sâmbătă, 11 august 2012

Istorie si arheologie

Wikipedia zilei de 11 august  scrie asa : "106: O diploma militara romana, descoperita la Porolissum, atesta ca, la aceasta data, se constituise provincia romana imperiala Dacia".
Deci,in 11 august anul 106 era noastra  s-a constituit provincia romana imperiala Dacia cu capitala la Porolissum.
Despre Porolissum tot Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Porolissum)scrie asa: "  Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj."
E interesant de citit ce scrie Wikipedia acolo.
Si cateva fotografii din Porolissum:
Poarta cetatii vazuta din afara si din interior :

 










Templul lui Jupiter :




Templul lui Nemesis :


Amfiteatrul :

Se pare ca era un oras pe cinste ! S-a gasit si o lista de cetateni  romani atestati pe teritoriul Daciei pe care o gasiti la adresa :http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_cet%C4%83%C8%9Beni_romani_atesta%C8%9Bi_pe_teritoriul_Daciei. Nu stiu daca au Facebook ,dar primul ministru ar trebui sa ordone primarilor sa caute bine in listele electorale  ca nu cumva sa apara persoane din aceasta lista inscrise in listele electorale pentru demiterea presedintelui.Ma intreb ce se intampla daca au si votat  "DA" ?!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu