vineri, 8 februarie 2013

Der Blaue Reiter

Deunazi  am aflat ca  o  doamna educatoare i-a chemat pe parintii unui copil de gradinita  si le-a facut observatie , mirandu-se foarte tare, ca baietelul lor  a colorat  bananele in albastru  si  considerand acest lucru  foarte grav  la varsta lui ("Cum ,adica, baietelul   dvs. la 5 ani nu stie ce culoare au bananele ?").Mai mult chiar,baietelul a fost mustrat si  facut de ras in fata copiilor.

Mi-am amintit asta  pentru ca astazi este ziua pictorului expresionist german Franz Marc (n.8 februarie 1880-d.4 martie 1916) care a fost initiatorul  miscarii artistice "Der Blaue Reiter" ("Calaretul albastru") impreuna cu prietenul sau pictorul August Macke  si pictorul rus  Vasili  Kandinski ,miscare infiintata in anul 1911 la Munchen  in semn de protest fata de respingerea  picturii "Judecata de apoi" a lui Kandinski de la expozitia organizata de  gruparea "Noua Societate Artistica" din care facea parte pictorul rus  si care erau animati de acelasi  curent nonconformist fata de arta oficiala.Miscarea "Der Blaue Reiter"nu avea un manifest clar exprimat,numele ei provenea de la  preferinta lui Kandinski si a lui Franz Marc pentru culoarea albastra,pentru cai si calareti. Ei sustineau libertatea formei si expresiei in opozitie cu "frumosul conventional" prezentat de arta oficiala.
Vedeti aici portretul lui Franz Marc realizat de August Macke si "Blaues Pferd"( "Calul albastru ") al lui Franz Marc :





Si pentru ca sunt cu totul de acord cu baietelul de la gradinita  si protestez fata de atitudinea doamnei educatoare  am colorat si eu o banana (gasita  pe net ) in albastru .Iat-o :

Nu-i asa ca-i sade bine bananei in albastru ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu