marți, 13 septembrie 2011

Bruegel Saga

Am sa va prezint aici arborele genealogic al familiei Bruegel,de fapt doar al acelora din familia Bruegel care au avut ca preocupare principala pictura:


Batranul Pieter,cel din varful piramidei,Pieter Bruegel cel Bătrân (n. cca. 1525, Kempen - d. 18 septembrie 1569, Bruxelles), numit și Bruegel al Țăranilor, este cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea.
Probabil un autoportret al sau il gasim in gravura realizata in 1565 sub titlul "Pictorul si clienta":


Pentru ca a pictat multe tablouri inspirate din viata taranilor i se spune "Bruegel al taranilor".Iata un dans taranesc pictat de Pieter Bruegel cel Batran:



Din căsătoria lui Pieter Brueghel cel Bătrân cu Marieke Coecke s-a născut în 1564, primul fiu, Pieter, cel ce va deveni pictorul Pieter Bruegel cel Tânăr. El a continuat tradiţia ilustrului său tată, a pictat numeroase lucrări cu subiecte religioase, din viaţa de la ţară sau scene fantastice. Este cunoscut şi sub porecla de ''Brueghel al Infernului'' pentru fantezia sa debordantă, plină de ironie până la grotesc.
Urmând o practică destul de obişnuită pentru vremea aceea, pe lângă lucrările sale originale, Pieter Brueghel cel Tânăr a continuat să realizeze replici după tablourile tatălui, care se bucurau de o mare cerere din partea comanditarilor.
Iata portretul pictorului Pieter Bruegel cel Tanar realizat de Antoon Van Dyck:


si o pictura semnata Pieter Brueghel cel Tanar intitulata "Procesiunea calvarului":



Al doilea fiu al lui Pieter Bruegel cel Batran , nascut in 1568,este Jan Brueghel cel Batran (ambii fii isi scriu numele cu "h",litera la care tatal renuntase)zis si Brueghel al Paradisului sau de Catifea (Velvet Brueghel) pentru ca picturile sale reprezinta peisaje cu sau fara subiect biblic,flori si animale.Jan Brueghel cel Batran moare in 1625 de holera.
Iata "Paradisul" sau:

si un superb vas cu flori (Bouquet):


O varianta a acestei picturi pictata de Jan Brughel cel Batran in colaborare cu Frans Franchen II (care a pictat vasul de ceramica cu reprezentarea zeului Neptun,vas in care sunt asezate florile),se gaseste in "Sala Flamanda" a Muzeului National de Arta din Bucuresti:

Fiul lui Jan Brueghel cel Batran este Jan Brueghel cel Tânăr (n. 13 septembrie 1601, Antwerpen - d. 1 septembrie 1678, Antwerpen) a fost un pictor flamand care a pictat în general peisaje și natură moartă.
Portretul acestuia ,gravura lui Van Dycke:


si varianta lui Jan Brueghel cel Tanar a mitului biblic "Noli me tangere":


Si,in sfarsit,Abraham Brueghel(1631-1690) fiul lui Jan Brueghel cel Tanar cu o pictura din ciclul "Cele patru anotimpuri" aflata la Muzeul Louvre din Paris "Femme prenant des fruits"- o natura moarta cu fructe si flori:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu