duminică, 22 noiembrie 2009

A fost cum a fost intr-un fel tot a fost...

“A fost cum a fost intr-un fel tot a fost caci niciodata nu a fost ca intr-un fel sa nu fi fost” spunea bravul soldat Svejk.
Deci cum a fost? Cam asa:
Pe la ora 10 a sunat vecina mea Evike la usa si mi-a spus:
-Hai vecina sa mergem la vot sa ne facem datoria de cetatean.Barbatii s-or duce ei mai tarziu.Hai sa merem noi pana nu vine ploaia ca e innorat afara si-i gata sa se porneasca.
-Bine,Evike,hai ca ma imbrac si mergem.
In cinci minute am fost gata.Nici nu ajungem bine la coltul strazii ca unul cu o taraba,cam zgribulit saracul,ne imbie sa ne luam niste pixuri.Ii bine sa ai intotdeauna un pix la tine.Ne mai da o lista cu cinci nume explicandu-ne :
-Astia-s candidatii nostri…Stiti cum e …Sunt independenti nu prea au avut bani sa-si faca si ei campanie.N-are importanta pe care din ei il votati…Doar sa fie unul din ei.
Am luat lista si cate un pix de fiecare candidat pentru ca,oricum,nu m-am nimerit la TV atunci cand au fost prezentati si macar sa fiu si eu cat de cat informata.
Si am pornit mai departe spre sectia de votare.
In fata farmaciei o multime de oameni stateau la coada.In vitrina farmaciei un afis cu Domnul Oprescu – si un indemn:VOTATI PENTRU SANATATEA SISTEMULUI SANITAR DIN ROMANIA.Am aflat de la oameni ca se dadeau gratuit niste medicamente de folosinta uzuala: algocalmin,antinevralgic,vata,spirt,prezervative,etc. toate ambalate intr-o punga de plastic cu poza lui Oprescu pe ea.
-Hai sa stam si noi la coada ca nu strica niciodata sa ai asa ceva in casa.
Ne-am luat si noi punga cu medicamente si am plecat mai departe.
Cam o suta de metri departare de farmacie o alta taraba.Doi tipi,reprezentantii lui Becali si Vadim.Ei s-au coalizat si isi fac campanie impreuna caci nu conteaza pe care din ei ii votati.Cel al lui Becali ne explica ca D-l Becali participa si el la Programul Prima Casa el platind introducerea curentului electric in aceste case.Dar cum noi avem casa am vrut sa vedem ce ne ofera reprezentantul lui Vadim.Dar asta era nervos nevoie mare si nu se putea concentra la oferta:
-Ai dracu’sa fie ei cu gulasul lor cu tot!Au imputit tot aerul!
Intr-adevar se simtea un miros apetisant de mancare.Evike ma trage repede dupa ea.Ea recunoscuse imediat mirosul.
La cateva sute de metri era amenajat un cort in care erau cateva mese,iar afara un paprikajancsi imbracat intr-un costum multicolor si stralucitor ne invita bilingv sa intram:
-Gulas,gulas unguresc cu csipos paprika!
Am intrat cu Evike si am mancat pe nerasuflate gulas facut ca la mama lor acasa.
In timp ce mancam am intrebat-o pe Evike:
-Cum il cheama pe candidatul vostru?
-Nu stiu,o sa vad pe buletinul de vot,imi spune Evike preocupata sa-si manance gulasul.
-Nagyon finom volt! ii spun vecinei dupa ce am terminat de mancat.De cand locuim alaturi mai rup si eu cate-o boaba in ungureste.
Satule,plecam mai departe.Nu foarte departe o taraba cu crini albi care raspandeau un miros puternic.Nu mi s-a parut deloc potrivit mirosul de crin dupa ce ma saturasem cu gulas.Nu stiu de ce asociez parfumul crinilor cu atmosfera de inmormantare.Am tras-o pe Evike spunandu-i:
-Hai de-aici ca n-a murit nimeni!
Si am plecat.Un pic mai departe o taraba cu trandafiri rosii.Splendizi trandafirii.Se facuse o coada destul de mare.
-Cate trei trandafiri de fiecare,sa ajunga la toata lumea! auzim strigand o voce.
Ajungem si noi la rand si ne repezim sa ne luam trandafirii.Dar instantaneu ii aruncam din mana sugandu-ne degetul intepat.Puteau macar sa-i curete de ghimpi convenim noi si plecam dezamagite fara trandafiri.
Mai erau mai putin de 200 de metri pana la sectia de votare cand ne apare in fata o taraba pe care se aflau o gramada de galeti portocalii toate pline cu portocale.
-Uite Evike,e chiar desertul potrivit!
Portocalele erau proaspete ca la inceput de sezon si unele aveau si frunzulite.Am mancat pe saturate si ne-am mai luat si cateva in buzunare.
Apoi,cu gustul placut de portocale in gura,am intrat in sectia de votare si am votat fiecare dupa cum ne-a indemnat constiinta.
Pe drumul spre casa am palavragit impreuna cu Evike despre una,despre alta,de-ale noastre de-ale femeilor si am rugat-o pe Evike sa-mi dea si mie reteta gulasului unguresc.
Din departare de la un balcon se auzea vocea Andei Calugareanu….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu