul Padurea Spanzuratilor










Vittorio De Sica

Vittorio De Sica (n. 7 iulie 1901 – d. 13 noiembrie 1974) a fost un regizor și actor italian de film.
"Paine,dragoste si fantezie"un film in care joaca alaturi de frumoasa Gina Lollobrigida.










George Cukor

George Cukor, pe numele sau intreg George Dewey Cukor, s-a nascut pe 7 iulie 1899 la New York.A murit la 83 de ani, pe 23 ianuarie 1983, la Los Ángeles.Ultimul sau mare film a fost My Fair Lady care a luat 8 premii Oscar si doua Globul de aur.










5 iulie
Constantin Tănase
Constantin Tănase(n. 5 iulie1880 - d. 29 august 1945), actor şi cupletist român, a fost o figură cheie în teatrul de revistă românesc.










4 iulie
Gina Lollobrigida









Gina Lollobrigida (n. 4 iulie 1927) este o actriţă italiană de film.










Gloria Stuart
Gloria Stuart ( nascuta in 4 iulie 1910,Santa Monica, California,SUA- d.26 sept 2010 )actrita americana de film.











3 iulie
Coca Andronescu







Coca Andronescu (n. 3 iulie 1932, Pătârlagele, Judeţul Buzău - m. 5 august 1998, Bucureşti) a fost o actriţă română de teatru şi film, care a făcut parte din trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.
Urmează studii teatrale de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953. În anii 1970 joacă într-un miniserial TV de mare succes la public şi la critică, difuzat de Televiziunea Română, în care interpretează în duet cu Octavian Cotescu memorabilul cuplu de personaje Tanţa şi Costel, din Lehliu Gară.












Tom Cruise
Thomas Cruise Mapother-Tom Cruise-(nascut la 3 iulie 1962,Syracuse, New York)este un actor american.
Sinopsis Jerry Maguire(cinemagia.ro):
Jerry Maguire, un agent sportiv foarte important, face greseala sa scrie un memoriu despre activitatea companiei la care lucra: lucrurile pe care le gandim si nu le spunem. Ca urmare, este concediat fara ocolisuri. Si cum un ghinion nu vine niciodata singur, isi va pierde si logodnica si clientii. Dar Jerry este un luptator si nu se da batut. Ajutat de Dorothy, o tanara contabila care crede in el, Jerry incepe sa-si recladeasca viata de la zero. Cand totul parea pierdut, el pune mana pe un client, Rod Tidwell, care ii pune doar o singura conditie: Sa vad banii!. Miza este foarte mare, iar Jerry stie ca secretul acestei slujbe sunt relatiile personale. Astfel, incepe lupta cu sine insusi, vrand sa demonstreze ca in viata nu conteaza numai banii.
Distinctii:Un premiu şi 4 nominalizări Oscar, un premiu şi 2 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare Festivalul Filmului European.










2 iulie
Gheorghe Visu
Gheorghe Visu (n. 2 iulie 1951) este un actor român de teatru şi film. Rolul său cel mai cunoscut este cel al vagabondului Black Pedro din filmul serial Toate pânzele sus şi cel al bulibaşei State Potcovaru din telenovela Inimă de ţigan.










1 iulie
Aimée Iacobescu
Domnita Ralu
Aimée Iacobescu





(n. 1 iulie 1946,Buzau) este o actriţă româncă.Este una dintre marile doamne ale teatrului romanesc. A ramas in inimile iubitorilor de film cu rolul Domnitei Ralu, din pelicula lui Dinu Cocea.











Pamela Anderson
Pamela Denise Anderson (n. 1 iulie 1967) este o actriţă, sex simbol, manechin, producătoare de televiziune americano-canadiană.
Anderson este cunoscută pentru rolurile din Home Improvement şi Baywatch. A fost aleasă ca Playmate of the Month (Femeia lunii) pentru revista Playboy din februarie 1990. Ea a fost cunoscută cu numele Pamela Anderson Lee (sau Pamela Lee) după căsătoria cu toboşarul trupei Mötley Crüe,Tommy Lee.










Liv Tyler
Liv Tyler -- (născută Liv Rundgren la 1 iulie 1977 - ): Actriţă americană, fiica solistului formaţiei Aerosmith, Steven Tyler şi fostului model Bebe Buell. Primul său rol a fost în 1994, în Silent Fall.
Sinopsis "Stealing Beauty"(Frumusete furata):
Dupa ce mama ei s-a sinucis, tanara Lucy Harmon, in varsta de 19 ani, pleaca in Italia pentru a-i fi facut portretul, insa altele sunt motivele pentru care a acceptat aceasta invitatie. Ea voia sa-si reinceapa vechea legatura cu Nicolo Donati, un tanar de care s-a indragostit in urma cu 4 ani. Ea incearca sa dezlege si o ghicitoare lasata de mama ei in propriul jurnal.(cinemagia.ro)











Sydney Pollack
"Si caii se-mpusca,nu-i asa ?"
Sydney Irwin Pollack










(n.1 iulie 1934,Lafayette, Indiana,SUA -d. 26 mai 2008,Pacific Palisades, California,SUA) a fost un regizor, producător şi actor american(provine dintr-o familie de evrei emigrati din Rusia), câştigător al premiului Oscar. A regizat mai bine de 21 de filme, a jucat în peste 30 de filme şi a produs peste 44 de filme. A încetat din viaţă răpus de un cancer pe data de 26 mai 2008.
Filmul "Si caii se-mpusca,nu-i asa?"
Distinctii:Un premiu şi 7 nominalizări Oscar, un premiu şi 5 nominalizări Globul de Aur, 4 nominalizări şi un premiu BAFTA.
Sinopsis They Shoot Horses, Don't They (cinemagia.ro):
1931, California. Concurentii unui maraton de dans, aruncati de publicul spectator, de posibilitatea de a fi remarcati de vreun regizor sau producator de film, ca si de mirajul premiului de 1500 de dolari, se napustesc pe ring. Printre concurenti, Gloria, o actrita ambitioasa, schimba mai multi parteneri, pana la finalul tragic al cursei, devenita o caricatura monstruoasa a visului american.










Olivia de Havilland
Olivia Mary de Havilland (n.1 iulie, 1916) este o mare actriţă de film, câştigătoare a premiului Oscar. S-a născut în Japonia din părinţi britanici, iar din 1941 devine cetăţeană a Statelor Unite ale Americii.








Filmul "Groapa cu serpi"realizat in 1948 ,regia Anatole Litvak.
Distinctii:Un premiu şi 5 nominalizări Oscar, un premiu (pentru cea mai buna actrita-Olivia de Havilland )şi o nominalizare Venetia.








IUNIE

27 iunie
Krzysztof Kieślowski
Krzysztof Kieślowski (27 iunie, 1941 Varşovia, Polonia – 13 martie, 1996 Varşovia) a fost un regizor de film şi scenarist polonez influent. Nominalizat la Premiile Oscar, el este renumit la nivel internaţional în special pentru ciclurile de filme “Trei Culori” şi “Decalogul”.
O mica parte din episodul primei porunci:
1."I am the Lord your God, who brought you out of the land of Egypt, out of the house of slavery; Do not have any other gods before me."
1."Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine."










22 iunie
Alexandru Solomon
Alexandru Solomon (nascut 22.06.1966)director de imagine, regizor roman.













Billy Wilder
Billy Wilder (Samuel Wilder) (*22 iunie 1906 - †28 martie 2002 ), regizor,scenarist,producator american, laureat a şase premii Oscar, considerat un maestru al comediei americane.












Vlad Mugur
Vlad Mugur (n. 22 iunie, 1927, Bucureşti; d. 22 iulie, 2001, München) a fost un regizor de teatru.
A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti (clasa regie) ca şef de promoţie în 1949, dar începuse să regizeze piese de teatru cu doi ani înainte, în 1947.
În 1965 devine directorul Teatrului Naţional din Cluj. A stat acolo până în 1971, când s-a decis să emigreze în Italia, deoarece îi displăcea atmosfera de lucru creată pentru oamenii de artă de către Tezele din iulie- atacul la adresa intelectualilor nonconformişti iniţiată de Nicolae Ceauşescu. Ulterior se va muta în Germania.
În Romania a regizat piese la teatrele din Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Galaţi etc.
În Germania a regizat piese de teatru la München, Konstanz, Hanover, Esslingen, Münster etc.
A regizat piese de William Shakespeare, Carlo Goldoni, Luigi Pirandello, Konstantin Simonov, Anton Cehov, Vsevolod Vishnevski, Peter Handke, Walter Jens, Alexei Arbuzov, Albert Camus, Radu Cosaşu, Alexandru Andriţoiu etc.




















Meryl Streep
Mary Louise Streep, cunoscută mai ales sub numele de actriţă Meryl Streep (n. 22 iunie 1949) este o actriţă americană laureată a premiului Academy Award care a lucrat în teatru, televiziune şi film.
Sinopsis Julie & Julia
Meryl Streep este Julia Child iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell în comedia Norei Ephron, Julie & Julia.
Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană obişnuită care trăia în Franţa. Ajunsese la Paris datorită slujbei soţului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea să-şi găsească o ocupaţie.
După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăieşte în Queens şi lucrează într-un mediu cenuşiu, în timp ce prietenele ei obţin succese uluitoare, ea se hotărăşte să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle şi Simone Beck) – şi să scrie pe blog despre experienţele ei culinare.
Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă cele două poveşti adevărate într-o comedie care demonstrează că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti visul.
Distinctii:O nominalizare Oscar, un premiu şi 2 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare BAFTA.(cinemagia.ro)








20 iunie
Stephen Frears
Stephen Frears (n.20 iunie 1941, Leicester, England),regizor:











Filmul "Legaturi periculoase":
Distinctii:3 premii şi 4 nominalizări Oscar, un premiu şi 6 nominalizări BAFTA.
Cu:Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves, John Malkovich, Glenn Close.
Dintre toate ecranizările romanului omonim al francezului Francois Choderlos de Laclos, aceasta este considerată cea mai extravagantă dar şi cea mai reuşită. Cu o distribuţie remarcabilă,filmul aduce în prim-plan relaţia dintre frumoasa dar imorala marchiză de Meurteil şi fostul său iubit,cinicul viconte de Valmont. Ţesătura de intrigi amoroase şi nu numai - a Franţei baroce, cu dantelăria lor delicată, nu reuşeşte să mascheze îndeajuns o lume necruţătoare cu cei slabi. Iubirea este o slăbiciune nepermisă, seducţia o armă, iar dragostea o artă ce se cere în permanenţă perfecţionată. Acestea sunt regulile jocului în care cei care ţin la principii pierd întotdeauna.(sinopsis cinemagia.ro)













Nicole Kidman
Nicole Mary Kidman (n. 20 iunie 1967) este o actriţă australiană de film, care are dublă cetăţenie, australiană şi americană. Este câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal in filmul The Hours (Orele).

Trei epoci, trei femei si trei povestiri converg intr-un flux continuu care sta la baza povestii din „Orele”. Femeile sunt legate intre ele precum zalele unui lant, nestiind ca puterea unei opere literare remarcabile le altereazã irevocabil destinele. Prima femeie este Virginia Woolf care locuieste intr-o suburbie a Londrei la începutul anilor `20 si se lupta cu nebunia in timp ce începe sa scrie primul mare roman al sau, „Mrs. Dalloway”. Douãzeci de ani mai târziu, Laura Brown, sotie si mama in Los Angeles la sfarsitul celui de-al doilea Rãzboi Mondial, citeste „Mrs. Dalloway”; cartea i se pare a fi atât de tulburãtoare încât se hotaraste sa facã o schimbare majora in viata sa. In cele din urma, in New York-ul zilelor noastre, o întâlnim pe Clarissa Vaughn, versiunea moderna a doamnei Dalloway, îndrãgostita de prietenul ei Richard, un poet sclipitor care moare de SIDA. Povestile se împletesc cumva si in cele din urma converg spre un punct comun, intr-un moment surprinzãtor de recunoastere transcendenta.(sinopsis cinemagia.ro)












Errol Flynn
Errol Leslie Flynn (n. 20 iunie, 1909 - d. 14 octombrie, 1959) a fost un actor australian, cunoscut pentru rolurile sale romantice din filmele de capă şi spadă de la Hollywood.












Radu Gabrea
Un film recent al regizorului Radu Gabrea:












"Călătoria lui Gruber", cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea-Radu Bartholomeu Gabrea (n. 20 iunie 1937, Bucureşti) este un regizor şi scenarist român. Între 1974 şi 1997 a locuit în Germania.
În vara lui 1941, când trupele române şi germane au început războiul împotriva Rusiei Sovietice, a avut loc la Iaşi (pe atunci încă un centru important al culturii evreieşti în România), un masacru al populaţiei evreieşti a oraşului.
Peste 5000 de cetăţeni de origine evreiască ai Iaşului au murit în curtea Chesturii. Alte câteva mii de evrei au fost încărcaţi în vagoane de marfă închise ermetic şi lăsaţi pradă căldurii toride, până când cea mai mare parte dintre ei şi-au pierdut viaţa.
Ani de zile, evenimentele de la Iaşi şi trenurile morţii au fost fie negate, fie prezentate distorsionat, fie pur şi simplu ascunse de istoria oficială a României.
Scriitorul şi ziaristul italian Curzio Malaparte, corespondent al ziarului „Corriere della Sera" autorul celebrului roman „Kaputt", scris în 1944, imediat după terminarea războiului, a fost primul care, într-un capitol al acestui roman, a vorbit lumii despre evenimentele tragice de la Iaşi.
Filmul regizorului Radu Gabrea este primul care descrie aceste evenimente, îndelung ascunse în istoria României.











19 iunie
Malvina Ursianu
Irina Petrescu
" < O lumina la etajul zece > este un film ce respira demnitatea cu care un om incearca sa ia drumul de la capat, sa-si redobândeasca gustul si culorile vietii, intunecate de anii detentiei, incearca sa uite nedreptatea unui timp revolut, s-o uite ca sa poata supravietui." - Alice Manoiu - 1984 (Cinema).
Regia si scenariul:Malvina Ursianu (n. 19 iunie 1927, com. Guşoeni, judeţul Vâlcea) este o regizoare şi scenaristă de film română.
În copilãrie, a descoperit filmul ca pe un miracol. În adolescenţã, a visat sã-i fie aproape. În tinereţe, şi-a fãcut un loc în lumea cinematografului. A rãmas acolo o jumãtate de secol, în ciuda tuturor adversitãţilor, a interdicţiilor. Despre toate acestea, despre destinul ei şi al filmelor sale, unele ajunse în faţa spectatorilor ciuntite de cenzurã, despre misterul unei arte care nu înceteazã sã o tulbure, Malvina Urşianu, una dintre cele mai importante creatoare ale cinematografului românesc, vorbeşte pentru prima oarã în aceastã carte.(Magda Mihãilescu)
In distributie:Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, Bucureşti) este o actriţă română de teatru şi film.
"Are un nume atat de mare, incat orice adaugire e de prisos. Nimeni n-a stiut sa se distanteze ca ea, de comun si de vulgaritate, sa-si construiasca o identitate de stea."din http://www.formula-as.ro/2005/662/lumea-romaneasca-24/irina-petrescu-5913
"Eu sunt un burete bun. Absorb umorile bune. La otravuri ma inchid, ma usuc."(Irina Petrescu)









16 iunie
Stan Laurel
Arthur Stanley Jefferson (n. 16 iunie 1890, Ulverston, Cumbria Anglia - d. 23 februarie 1965), cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a fost un actor şi regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran.
Norvell Hardy (n. 18 ianuarie 1892, Harlem, Georgia, SUA; d. 7 august 1957, North Hollywood, California), cunoscut mai ales sub numele Oliver Hardy (sau Bran), a fost un actor şi regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran.










12 iunie
Dan Tudor
Dan Tudor,nascut in 12 iunie 1970,Bucuresti este un actor de teatru si film,regizor de teatru si film,membru al Uniunii Scriitorilor din iunie, 2002.Alte activitati:activitate publicistica si activitate muzicala.(http://www.tnb.ro/index.php?page=actor&idactor=142)









Aurora Leonte
Aurora Leonte s-a născut la 12 iunie 1953. A absolvit în 1981 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică �I.L. Caragiale� Bucureşti, secţia Actorie si activeaza ca actrita a Teatrului de Comedie Bucuresti.









11 iunie
James Laurie
James Hugh Calum Laurie, OBE (API: /ˈlɒri/, născut la 11 iunie 1959,Oxford, Oxfordshire, Anglia, R.U.) este un actor, scenarist, producător, regizor.




Sinopsis Stuart Little - cinemagia.ro
Doamna Little (Geena Davis), domnul Little (Hugh Laurie) si fiul lor George merg la un orfelinat pentru a adopta un fratior pentru George. In timpul intalnirilor cu copiii de aici, atentia le este atrasa de un soarece pe nume Stuart, un soarece care poate merge in doua picioare, vorbeste, poarta hainute si poate face, in principiu, cam aceleasi lucruri ca un pui de om.
Impresionati, domnul si doamna Little se hotarasc sa-l infieze si astfel, in familia lor intra un soarece mic, incantator, curajos si plin de idei. George este cam dezamagit de noul sau frate, insa motanul familiei este de-a dreptul terifiat de gandul ca va sta sub acelasi acoperis cu o asemenea creatura si se hotaraste sa faca tot posibilul sa scape de el cat mai curand.
Cu toate aceste dificultati simpaticul rozator reuseste sa-si gaseasca locul in aceasta lume a gigantilor si mai mult, se face iubit si coplesit cu afectiune din partea tuturor.
Filmul nominalizat la Oscar in 2000, este inspirat de cartea cu acelasi nume a indragitului autor E.B. White, dar personajul s-a nascut dintr-un vis... In drum spre Manhattan, in timp ce motaia in vagonul sau, scriitorul este vizitat in somn de un soarece.
Pe ecrane, Stuart a prins viata datorita efectelor speciale, pentru ca rozatoare care sa se plimbe in doua picioare sunt greu de gasit, dupa cum constata producatorul executiv. Snowbell-motanul, in schimb, este cat se poate de real si a pus foarte multe probleme. Auditiile pentru pisici au durat luni intregi. E drept ca pisicile, prin comparatie cu soarecii, raspund la anumite comenzi dar, prin comparatie cu cainii, sunt aproape imposibil de dresat. Opt dresori au fost camuflati in platou, pentru a convinge felinele sa-si interpreteze rolul...
englez.










10 iunie
Judy Garland
Judy Garland-Frances Ethel Gumm (n.10 iunie 1922,Grand Rapids, Minnesota, U.S.-d.22 iunie 1969,Chelsea, London, England, UK)a fost o actrita si cantareata americana.










9 iunie
Johnny Depp II
John "Johnny" Christopher Depp II (n. 9 iunie 1963, Owensboro, Kentucky, Statele Unite ale Americii), este un actor american.Premii:Actorul anului:1994,1996,2003;Globul de aur pt.cel mai bun actor intr-o comedie sau musical,2008.
CIOCOLATA CU DRAGOSTE este o fabula comica despre modul in care degustarea placerilor vietii poate schimba o persoana, o relatie, un oras. Este o poveste amuzanta despre tentatie, represie si puterea eliberatoare a simturilor, despre ‘razboiul’ izbucnit intr-un orasel datorita pasiunilor si temerilor provocate de infiintarea unei misterioase cofetarii.









8 iunie
Radu Muntean













Radu Muntean (n. 8 iunie 1971, Bucureşti) este un scenarist şi regizor român de lung-metraj.Lung-metrajul său de debut, Furia, a primit Premiul pentru debut din partea UCIN. Cel de-al doilea lung-metraj, Hârtia va fi albastră, a deschis Competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, Boogie, a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs, Cannes, 2008, pentru Karlovy Vary, Mar del Plata









7 iunie
James Ivory
James Francis Ivory (n.7 iunie 1928,Berkeley, California)regizor american.
Filmul "A room with a view"-impresionanta poveste a doi tineri de origine engleza, care nu isi pot nega sentimentele si, in ciuda tuturor rezervelor impuse de rigiditatea secolului XIX, aleg sa traiasca o superba poveste de dragoste, in decorul romantic al Italiei-realizat in 1985 in regia lui James Ivory-distinctii:5 nominalizări şi 3 premii Oscar, un premiu şi 2 nominalizări Globul de Aur, 2 premii şi 3 nominalizări BAFTA.








5 iunie
Constantin I. Nottara
Constantin I. Nottara (n. 5 iunie 1859, Bucureşti - d. 16 octombrie 1935, Bucureşti) a fost un actor român, una dintre personalităţile cele mai de seamă ale teatrului românesc, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara. A fost elevul lui Ştefan Vellescu. În 1877, Nottara a început să joace pe scena Teatrului Naţional. Unul dintre pionierii şcolii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influenţa cerinţelor vremii şi sub îndrumarea lui Mihail Pascaly.
Contactul cu dramaturgia originală, îndrumarea lui Caragiale şi colaborarea cu actori de orientare net realistă ca Aristizza Romanescu şi Grigore Manolescu, l-au readus la vechea sa orientare realistă.
Jocul lui Nottara profund emoţionant, pus în valoare de un glas modulat caracteristic, şi expresiv prin frazare, se întemeia pe construirea gândită şi precisă a rolului, astfel încât nimic din interpretare să nu rămână nejustificat.












4 iunie
Angelina Jolie
Angelina Jolie (născută ca Angelina Jolie Voight pe 4 iunie 1975) este o actriţă americană de film şi Ambasadorul Bunăvoinţei (în engleză Goodwill Ambassador) pentru Organizaţia UNHCR (Organizaţia Naţiunilor Unite de comisari speciali pentru refugiaţi). Se spune deseori în media că ea ar fi una din cele mai frumoase femei, viaţa ei fiind pentru moment una din cele mai mediatizate. A primit trei Premii Globul de Aur, două Premii Organizaţia Actorilor de Film şi un Premiu al Academiei (OSCAR).
"Speranta moare ultima" un film realizat in 2007 in regia lui Michael Winterbottom cu Angelina Jolie in rolul principal.











Valentin Uritescu
Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, Vinerea, judeţul Alba) este un actor român.












Alexandru Arsinel
Alexandru Arşinel (n. 4 iunie 1939, oraşul Dolhasca, judeţul Suceava) este un renumit actor român de comedie.









3 iunie
Tony Curtis
Tony Curtis (născut Bernard Schwartz la 3 iunie 1925) este un actor evreu-american de film.












Paulette Goddard
Paulette Goddard (n. 3 iunie 1910 - d. 23 aprilie 1990) a fost o actriţă americană.










2 iunie
Johnny Weissmüller
Tarzan
Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timişoara, pe atunci în Austro-Ungaria - d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv şi actor american de origine germană. De cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928 ), deţinătorul a 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale.
A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.










1 iunie
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe (născută Norma Jeane Mortensen, n.1 iunie, 1926 – d. 5 august, 1962) este fară îndoială cel mai celebru star cinematografic, sex simbol şi divă pop al secolului douăzeci. Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste. Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde şi-a luat şi numele care a făcut-o celebră. După câteva apariţii minore în decurs de câţiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind şi de remarcabila ei prezenţă scenică.
Şi-a îndreptat eforturile către apariţii mai consistente, şi, la un anumit moment al carierei sale a reuşit să-şi îndeplinească acest scop.








MAI

31 mai
Colin Farrell
Alexander
Colin James Farrell cunoscut sub numele de Colin Farrell (n. 31 martie 1976, Castleknock, Dublin, Irlanda ) este un actor irlandez.










Clint Eastwood
Hoinarul
Clinton Eastwood jr. (*31 mai 1930 în San Francisco, California) este un actor, regizor și scenarist de film, producător, compozitor şi politician american, câștigător a cinci premii Oscar ca regizor, actor și producător. Ca erou laconic de western-uri şi filme de acţiune, se numără din anii ’60 printre cele mai de succes star-uri ale lumii. Mai târziu devine un regizor şi producător de film renumit şi obţine în anii 1993 şi 2005 Oscarul pentru cea mai bună regie. În plus, a fost distins ca producător al acestor filme cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film.








27 mai
Medeea Marinescu
Medeea Marinescu,nascuta in 27 mai 1974,Bucuresti actrita romanca de teatru si film.










23 mai
Joan Collins,










Joan Henrietta Collins, OBE ,nascuta pe 23 mai 1933,Londra,este o actrita si producatoare engleza.










22 mai
Nicolae Corjos
Nicolae Corjos (n. 22 mai 1935, orașul Hotin, astăzi în Ucraina) este un regizor și scenarist român.









Laurence Olivier
Laurence Olivier (n. 22 mai 1907 – d. 11 iulie 1989) a fost un strălucit actor englez de film.
Laurence Olivier, după 1947, Sir Laurence, după 1970, Lord Laurence, a fost cel mai mare şi apreciat interpret Shakespeare-ian al secolului 20, cel mai bun actor clasic al erei şi cel mai bun actor din generaţia sa. Apare pentru prima dată în public la vârsta de 9 ani, în rolul Brutus în piesa Julius Caesar. În 1929, debutează în film într-o producţie germană, O văduvă temporară.










18 mai
Sorin Medeleni
Sorin Medeleni,nascut la 18 mai 1952, actor la Teatrul Mic din Bucuresti .
"natură hâtră, actor de plan secund cu misiunea permanentă de a puncta momentele cheie ale reprezentaţiei, ceea ce-i asigură simpatia şi neuitarea publicului, fapt care-l ambiţionează şi-i dă poftă de joc" din:http://www.teatrulmic.ro/biografii/sorin_medeleni.htm












Frank Capra
Frank Capra (n. 18 mai 1897 - d. 3 septembrie 1991) a fost un regizor american originar din Sicilia, Italia. Principalele sale realizări sunt O viaţă minunată, Domnul Smith merge la Washington, S-a întâmplat într-o noapte, You Can't Take It with You, Mr. Deeds Goes to Town, Lost Horizon, Vi-l prezint pe John Doe şi Arsenic and Old Lace.
Filmul "S-a intamplat intr-o noapte" a fost premiat cu 5 premii Oscar pentru:
Cel mai bun film
Cel mai bun actor in rol principal - Clark Gable
Cea mai buna actrita in rol principal - Claudette Colbert
Cel mai bun regizor - Frank Capra
Cel mai bun scenariu adaptat - Robert Riskin










17 mai
Dennis Hopper
Dennis Lee Hopper (născut pe 17 mai 1936) este un actor, regizor şi artist american .
Hopper a devenit interesat de actorie şi a ajuns student la Actor's Studio . Şi-a făcut prima apariţie în televiziune în 1955 şi a apărut şi în două filme cu James Dean , Rebel without a Cause (1955) şi Giant (1956) . Până la sfârşitul anilor 1960 , Hopper a mai avut roluri secundare în câteva filme . A regizat şi jucat în Easy Rider (1969) câştigând un premiu la Festivalul de la Cannes , fiind şi nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original ca şi coscenarist al filmului .











Jean Gabin
Jean Gabin (născut Jean-Alexis Moncorgé la 17 mai 1904,Paris, France – d. 15 noiembrie 1976,Neuilly-sur-Seine) a fost unul dintre cei mai mari actori de film francezi.






16 mai
Pierce Brosnan
Pierce Brendan Brosnan (n. 16 mai 1953) este un actor irlandez-american de film. Locul nasteri: Irlanda-Drogheda.
Este unul din cunoscutii actori de film datorita citorva roluri jucate ca "James Bond".
In Lumea nu e de ajuns, cel de-al 19-lea film cu James Bond, agentul 007 trebuie inca o data sa salveze lumea, sa cunoasca femei superbe si sa distruga cu nonsalanta ultimele gadget-uri hi-tech construite de Q (Desmond Llewelyn intr-o ultima aparitie) si de succesorul lui, R (John Cleese).
De data aceasta, Bond (Pierce Brosnan) trebuie sa previna o explozie nucleara intr-una din cele mai mari conducte de petrol a lumii si sa o protejeze pe Elektra King (Sophie Marceau), mostenitoarea afacerilor cu petrol ale unui miliardar ucis. Tinta lui este Renard (Robert Carlyle), un terorist implicat candva in rapirea frumoasei Electra. Renard are un handicap neobisnuit: un glont infipt in creier il impiedica sa simta durerea, dar nu si gelozia cand Bond si Electra devin mult prea intimi, astfel incat triunghiul Bond-Elektra-Renard are potential explozibil mai mare decat conducta din Marea Caspica.
Din echipa lui Bond face parte dr. Christmas Jones (Denise Richards), o experta in arme nucleare cu un sex appeal greu de ignorat, iar Robbie Coltrane isi reia rolul agentului dublu Valentin Zukovsky, de data asta aliatul lui Bond.(cinemagia.ro - sinopsis).








Henry Fonda
Henry Jaynes Fonda (n. 16 mai 1905 – d. 12 august 1982) a fost un actor american de film.
Distinctii:Un premiu şi 2 nominalizări Oscar, un premiu şi o nominalizare Globul de Aur, un premiu BAFTA.
Filmul "The Grapes of Wrath"(Fructele maniei-dupa romanul lui John Steinbeck)in regia lui John Ford prezinta:"Odiseea unei familii de tarani saraci, expropriati in timpul anilor '30 de la ferma Oklahoma si care pleaca cu un camion hodorogit in California, in cautarea unei vieti mai bune." - Maurice Bardeche, Robert Brasillach - 1954 (Histoire du cinema)







15 mai
James Mason
James Neville Mason (n. 15 mai 1909 – d. 27 iulie 1984) a fost un actor britanic nominalizat de trei ori pentru Academy Award, care a atins statutul de star atât în filme britanice cât şi americane.







14 mai
George Lucas
Războiul stelelor este un film epic science-fiction american, despre spaţiu,iniţial conceput de George Lucas.
Evenimentele descrise în Războiul stelelor au loc într-o galaxie fictivă. Multe specii de creaturi extraterestre (adesea umanoide) sunt descrise. Druizi robotici sunt de asemenea prezenţi, fiind obişnuiţi şi în general construiţi pentru a-şi servi proprietarii. Călătoria în spaţiu este foarte obişnuită şi multe planete din galaxie sunt membre ale Republicii Galactice, mai târziu reorganizată ca Imperiul Galactic.Unul dintre elementele remarcabile din Războiul stelelor este "forţa", care este o formă omniprezentă de energie care poate fi utilizată de cei care au acea capacitate. Este descrisă în primul film produs ca "un câmp energetic, creat de toate creaturile vii, care ne înconjoară, ne emoţionează, [şi] păstrează galaxia la un loc."
George Lucas (n 14 mai 1944, Modesto, California) este un cunoscut regizor si producător de filme american.
În 1974 după ce a avut succes cu filmul American Graffiti, George Lucas începe să se gândească să ecranizeze ce avea el în minte, adică Războiul stelelor; a început prin a scrie scenariul. Primul personaj la care s-a gândit a fost Darth Vader. În 1975 a început filmările în Tunisia.
Când cei de la studiourile 20th Century Fox au vrut să vadă ce realizase până atunci, Lucas le-a arătat vreo 20 minute din film, la care toţi au zis că este un dezastru şi aproape nu mai avea nici o şansă să fie transpus pe ecran. În ciuda tuturor dezaprobărilor Războiul stelelor este lansat în mai, 1977 şi devine unul dintre cele mai mari succese de casă.









13 mai
Robert Thomas-Pattinson
Robert Thomas-Pattinson (n. 13 mai 1986) este un actor, manechin şi muzician englez, cunoscut pentru rolul său din Harry Potter şi Pocalul de Foc. El l-a interpretat pe Cedric Diggory. În 2007 el a fost ales să joace încă un personaj fictiv, pe misteriosul Edward Cullen, unul dintre personajele principale ale seriei Amurg de Stephenie Meyer, în filmul cu acelaşi nume.













Julieta Szönyi
Julieta Szönyi ( actualmente Julieta Ghiga Szönyi ) (n. 13 mai 1949, Timişoara) este o actriţă română de teatru şi film. Rolul său cel mai cunoscut este cel al Otiliei din filmul Felix şi Otilia (1971) şi al Adnanei din filmul serial Toate pânzele sus (1976).
Din 1990 evoluează pe scena Teatrului Mic din Bucureşti .

Filmul "Felix si Otilia" in regia lui Iulian Mihu,ecranizare dupa romanul "Enigma Otiliei" de George Calinescu.
Felix Sima (Radu Boruzescu), un tânăr de 18 ani, vine la Bucureşti, la Facultatea de Medicină, şi se duce la unchiului său, domnul Costache Giurgiuveanu (Hermann Chrodower), care-l găzduieşte pe perioada studiilor. Se acomodează cu greu vieţii din capitală, situaţia lui fiind mai tensionată şi de moartea mamei sale şi apoi a tatălui său, doctorul Sima, care îl părăsise şi el de curând, lăsându-i moştenirea în mâinile lui Costache, cumnatul său.
Într-o lume meschină, unde toată lumea urmăreşte moartea unchiului său ca să împartă averea, Felix o întâlneşte pe Otilia (Julieta Szonyi), fiica lui Costache, de care se îndragosteşte.




Dinu Manolache
Dinu Manolache (n. 13 mai 1955, Rogova, judeţul Mehedinţi — d. 3 septembrie 1998, Bucureşti ) a fost un renumit actor român de teatru şi film.

Filmul "Fata morgana" realizat in anul 1981 in regia lui Elefterie Voiculescu cu Diana Lupescu si Dinu Manolache.
Tanarul Virgil (Dinu Manolache), fiul unui director, pierde admiterea la facultate si isi face stagiul militar la trupa. Imblanzirea baiatului crescut in puf e cu atat mai chinuitoare cu cat e urmarit de o " fata morgana ", o dragoste care l-a abandonat fiindca n-a stiut s-o cultive.






Oana Sârbu

Oana Sârbu (n. 13 mai 1968, Bucureşti) este o cântăreaţă de muzică uşoară şi actriţă româncă. Este fiica lui Romulus Sârbu unul din membrii celebrului cuplu comic-fantezist Anton şi Romică de la teatrul „Constantin Tănase”.
În 1985 cîştigă trofeul „Steaua fără nume”, iar în 1986, „Premiul Tinereţii” la Festivalul „Mamaia '86”. Şi-a început cariera de actriţă cu rolul din filmul Liceenii. A creat o adevărată modă; ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul pe care l-a interpretat în acest film, Dana.














Elvira Godeanu

Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 Bucureşti - d. 3 septembrie 1991) a fost o cunoscută actriţă română de teatru şi film formată la generaţia de aur a marilor artişti interbelici. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât şi din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale.







12 mai
Susan Hampshire
Fleur
Susan Hampshire, Lady Kulukundis,(nascuta in 12 May 1937,Londra)este o actrita engleza cunoscuta mai ales pentru rolurile din seriale TV.Pentru rolul din Forsyte Saga (Fleur) a primit un premiu Emmy.











Katharine Hepburn
Katharine Hepburn (n. 12 mai 1907, Hartford Connecticut, S.U.A.- d. 29 iunie 2003, Old Saybrook Connecticut) a fost o actriţă americană de teatru, televiziune şi film, laureată a patru premii Oscar. Hepburn este privită în general ca una dintre marile figuri ale istoriei filmului. Institutul American de Film a clasat-o pe locul I într-un top al celor mai mari actori de film ai secolului al XX-lea.
Filmul Leul in iarna,(regia Anthony Harvey,cu Peter O'Toole si Katharine Hepburn) incununeaza cariera de peste 35 de ani a actritei Katharine Hepburn. Ea are un chip care apartine marii si vantului. Rostit de ea, dialogul suna mai frumos decat este, datorita tonalitatii vocii si mai ales datorita inteligentei si sensibilitatii care lumineaza fiecare sens din fiecare propozitie rostita.






10 mai
Fred Astaire
Fred Astaire (n. 10 mai 1899, Omaha, Nebraska - d. 22 iunie 1987, Los Angeles, California), după numele lui de botez Frederick Austerlitz a fost un actor, dansator şi cântăreţ american.







Elvira Popescu
Elvira Popescu (Popesco) (n. 10 mai 1894, Bucureşti - d. 10 noiembrie 1993, Paris), a fost actriţă de teatru şi film, directoare de scenă, care a făcut o strălucită carieră în Franţa.
Elvira Popescu, devenită prin căsătorie contesă De Foy, a dat dovadă încă din copilărie de talente scenice: graţie în mişcări, prestanţă la mers, vioiciune şi limpezime în grai, un dar de imitaţie ascuţit şi plin de haz.
A absolvit cu brio Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti şi a fost angajată la Teatrul Naţional, unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale. Întemeiază Teatrele Mic şi Excelsior, împreună cu actorii Ion Manolescu şi respectiv Ion Iancovescu. Autorii francezi au ocupat un loc de predilecţie în repertoriul ei, dintre care Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali şi în vogă autori de vodeviluri, a fost favoritul ei.







Cecilia Bârbora
Cecilia Bârbora (n. 10 mai 1963, satul Crivina, judeţul Mehedinţi) este o actiţă română. Ea este soţia scenaristului-regizor Mircea Daneliuc.






9 mai
Glenda Jackson









Glenda Jackson (n. 9 mai 1936) este o actriţă britanică de film dublă laureată a premiului Oscar. Este de asemenea cunoscută şi ca politician, fiind membră a partidului laburist din Anglia.





Candice Bergen
Candice Patricia Bergen (n.9 Mai,1946,Beverly Hills, California, U.S.) este o actrita americana castigatoare a cinci premii Emmy si doua premii Golden Globe.







8 mai
Fernandel
Fernandel, cu adevăratul nume Fernand Joseph Désiré Contandin (n. 8 mai 1903, Marseille - d. 26 februarie 1971, Paris), a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât şi în filmele de cinema, „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo şi Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi.




7 mai
Silvia Popovici
Silvia Popovici (n. 7 mai 1933, Fundata, Braşov – d. 16 septembrie 1993, Bucureşti) a fost o actriţă româncă.
"Din pragul bisericii din Fundata, veche de aproape doua secole, se zareste culmea unde a vazut, pe 7 mai 1933, lumina zilei o mare artista: Silvia Popovici. Cu chipul ei de zeita, parea zamislita din spuma marii, cand de fapt, iata, izbucnise la fel de inefabila din maruntaiele muntelui, aici intre Piatra Craiului si Bucegi, in cea mai inalta asezare din tara (1.400 m)....
Aparţinea promoţiei de aur 1956 a teatrului şi filmului românesc.
În galeria marilor artişti în care o plasează spectaculoasa şi valoroasa ei carieră, Silvia Popovici reprezintă o uimitoare combinaţie de clasicism şi modernitate. Prin darurile naturale: înfăţişare, glas, ţinută, era recomandată rolurilor din marele repertoriu, de la antici la Shakespeare. Prin inteligenţă şi concepţie, era disponibilă oricăror interpretări moderne. A jucat Ofelia, Julieta, Ifigenia, confirmând profilul de ingenuă dramatică atribuit de cronicari; dar şi Goneril, fata cea rea a Regelui Lear, sau Cesonia, soţia duplicitară a despotului Caligula.
Filmul i-a adus însă gloria, prin acel neegalat „Darclée“ (1961, regia Mihai Iacob), redutabil succes de public şi de critică. Cariera ei cinematografică părea să o întreacă pe cea teatrală, după ce Malvina Urşianu, a cărei favorită a fost, a distribuit-o în roluri memorabile din filmele „Trecătoarele iubiri“, „Serata“, „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu“."( Din articolul:"Silvia Popovici se întoarce la Fundata"-autor Doina Papp, critic de teatru).








Gary Cooper
Gary Cooper (născut Frank James Cooper la 7 mai 1901 – d. 13 mai 1961) a fost unul dintre cei mai mari actori americani de film. Deţinător al Premiului Oscar.
Omul din vest Regia Anthony Mann;Gary Cooper, în ultimul său rol important, portretizează un fost nelegiuit bântuit de trecutul său atunci când este forţat de fosta lui bandă să participe la un jaf asupra unui tren. Alături de el îi întâlnim şi pe Julie London si Lee J. Cobb.








6 mai
George Clooney
George Timothy Clooney(n. 6 mai 1961,Lexington, Kentucky, SUA) este un actor american. A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2006 pentru filmul Syriana.








Orson Welles
George Orson Welles (n. 6 mai 1915, Kenosha, Wisconsin, SUA - d. 10 octombrie 1985, Hollywood, California, SUA) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Fiind considerat un copil minune, a studiat diversele arte ale divertismentului şi a excelat în diverse domenii din industria divertismentului. A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a lecturat Războiul lumilor al lui H. G. Wells, provocând panica printre auditori. Este cunoscut in special pentru clasicul său film din 1941 Cetăţeanul Kane.











Rudolph Valentino
Rodolfo Alfonso Raffaello Piero Filiberto Guglielmi alias Rudolph Valentino(n.6 mai1895,Castellaneta, Italia-d.23 august 1926,New York City, New York, U.S)cel mai cunoscut actor din perioada filmului mut.







5 mai

Monica Lewis (nascuta la 5 mai,1925,Chicago, Illinois) este o cantareata si actrita americana.









4 mai
Audrey Hepburn












Audrey Hepburn










(născută Audrey Kathleen Ruston 4 mai 1929,Ixelles, Belgia – d. 20 ianuarie 1993,Tolochenaz, Elvetia) a fost o actriţă de film engleză.
Distinctii:Un premiu şi 4 nominalizări Oscar, un premiu şi 7 nominalizări Globul de Aur, 2 premii şi 2 nominalizări BAFTA.









1 mai
Ion Popescu-Gopo







Ion Popescu-Gopo (n. 1 mai 1923, Bucureşti; d. 29 noiembrie 1989, Bucureşti) a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omuleţul lui Gopo”, o creaţie proprie care l-a făcut celebru şi i-a câştigat câteva premii naţionale şi internaţionale, actor, scenarist şi regizor de film.
Gopo s-a impus, prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând, în 1957, premiul "Palme d'or" la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Franţa, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie.
Pseudonimul său de Gopo provine de la numele părinţilor săi: numele de fată al mamei sale, Gorenco, şi numele tatălui, Popescu.









Maia Morgenstern












Maia Emilia Ninel Morgenstern (n. 1 mai 1962, Bucureşti) este o actriţă română de teatru şi film.Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană "Luceafărul de dimineaţă", nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul "Patimile lui Hristos". Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol.
La multi ani,Maia Morgenstern !
Danielle Darrieux
Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux (nascuta la 1 Mai 1917,Bordeaux, France) este o actrita si o cantareata franceza care a aparut in mai mult de 110 filme din 1931 pana acum.





Glenn Ford
Gwyllyn Samuel Newton Ford alias Glenn Ford (n.1 Mai,1916,Quebec City, Quebec –d.30 August,2006 Beverly Hills, California)a fost un prolific actor american activitatea sa desfasurandu-se pe sapte decenii.A jucat roluri de oameni obisnuiti in circumstante neobisnuite.










APRILIE

29 aprilie
Jerry Seinfeld
Jerome "Jerry" Seinfeld (n. 29 aprilie 1954) este un actor, scenograf şi producător de film american. S-a născut în Brooklyn, New York, într-o familie de evrei; tatăl său, Kálmán, era originar din Ungaria, iar mama sa, Betty, din Siria. Este un comic de tip „observator”, comedia sa bazându-se pe observaţii de multe ori evidente din viaţa cotidiană. Faima i-a fost adusă de sitcom-ul Seinfeld, în care l-a interpretat pe Jerry Seinfeld, o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de aur în 1994. Jerome Seinfeld a participat şi ca producător al acestui serial, împreună cu prietenul său Larry David.
Citate :
Men want the same thing from their underwear that they want from women: a little bit of support, and a little bit of freedom.

A bookstore is one of the only pieces of evidence we have that people are still thinking.






28 aprilie
Cristian Greţcu
Cristian Constantin Greţcu (n. 28 aprilie 1960, Piatra Neamţ) este un umorist român, membru al grupului Divertis.





25 aprilie
Al Pacino












Alfredo James "Al" Pacino (n. 25 aprilie 1940) este un actor italian american, considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi din istoria cinematografiei.
Distinctii:Un premiu şi 7 nominalizări Oscar, 3 premii şi 11 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi 2 nominalizări BAFTA.






22 aprilie
Ion Lucian
Ion Lucian (n. 22 aprilie 1924, Bucureşti) este un cunoscut actor român de comedie în teatru şi film. Epigramist. Director al teatrului Excelsior. Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti.








Jack Nicholson
John Joseph „Jack” Nicholson (n. 22 aprilie 1937) este un actor, regizor şi producător American. Este renumit pentru rolurile sale complexe.
Nicholson a fost nominalizat la Premiul Oscar de 12 ori. A câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor de două ori, pentru Zbor deasupra unui cuib de cuci şi Mai bine nu se poate. A câştigat şi Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Cuvinte de alint din 1983.Este de asemenea unul dintre cei doi actori nominalizaţi la Premiul Oscar în fiecare deceniu începând cu 1960 (celălalt fiind Michael Caine). A câştigat 7 premii Globul de Aur şi a primit premiul Kennedy Center Honor în 2001. În 1994 a devenit unul dintre cei mai tineri actori deţinători ai Premiului Institutului American de Film pentru întreaga activitate.Deci ...."Mai bine nu se poate!"Happy Birthday,Jack Nicholson!









21 aprilie
Silvana Mangano
Silvana Mangano (n.21 Aprilie, 1930,Roma,Lazio,Italia –d. 16 Decembrie 1989,Madrid,Spania)a fost o actrita italiana.A lucrat pentru inceput (in timpul celui de-al doilea razboi mondial)ca dansatoare si fotomodel,a castigat in 1946 concursul de frumusete Miss Roma ceea ce a propulsat-o in cinematografie.










Anthony Quinn

Anthony Quinn-Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca (n. 21 aprilie 1915 — d. 3 iunie 2001) a fost un bine-cunoscut actor american (de origine mexicana )de teatru şi film, dublu laureat al premiului Oscar.







20 aprilie
Jessica Lange
The Postman Always Rings Twice
Jessica Lange (n.20 aprilie 1949) este o actrţă americană de film laureată a două premii Oscar şi patru Globuri de Aur.









Ryan O'Neal

Ryan O'Neal (n. Charles Patrick Ryan O'Neal in 20 aprilie,1941) este un actor american.








18 aprilie
Jean Richard
Jean Richard (n. 18 aprilie 1921 – d. 12 decembrie 2001) a fost un actor francez de film cunoscut pentru rolul
Commissaire Maigret din serialul de televiziune.
Imagini dintr-un film realizat in 1969 in regia lui Jean Girault unde Jean Richard joaca alaturi de Danielle Darrieux si Xavier Gélin , o comedie despre 'viata la tara'.






16 aprilie
Peter Ustinov
Peter Ustinov (născut Peter Alexander Freiherr von Ustinov 16 aprilie 1921 - d. 28 martie 2004 ) a fost un actor britanic, membru al Academiei de Arte frumoase din Paris, deţinător al Oscarului (1964 şi 1960). El a fost nu numai un actor celebru, ci şi ambasador onorific al UNICEF din anul 1971.
Distinctii:2 premii şi 2 nominalizări Oscar, un premiu şi 2 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare BAFTA, 2 nominalizări Berlin.








15 aprilie
Claudia Cardinale
Claudia Cardinale (născută Claude Joséphine Rose Cardinale la 15 aprilie 1938 în Tunisia, din părinţi italieni) este o actriţă italiană de film.
Distinctii:Un premiu Venetia, un premiu TIFF





















14 aprilie
Rod Steiger

Rod Steiger (n. 14 aprilie 1925 – d. 9 iulie 2002) a fost un actor american câştigător al premiului Oscar, cunoscut pentru jocul său actoricesc intens în filme considerate clasice ale genurilor respective, aşa cum sunt În arşiţa nopţii (în original, In the Heat of the Night), Pe frontul acvatic (în original, On the Waterfront) şi Doctor Jivago (în original, Doctor Zhivago).Distinctii:Un premiu şi 2 nominalizări Oscar, un premiu şi o nominalizare Globul de Aur, 2 premii BAFTA, un premiu Berlin.








John Gielgud
Sir Arthur John Gielgud(n.14 aprilie 1904,South Kensington, London, England, UK-d.21 mai 2000,Wotton Underwood, Buckinghamshire, England, UK)actor,regizor si producator britanic.Distinctii:Un premiu şi o nominalizare Oscar, un premiu şi o nominalizare Globul de Aur, 2 premii şi 4 nominalizări BAFTA.








Rodica Mandache
Rodica Mandache (n. 14 aprilie 1943, Iaşi, România) este o actriţă română de teatru, film şi televiziune.









13 aprilie
Sergiu Nicolaescu
Sergiu Florin Nicolaescu (n. 13 aprilie 1930, oraşul Târgu Jiu) este un regizor,actor şi politician român după 1989. A devenit cunoscut prin filme ca Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970).





Catalina Buzoianu
Cătălina Buzoianu (n. 13 aprilie 1938, Brăila) este o regizoare română de teatru. Face parte dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România. Şi-a dedicat viaţa scenei şi învăţământului teatral, din 1975 fiind profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 - decan al secţiei de teatru din cadrul UNATC Bucureşti. Are peste o sută de piese montate în ţară şi în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii româneşti şi internaţionale.
Scena din spectacolul Patul lui Procust dupa romanul lui Camil Petrescu in regia Catalinei Buzoianu.





Maurice Ronet
Maurice Ronet(n. Maurice Julien Marie Robinet,13 Aprilie 1927,Nice, Franta –d. 14 Martie 1983,Paris),actor francez.
Un tanar inginer francez Laurent Brulard(Maurice Ronet),inteligent,frumos si civilizat soseste intr-un sat suedez,in care oamenii traiesc intr-o stare de minciuna cronica,sunt bigoti,dar nu sunt credinciosi si pe care ii uneste doar conformismul. Cand intr-o asemenea comunitate apar oameni care cunosc graiul pasarilor si al naturii, ghicind vremea si gandurile oamenilor sunt considerati vrajitori. Ina este " Vrajitoarea - La Sorciere ", ea este tanara, cutreiera cantand padurile, admira florile, vorbeste cu pasarile, fluturii si natura intreaga, pana cand, intr-o zi, in padure il intalneste pe tanarul inginer, singurul om care ii intelege bucuria,puritatea si naivitatea. Intre ei se infiripa o minunata poveste de dragoste dar intervine comunitatea,pentru care dansul era un mare pacat, un eveniment iesit din cotidian, o vrajitorie....










12 aprilie
Florin Zamfirescu
FLORIN ZAMFIRESCU (Zamfirescu Gheorghe-Florin) s-a născut la 12 aprilie 1949 în oraşul Călimăneşti Judeţul Vâlcea este un actor roman.


Sinopsis Pădurea nebună
Imediat dupa primul razboi, Darie vine in oras pentru a da admiterea la liceu, visul sau fiind acela de a devni scriitor. Aici o va cunoaste pe Valentina, de care il va lega o dragoste curata.
Intalnirile lor au loc in padurea nebuna de la marginea orasului. Intr-o zi sunt atacati de doi huligani, dar pana la urma se salveaza. Darie isi va dovedi in liceu talentul literar. Intr-un final precipitat, dupa ce au loc alegeri si demonstratii de strada, dupa sinuciderea unei tinere ciudate care se indragostise de el, Darie pleaca in capitala, pentru a-si implini idealul. (dupa romanul lui Zaharia Stancu).
Regia
Nicolae Corjos
Cu
Ion Besoiu, Florin Zamfirescu












10 aprilie
Omar Sharif
Omar Sharif născut cu numele de Michel Demitri Chalhoub (n. 10 aprilie 1932, Alexandria, Egipt) este un actor egiptean de film.
A debutat în filmul egiptean "Cerul infernului" (1953), semnat de regizorul Iusef Şahin; pelicula a fost remarcată în mai 1964, în cadrul Festivalului de la Cannes. Primul rol în limba engleză interpretat de el a fost în producţia pentru televiziune "Lawrence al Arabiei" (1962).Ulterior,actorul s-a stabilit la Hollywood, unde a mai jucat în "Doctor Jivago" (1965), "Funny Girl" (1968, film în care interpretează două cântece) ş.a. A participat ca actor în peste o sută de producţii.







9 aprilie
Francisc Munteanu
Pistruiatul
....un film in regia lui:Francisc Munteanu (n. 9 aprilie 1924, com. Veţel, judeţul Hunedoara; d. 13 aprilie 1993) a fost un regizor şi scenarist român.














7 aprilie
Amza Pelea
Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj - d. 12 decembrie 1983 în Bucureşti) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, distingându-se atât în teatru cât şi în film. A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i–a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie.
A câştigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică şi Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după "Velerim şi Veler Doamne" de Victor Ion Popa.








Mircea Daneliuc
În mediul burghez al anilor '30, Ion Teodorescu, un bărbat dintr-o veche familie boierească, e obsedat de jocul de cărţi pe care-l practică în viaţă şi în vis.
Mai apar în obsesiile sale şi o femeie dintr-un tablou, în care o recunoaşte pe mama sa, cât şi un personaj misterios cu părul cărunt. La un moment dat, domnul din vis devine aievea şi făcându-i o vizită, descoperă la el şi alte portrete ale femeii din vis.
Disperat să-şi recupereze pierderile la jocul de cărţi, Ion Teodorescu, într-o zi, ajutat de şansă, îi câştigă bătrânului domn toate economiile, determinându-l să se sinucidă. Tensiunea vieţii sale duble e accentuată şi de pasiunea pentru Nina, guvernantă în casa unui prieten de-al său. Când aceasta îl părăseşte, el se sinucide.
Dar nu ştim dacă a facut-o în realitate sau în vis.
Critica film:
"Film complex, dar generos în sensul că etalează scene şi imagini somptuoase, pe care un Visconti le-ar invidia, marcate, în plus, de o senzualitate obscură ce constituie, poate, trăsătura lor cea mai autentică şi mai originală." - Callisto Cosulich - 1985 (Paese Sera)
"Cu Glissando (1982), Mircea Daneliuc îşi schimbă formula artistică, mijloacele de investigare şi de expresie, consolidând însă aceeaşi viziune deprimantă asupra universului uman. Încheiat în 1982, după un dur conflict cu puterea, şeful statului abia după doi ani acordă aprobarea pentru difuzare în varianta iniţială de 195’. Cu toate acestea, filmul a fost cenzurat, premiera având loc în ziua de 2 septembrie 1984, la Bucureşti, în varianta de 160’. Glissando, după o idee din povestirea Omul din vis de Cezar Petrescu, este un film unic în istoria cinematografiei române. Filmul este o parabolă despre totalitarism, despre intoleranţa dintotdeauna şi de pretutindeni. Metafora centrală sugerează un astfel de sistem: o clădire ambiguă, un amestec de baie, tripou, cameră de interogatoriu, cameră de tortură, sală de concert, bibliotecă, ospiciu, cazarmă, univers conjugal. În prim-plan, pare o vastă construcţie multifuncţională, un fel de clinică pentru investigaţii, diagnosticare şi tratament, unde se îmbină exerciţiile fizice, stimulative, cu odihna pasivă sau activă prin lecturi, audiţii sau jocuri; o clădire supraetajată, de la băile din subteran la sălile de la parter cu variate destinaţi medicale, de la spaţiile cu profil cultural, probabil de la un etaj superior, la presupusele niveluri rezervate personalului de serviciu şi conducere, la ultimele etaje."(Mircea Dumitrescu)
Mircea Daneliuc (n. 7 aprilie 1943, oraşul Hotin, azi în Ucraina) este un prozator, dramaturg, actor şi cineast român.
Între 1990 şi 1995 a fost director al Alpha Films International din Bucureşti, iar între 1997 şi 1998 a fost director general al Rofilm S.A. din Bucureşti.
Este deţinătorul premiului ASPRO pentru debut literar (1997).
Este preşedinte al Societăţii Creatorilor de Film, membru al Uniunii Cineaştilor şi preşedinte al Fundaţiei Mircea Daneliuc pentru Filmul Naţional.






Francis Ford Coppola
Filmul "Tetro",in regia lui Francis Ford Coppola prezentat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes,în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs:"Un alb negru cinemascop stil Kurosawa,cu contrast foarte ridicat,gen Elia Kazan sau Antonioni,cu scene de flashback într-un fel de anscochrome şi cu secvenţe de balet reprezentând un omagiu adus lui Michael Powell."(Mihai Mălaimare Jr.-director imagine)
Francis Ford Coppola (n. 7 aprilie 1939) este un regizor şi producător de filme american.







Alan J. Pakula
"Oamenii presedintelui"-ecranizarea cartii scrise de jurnalistii Bob Woodward si Carl Bernstein, inspirata din marele scandal de presa Watergate, care a dus la demisia presedintelui Richard Nixon, aflat la a doua legislatura.
critica de film Mircea Dumitrescu:
"Acesta este un film de excepţie, nu numai ca subiect, ca temă, ci şi ca valoare artistică şi ecou în conştiinţa publică. Este vorba despre evocarea afacerii Watergate, când, în 1970, doi gazetari de la Washington Post au descoperit că însuşi preşedintele Americii era implicat în ascultarea convorbirilor telefonice ale celor mai apropiaţi colaboratori ai săi. Efectul? Preşedintele Americii a demisionat, încheindu-şi, prin ratare, cariera politică. Importanţa momentului a constat în faptul că a demonstrat forţa presei ca formă a conştiinţei publice. Acest film, în fine, ne convinge de stilul lui Alan J. Pakula: stăpânirea artei vizualizării, ce se realizează, de obicei, prin divizarea spaţiului şi re-compunerea lui, sugerând o anumită atmosferă, o anumită semnificaţie (deschisă), prin dedublarea spaţiului, prin întrebuinţarea pretenţioasă, chiar savantă (dar lipsită de preţiozitate) a decorurilor. Acordă o elegantă atenţie actorilor, pe care îi lasă să ajungă la exprimarea integrală a talentului lor, cum se proceda, frecvent, la „Studioul actorilor”. Se remarcă, în filmele sale, ideea lumii ca labirint şi ambiguitatea personajelor, altfel spus, ideea relativităţii naturii, condiţiei şi existenţei umane, efect al complexităţii şi imprevizibilităţii firii sale. De aceea, în filmele sale cele mai bune, personajul are deschidere mitică, o dimensiune cosmică."
Alan J. Pakula (New York, 7 aprilie 1928 – New York, 19 noiembrie 1998) este un regizor de teatru si film,actor,producator.










5 aprilie
Bette Davis
Un film realizat in 1938 cu doua premii Oscar din care unul "pentru cea mai buna actrita in rol principal",rol interpretat de :
Ruth Elizabeth Davis, cunoscută ca Bette Davis, (5 aprilie 1908,Lowell, Massachusetts, SUA – 6 octombrie 1989 Neuilly-sur-Seine, Franţa) a fost o actriţă americană de teatru, film şi televiziune, laureată de două ori a Premiului Oscar. Cunoscută pentru dorinţa sa de a interpreta caractere deloc simpatice, Davis a fost constant apreciată pentru performanţele sale actoriceşti relevate într-o paletă foarte largă de diferite tipuri de filme: de la filme poliţiste şi filme istorice, iar ocazional comedii, până la filmele care au consacrat-o inconfundabil, drame romantice.
Jezebel a marcat începutul celei mai de succes perioade din cariera lui Davis, fiind timp de câţiva ani inclusă pe lista „Cele mai valoroase 10 vedete”
Aprecieri critice: The Saturday Evenind Post a scris: „nu e numai frumoasă, dar este şi plină de farmec”.The New York Times a numit-o „una din cele mai interesante actriţe care apar pe ecranul nostru.”E.Arnot Robertson a scris în Picture Post: „Cred că Bette Davis ar fi fost arsă pe rug dacă ar fi trăit acum două - trei sute de ani. Când o vezi, ai impresia stranie că este încărcată cu electricitate, care nu are unde să se scurgă.”









Mircea Saucan
Trei intelectuali aflati intr-un moment de criza interioara, in care valori morale, precum originalitatea si indrazneala, libertatea de creatie si non-conformismul, se vad coplesite de infrangerea asumata si de conformism. "Mircea Saucan are darul rar de a ne face sa aprofundam in permanenta, dincolo de ce apare la prima vedere, adica stie sa dezvaluie subconstientul, sensul adanc al faptelor." - Iulian Mihu - 1967 (Contemporanul). ... »Regia: Mircea Saucan
Cu: Mihai Paladescu, Ernest Maftei, Margareta Pogonat
Gen film: Dramă
Mircea Săucan (n. 5 aprilie 1928, Paris, Franţa - d. 13 aprilie 2003, Nazaret Illit, Israel) a fost un regizor şi scriitor român. A emigrat în Israel în anul 1987










Gregory Peck
"Sa ucizi o pasare cantatoare":3 premii şi 5 nominalizări Oscar, 2 nominalizări şi 3 premii Globul de Aur, 2 nominalizări BAFTA, un premiu şi o nominalizare Cannes.


Eldred Gregory Peck (n. 5 aprilie 1916, La Jolla, California - d. 12 iunie 2003, Los Angeles, California), a fost unul dintre cei mai celebri actori americani de după război. El a reprezentat etica morală a marelui ecran.
"A arătat simplitatea unui mare om şi măreţia unui om simplu", a spus despre el Audrey Hepburn,pentru care Peck a reprezentat cel mai mare actor al timpurilor noastre.
Distinctii:3 premii şi 5 nominalizări Oscar, 2 nominalizări şi 3 premii Globul de Aur, 2 nominalizări BAFTA.




Spencer Tracy
Spencer Bonaventure Tracy (n. 5 aprilie 1900 Milwaukee, Wisconsi –d. 10 iunie 1967 Los Angeles, California).Tracy este privit în general ca unul dintre cei mai buni actori de film americani ai tuturor timpurilor.
Distinctii:2 premii şi 7 nominalizări Oscar,un premiu şi 3 nominalizări Globul de Aur,un premiu şi 4 nominalizări BAFTA.












4 aprilie
Anthony Perkins
Goodbye Again sau Va place Brahms ?

Anthony Perkins (n. 4 aprilie 1932 – d. 12 septembrie 1992) a fost un actor american de teatru, film şi televiziune .










Andrei Tarkovski


Andrei Arsenievici Tarkovski (Андрей Арсеньевич Тарковский) (n. 4 aprilie 1932 în Zavraje, Rusia (Regiunea Kostroma) - m. 28 decembrie 1986 la Neuilly-sur-Seine, lângă Paris.A fost un regizor, actor şi scriitor rus. Unul dintre cei mai influenti cineaşti ai erei sovietice şi al întregii istorii a cinematografiei.











Robert Sherwood









Robert Emmet Sherwood (4 Aprilie 1896, New Rochelle,New York – 14 Noiembrie 1955,New York City, New York)dramaturg,editor,scenarist american.








3 aprilie
Eddie Murphy
Edward Regan "Eddie" Murphy (născut la 3 aprilie 1961, în Brooklyn, New York) este un actor american, regizor, producător, actor și cântăreț. Se află pe locul doi al actorilor cu cele mai mari încasări din istorie. El are o prezență constantă în spectacolul de televiziune Saturday Night Live între 1980 - 1984, și el a lucrat ca actor solo de comedie. Se află pe locul 10 în lista celor mai comici din toate timpurile.










Marlon Brando
Marlon Brando, Jr. (3 aprilie 1924 – 1 iulie 2004) a fost un actor american câştigător al premiului Oscar, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari actori de film ai secolului 20. S-a făcut remarcat mai ales datorită rolurilor din filmele Un tramvai numit dorinţă şi On the Waterfront, ambele regizate de către Elia Kazan la începutul anilor 1950. Stilul său actoricesc, combinat cu apariţiile sale publice ca outsider al Hollywood-ului anilor 1950 şi 1960, au avut o influenţă majoră asupra generaţiei de actori ce i-au urmat.
Ulterior, în ciuda unui anumite etichete de paria care i-a fost conferită, a interpretat la superlativul absolut, stabilind un nou standard estetic, rolul lui Vito Corleone din primul film din seria lui Francis Ford Coppola închinate unui boss mafiot, Naşul (The Godfather).









Alec Baldwin
Alec Baldwin,nascut 3 aprilie 1958,Massapequa, Long Island, New York, SUA,actor, producator, scenarist.Distinctii:
O nominalizare Oscar, 3 premii şi 5 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare BAFTA







2 aprilie
Manuela Harabor
Manuela Hărăbor (n. 2 aprilie 1968, Bucureşti) este o actriţă româncă. A absolvit, în 1991, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale - Bucureşti. A debutat la vârsta de 4 ani, în filmul Veronica (1972).
A devenit cunoscută în rolul Siminei, din filmul Pădureanca (1987).
La multi ani !




MARTIE
31 martie
Tamara Cretulescu
Tamara Cretulescu nascuta la 31 martie 1949,Bucuresti-actrita.








Ewan McGregor
Ewan Gordon McGregor n.31 martie 1971,actor scotian.









Richard Chamberlain
George Richard Chamberlain (n. 31 martie 1934, Los Angeles) este un actor şi cântăreţ american binecunoscut la noi din serialul Pasarea spin.







30 martie
Robbie Coltrane

Anthony McMillan-Robbie Coltrane(n.30 martie 1950,Rutherglen, Scoţia, RU)regizor, actor, scenarist.Distinctii:O nominalizare şi 2 premii BAFTA









Warren Beatty

Henry Warren Beatty (n. 30 martie 1937,Richmond, Virginia, SUA) este un regizor, scenarist, producător, actor american de film, fratele mai mic (cu trei ani) al actriţei Shirley MacLaine.
Distinctii:Un premiu şi 13 nominalizări Oscar, 2 premii şi 7 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare BAFTA, o nominalizare Venetia.









27 martie
Michael York
Michael York -Michael Hugh Johnson,(n.27 martie 1942,Fulmer, England)un actor englez.









Quentin Tarantino
Quentin Jerome Tarantino (n. 27 martie 1963, Knoxville, Tennessee, Statele Unite ale Americii) este un regizor de film, scenarist, producător şi actor american.







25 martie
Simone Signoret
Simone Henriette Charlotte Kaminker-Simone Signoret -n.25 martie 1921,Wiesbaden, Germany-d.30 septembrie 1985,Auteuil-Anthouillet, France,actrita.Distinctii:Un premiu şi o nominalizare Oscar, 2 nominalizări Globul de Aur, 3 premii şi 2 nominalizări BAFTA, un premiu Cannes, un premiu Berlin.







24 martie
Dario Fo
Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia) este un scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor şi regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997 "...pentru că, urmând tradiţia bufonilor de curte medievali,ia în râs puterea, restituind demnitatea asupriţilor." (Academia Suedeză).Este faimos atât pentru textele teatrale de satiră politică şi socială, cât şi pentru implicarea în viaţa politică.
Într-un interviu acordat in 1962 declara cu ironie:
"Autorii neagă că aş fi un autor. Actorii neagă că aş fi un actor. Autorii îmi spun: tu eşti un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu eşti un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează."









Steve McQueen
Terence Steven McQueen-Steve McQueen-(n.24 martie 1930, Beech Grove/Indianapolis, Indiana- d.7 noiembrie 1980,Ciudad Juárez, Mexiko)actor si producator american.Distinctii:Un premiu şi o nominalizare BAFTA, un premiu Cannes, un premiu Venetia, un premiu şi o nominalizare Festivalul Filmului European









23 martie
Joan Crawford
Joan Crawford (n. 23 martie 1905 — d. 10 mai 1977) a fost o actriţă americană de teatru şi film, laureată a premiului Oscar.




Geo Barton
Geo Barton (n. 23 martie 1912, Piatra Neamţ - d. 10 iunie 1982) a fost un cunoscut actor român.Rolul care l-a consacrat a fost Lica Samadau din filmul "Moara cu noroc",ecranizare dupa nuvela lui Ioan Slavici-a jucat alaturi de Ioana Bulca.



Ugo Tognazzi
Ugo Tognazzi(n.23 martie 1922,Cremona, Lombardia, Italia-d.27 octombrie 1990)actor, regizor, scenarist.









22 martie
Tora Vasilescu
Tora Vasilescu,nascuta 22 martie 1951,Tulcea.La multi ani,Tora!




21 martie
Stefan Ciubotarasu
Ştefan Ciubotăraşu (n. 21 martie 1910, Lipovăţ, Vaslui - d. 27 august 1970, Bucureşti) - mare actor român.










20 martie
Holly Hunter
Holly Hunter(n. 20 Martie 1958,Conyers, Georgia, SUA),un premiu Oscar si un premiu Golden Globe, 2 nominalizari la Emmy.







William Hurt

William Hurt (n. 20 martie 1950,Washington, SUA) este un actor american,a luat premiul Oscar in 1986 pentru cel mai bun actor in rol principal - in filmul Kiss Of The Spider Woman.


15 martie
Daniel Leibovici

Daniel Berquiny-Daniel Leibovici-nascut la 15 martie 1949,roman stabilit in Italia,dresor de animale.
La porţile Romei, în localitatea Aprilia, se află parcul zoologic „Parco Zoo delle Star", pe care faimosul actor Mel Gibson l-a denumit „Hollywood-ul animalelor”.
Acolo se află peste 100 de specii de animale, unele foarte rare, iar altele protagoniste în filme de succes: tigrul din „Sandokan”, cimpanzeul din „Bingo Bongo” sau pantera din „Patimile lui Cristos”. Proprietar este românul Daniel Berquiny, cunoscut şi apreciat de către cei mai mari regizori, producători şi actori de cinema.






14 martie
Billy Crystal
William Jacob Crystal-Billy Crystal-nascut in 14 martie 1947,actor, scenarist, regizor, producator american




Michael Caine
Maurice Joseph Micklewhite-Michael Caine,nascut in 14 martie 1933,actor si producator englez.




Carmen Galin
La multi ani,Carmen Galin!(n.14 martie 1948,Bucuresti,actrita.




Iurie Darie
La multi ani,Iurie Darie !(n. 14 martie 1929, Vadul Roşu, judeţul Soroca, astăzi în Republica Moldova) este un actor român.










13 martie
Tony Bulandra
Tony Bulandra (n.13 martie 1881 - d. 1943) a fost un actor român, elev al lui Constantin I. Nottara. Şi-a îndeplinit studiile în Franţa cu Mounet-Sully. A jucat adesea alături de soţia sa, Lucia Sturdza-Bulandra. A interpretat cu deosebită ţinută artistică roluri de protagonist, ca Don Rodrigue din „Cidul” lui Corneille, Karl Moor din „Hoţii” de Schiller, „Hamlet” din piesa cu acelaşi nume de Shakespeare, Baronul din „Azilul de noapte” de Gorki, precum şi roluri din repertoriul aşa-zisului „teatru de salon” al vremii.






11 martie
Ion Besoiu
Ion Besoiu (n. 11 martie 1931, Sibiu) este un actor de teatru şi film român.A debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan.
În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.






10 martie
Chuck Norris
Lupul singuratic

Carlos Ray Norris alias Chuck Norris (născut la 10 martie 1940) este un actor, expert în arte marţiale şi personalitate media american. După ce a servit în Forţele Aeriene americane, el a devenit un foarte popular expert în arte marţiale şi şi-a fondat propria şcoală numită Chun Kuk Do. A fost născut în oraşul Ryan din Oklahoma şi a început să devină cunoscut de prin anii '60, iar ulterior a jucat în filme cu Bruce Lee, după care au urmat şi alte filme importante. El este un devotat conservator şi creştin scriind câteva cărţi pe tema creştinismului.






Shannon Lee Tweed
Shannon Lee Tweed nascuta in 10 martie 1957,producator si actrita canadiana







Sharon Stone
Sharon Stone (născută în 10 martie 1958) este o actriţă şi producătoare americană.








FEBRUARIE

13 februarie
Alexandru Dabija
Alexandru Dabija (n. 13 februarie 1955) este un regizor român. A debutat, în 1976, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului. A fost director general al Teatrului Odeon între 1991-1994.






Kim Novak
Kim Novak -Marilyn Pauline Novak (n. 13 februarie 1933,Chicago) este o actriţă americană de film.







Horia Caciulescu
Horia Căciulescu (n.13februarie1922,Belinţ,Timiş – d.24decembrie1989, Bucureşti) a fost un mare actor de comedie.
A activat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". A făcut ani lungi de detenţie ca deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră. A murit împuşcat în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, la bordul maşinii sale, în urma unei erori a unor soldaţi. A fost înmormîntat la Cimitirul Eroilor din Bucureşti.











12 februarie
Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli, în registrul de stare civilă Gianfranco Corsi Zeffirelli,regizor,scenarist,producător şi actor italian născut la 12 februarie 1923, la Florenţa, în Italia.




Dan Puric
"Omul frumos nu este vizibil,el nu are imagine,el tasneste,in aparenta,intr-un gest mic,iar gestul ala,pentru tine,este izbavitor si-ti persista in suflet toata viata,ca o icoana."
Dan Puric (n. 12 februarie 1959) este un actor şi regizor român care a jucat atât în teatru, cât şi în film.





10 februarie
Victor Rebengiuc
Victor Rebengiuc (născut la 10 februarie 1933 în Bucureşti), este un actor român cu o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti







8 februarie
Jack Lemmon
"Unora le place Jazzul"....mie-mi place.... si Sam...adica"Bunul meu vecin Sam".E super!
John Uhler Lemmon al III–lea (n. 8 februarie 1925 — d. 27 iunie 2001), cunoscut sub numele de Jack Lemmon, a fost un popular actor de filme american, câştigător a numeroase premii cinematografice.







Nick Nolte
Nickul meu preferat
Nick Nolte (născut Nicholas King Nolte la 8 februarie 1941) este un actor american de film.




6 februarie
Zsazsa Gabor
"Moulin Rouge" un film de duminica cu actrita Zsazsa Gabor in rolul Jane Avril.

Sari Gabor,
nasc. in 6 febr.1917.












5 februarie
Mihai Bisericanu
"M-am născut in 5 februarie 1962.Era frig.Iar eu,curios nevoie mare!"











3 februarie
Stefan Mihailescu Braila
Stefan Mihailescu Braila,nascut in 3 februarie 1925.











Stefan Iordache
Ștefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, România - d. 14 septembrie 2008, Viena, Austria) a fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.









2 februarie
Vladimir Gaitan
Ecranizare-adaptare a romanului lui Camil Petrescu, "Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de razboi". Desi nu urmareste cu maxima fidelitate firul narativ petrescian, filmul reuseste sa redea pasiunea si zbuciumul celor doi protagonisti a caror dragoste este intrerupta brutal de inceperea primului razboi mondial. Crearea fundalului social instabil al acelor vremuri de restriste este realizata cu multa iscusinta. Joanna Pacula si Vladimir Gaitan reusesc doua roluri memorabile.
Vladimir Găitan (n. 2 februarie 1947, Suceava) este un actor român.
Absolvent al Institutului de Teatru si Arta Cinematografica, Vladimir Gaitan a debutat in cinematografie pe vremea cand era inca student, in Reconstituirea, in regia lui Lucian Pintilie.
Filme in care a jucat:Ultima noapte de dragoste (1979), Duelul (1981), Napasta (1982), Intunecare (1985), Oglinda (1993), Omul zilei (1997), 15 (2005), Femeia visurilor (2005).





1 februarie
Clark Gable
Supranumit si "The King Of Hollywood":
William Clark Gable (n. 1 februarie 1901 – d. 16 noiembrie 1960) a fost unul din marii actori americani de film al primei jumătăți de secol XX.Este premiat cu Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din producția New York - Miami.
Cel mai răsunător rol al său, Rett Butter, a fost în filmul ,,Gone with the Wind” (Pe aripile vântului), alături de actrița Vivien Leigh, în anul 1939.


IANUARIE
31 ianuarie
Marin Moraru
Marin Moraru (n. 31 ianuarie 1937, Bucureşti) este un actor român de teatru şi film.








30 ianuarie
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave nascuta in 30 ianuarie in Londra detinatoare a unui Oscar si multe alte premii.







Gene Hackman
Eugene Allen "Gene"Hackman(n.30ianuarie1930).A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1972.











29 ianuarie
Oana Pelea
Oana Pellea (n. 29 ianuarie 1962 în Bucureşti)


"E un jurnal care face bine"(Ioana Parvulescu)



27 ianuarie
Florin Piersic

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj).







26 ianuarie
Paul Newman
Chiar face bine sa ne amintim acum,cand trebuie sa suportam temperaturi atat de...negative,de o "Lunga vara fierbinte" si mai ales de personajul principal Ben Quick alias:
Paul Leonard Newman(n.26 ianuarie 1925,Cleveland,Ohio-d.26 septembrie 2008,Westport,Connecticut,SUA) a fost un mare actor şi producător american. În afara carierei artistice s-a făcut remarcat şi ca antreprenor,filantrop şi pilot de curse.A jucat în peste 70 de filme,a câştigat un Oscar în 1987 pentru "Culoarea banilor" şi premiul pentru cel mai bun actor la Cannes,in 1985,pentru "Lunga vară fierbinte".





24 ianuarie
Grigore Vasiliu Birlic
Grigore Vasiliu Birlic (n. 24 ianuarie 1905, Fălticeni - d. 14 februarie 1970, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat în multe piese de teatru, precum şi în filme. Numele de naştere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale.




23 ianuarie
Jeanne Moreau
In 23 ianuarie1928 s-a născut actriţa franceză Jeanne Moreau. În 1992,i se decernează premiul "Leul de aur" pentru întreaga sa activitate ("Jurnalul unei cameriste", "Moderato cantabile").








22 ianuarie
George Motoi
George Motoi,n.22 ianuarie 1936,actor,regizor,director de teatru.









21 ianuarie
Geena Davis!
Virginia Elizabeth "Geena" Davis (21 ianuarie 1956) este o actriţă americană câştigătoare a unui premiu Oscar şi Glob de Aur, nominalizată la Premiile Emmy, producătoare, scriitoare, atletă şi fost model.

Un film de Oscar:






Telly Savalas
Telly Savalas (născut Aristotelis Savalas la 21 ianuarie 1922 – d. 22 ianuarie 1994) a fost un actor american de film şi TV cunoscut la noi mai ales din serialul Kojak.








Benny Hill

Benny Hill (n. Alfred Hawthorn Hill, 21 ianuarie 1924 - d. 18 aprilie 1992) a fost un cunoscut comic britanic, realizator de emisiuni de divertisment.






20 ianuarie
Federico Fellini
Federico Fellini (n. 20 ianuarie 1920 la Rimini, Italia - d. 31 octombrie 1993 la Roma) a fost un reputat regizor şi scenarist italian, laureat al mai multor premii internationale, între care si premiul Oscar (pe care l-a câştigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific). Fellini a avut una dintre cele mai mari influenţe asupra viziunii cinematografice a secolului trecut.




David Lynch
David Keith Lynch (născut pe 20 ianuarie 1946 în Comitatul Missoula, Montana) este un producător, regizor şi scenarist american.Filmele lui Lynch sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvenţele de vis şi coşmar, imaginile stranii, coloana sonoră creată cu meticulozitate. Deseori, creaţiile sale explorează misterele orăşelelor din Statele Unite (d.ex. Blue Velvet şi serialul de televiziune Twin Peaks) sau marilor metropole (Lost Highway, Mulholland Drive).In decursul îndelungatei sale cariere, Lynch a dezvoltat o abordare consistentă a povestirii şi un stil vizual pe care spectatorii din lumea întreagă le recunosc imediat. Deşi nu a fost niciodată un gigant al vânzărilor, a fost un favorit permanent al criticilor de film şi are un număr impresionant de fani devotaţi.
Iata cateva idei ale lui David Lynch:
-"Ei bine, există multe tipuri de film. Multe dintre ele, în zilele noastre, nu cer multă gândire. Asta mă supără mult. Mă supără părerea că publicul nu e obişnuit să gândească, şi vrea doar ca alţii să îi explice totul, să îi servească totul. E o mare porcărie. Oamenilor le place să gândească. Suntem cu toţii detectivi. Ne place să observăm, să deducem. E grozav să fii atent. E foarte distractiv. E important să nu ne temem să fim atenţi, să nu e temem să ne folosim intuiţia; şi dacă vom gândi sau simţi aşa, vom ajunge la o concluzie."
-"Odată ce te îndrăgosteşti de o idee, e atât de excitant. Nu e mare lucru de făcut ci doar să te scufunzi în lumea ei pe cât de mult poţi şi să fii sincer. E ca o rătăcire. Şi rătăcirea este frumuseţe."



18 ianuarie
Kevin Costner
Kevin Michael Costner,nascut in 18 ian.1955,actor,muzician si producator american.
"Dansand cu lupii" un film de aventuri rasplatit cu o gramada de premii care merita vazut.



Cary Grant
Archibald Alexander Leach alias Cary Grant,n.18 ian.1904-d.29.nov.1986.







17 ianuarie
Jim Carrey
James Eugene „Jim” Carrey, născut pe 17 ianuarie 1962, la Newmarket, Ontario în Canada este un actor comediant de film.






16 ianuarie
Catrinel Paraschivescu
Radu Gheorghe
Un film si-un cantec...doar e sambata seara
Sa-i spunem "La multi ani!" Silviei din "Buletin de Bucuresti",adica Ecaterinei(Catrinel)Paraschivescu(n.16ian.1948)si sa urmarim finalul filmului:

Si "La multi ani!" si lui Radu Gheorghe(n.16ian.1951) si sa-l rugam sa ne invete refrenul acela....:

Ei,hai ca nici nu ne ajunge sambata asta ca sa-l invatam....
La multi ani!,inca o data,Catrinel si Radu si va multumim pentru prestatia voastra!




14 ianuarie
Faye Dunaway
Dorothy Faye Dunaway,14 ianuarie 1941, Bascom, Florida,actrita.








13 ianuarie
Julia Louis-Dreyfus
Julia Scarlett Elizabeth Louis-Dreyfus (n.13 ianuarie 1961)este o actrita americana cunoscuta pentru rolul din serialul Seinfeld,Elaine Benes.










12 ianuarie
Kirstie Louise Alley
Kirstie Louise Alley (n. 12 ianuarie 1951) este o actriță americană câștigătoare a unui Emmy Award, cunoscută datorită rolului său din serialul de televiziune Cheers, în care a interpretat personajul Rebecca Howe (între 1987 - 1993), câtigând un Emmy în 1991 pentru categoria Actriță principală într-un serial de comedie.În anii 1991 și 1998, Kirstie Alley a cucerit de două ori premiul popular People's Choice Award.



Rodica Tapalaga
Rodica Tapalaga,nascuta in 12 ianuarie 1939,Dorohoi-decedata 18 decembrie 2010,actrita de teatru si film.







8 ianuarie
Jose Ferrer
José Vicente Ferrer de Otero y Cintrón cunoscut ca José Ferrer,(nascut la 8 ianuarie 1912-d.la 26 ianuarie 1992),actor si regizor de teatru si film din Puerto Rico.









7 ianuarie
Ioana Bulcă
Ioana Bulcă, cunoscută și ca Ioana Bulcă-Diaconescu (n. 7 ianuarie 1936, Podari, Dolj) este o actriță româncă.










6 ianuarie
Mr.Bean
Pauza de ...amuzament cu Mr. Bean
Era cat pe ce sa-l trec cu vederea din lista celor nascuti pe 6 ianuarie...Il stiam doar ca Mr.Bean...Niciodata nu m-am intrebat cum il cheama cu adevarat.Ma amuza atat de tare personajul incat uitam de omul care e ascuns in spatele lui si care-i da viata.Urmatoarele doua fotografii cred ca au surprins omul nu personajul.Imi place zambetul lui satisfacut ,relaxant,visator...? Si chiar si incruntarea...lui:
Rowan Sebastian Atkinson (n. 6 ianuarie 1955) este un bine cunoscut comediant și actor britanic, devenit celebru prin personajul Mr. Bean. A fost ales de The Observer ca unul dintre cei mai amuzanți 50 actori de comedie britanică, și printre cei mai buni 50 de actori de comedie din toate timpurile, într-un sondaj din 2005 despre comedianți.









5 ianuarie
Diane Keaton
Diane Keaton (n. Diane Hall 5 ianuarie 1946 Los Angeles California) este o actriță americană de film, regizor și producător, laureată a premiului Oscar.




George Calboreanu
George Calboreanu (n. 5 ianuarie 1896, Turnișor, Sibiu - d. 12 iulie 1986) a fost un actor român de teatru și film.







3 ianuarie
Sergio Leone
"Bunul,raul si uratul"sau "The good,the bad and the ugly" sau "Il buono,il bruto,il cattivo"-Atentie:nerecomandat sub 15 ani!-un film cu Clint Eastwood regizat de:
Sergio Leone (n 3 ianuarie 1929, Roma – † 30 aprilie 1989, Roma) a fost un regizor de film italian .
Leone este celebru pentru filmele sale western, cunoscute drept spaghetti western (datorită țării de origine), precum și pentru stilul său de a alătura scene filmate în prim-planuri extreme cu altele filmate la distanță.





Mel Gibson
Mel Gibson ( Mel Columcille Gerard Gibson) s-a născut pe 3 ianuarie 1956 în Peekskill, New York.






Victoria Principal
Victoria Principal (n. 3 ianuarie 1950) este o actriță americană, foarte cunoscută pentru rolul său ca Pamela Barnes Ewing în filmul serial distribuit de către CBS Dallas, rol pe care l-a interpretat în perioada 1978-1987.






1 ianuarie

Gheorghe Dinică
Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, 1 ianuarie 1934 - in acte oficiale, București - d. 10 noiembrie 2009, București) a fost unul dintre cei mai importanți actori români.




Ovidiu Iuliu Moldovan
Ovidiu Iuliu Moldovan (n. 1 ianuarie 1942 , sat Vișinelu, comuna Sărmașu, județul Cluj (interbelic), astăzi în județul Mureș - d. 12 martie 2008, București) a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, teatru radiofonic și de televiziune.