Am dat muzica,filme si acum ar fi timpul sa abordez un subiect mai serios.
Pregatirea mea tehnica imi da ghes sa fac o analiza cat mai profunda si cat mai riguroasa a unor versuri din folclorul nostru popular si anume versurile care insotesc melodia :”Mai tii minte ,mai draga Marie ?”.De la inceput vreau sa precizez ca acest “mai draga”nu are nici o legatura cu vreun presupus om politic si ,deci ,nici cu politica.
Din primul vers :Mai tii minte mai draga Marie ? ne dam seama ca este vorba de o pereche ,probabil sot-sotie, trecuti ,bineinteles ,de prima (a doua,a treia,etc.) tinerete ,care ,in lipsa de altceva,deapana amintiri…Ce mi se pare curios este ca incepe el (Ion ,probabil) lucru care este ,totusi, mai neobisnuit pentru ca ,se stie,ei au memorie mai scurta in asemenea cazuri…Femeile sunt cele care isi amintesc cu nostalgie vremurile de inceput.Ei se adapteaza mai repede si gasesc remedii mai usor,remedii care –i fac sa uite aceste maruntisuri. Al doilea vers :”Ca nu erau struguri copti la vie”ne dezvaluie anotimpul in care se desfasura actiunea amintirii lor de care s-au izbit.Din cate imi dau seama erau struguri, dar nu erau copti .Deci putea fi vara….Acum ii apare lui imaginea iubitei : “ Si tu erai mica ,Mariuta”- cat putea fi de mica ? Sa speram ca nu era la gradinita.Era mica ,atat de mica incat ii apare evidenta neindemanarea ei ,pe care nu i-o reproseaza (inca!) :”Nu stiai sa-i dai neichii gurita “ci , dimpotriva , se subantelege ca e chiar bucuros ca el s-o initieze in” a da gurita”.Versul urmator :”Cand era cicoarea-mbobocita” face referire din nou la anotimp.Cand imboboceste cicoarea? In iunie ,probabil .Deci vara ,inceput de vara.Si din nou imaginea iubitei :”Tu erai mica si-mbrobodita “ adica era mica si avea capul acoperit -sigur nu se referea la celalalt sens al cuvantului imbrobodit,adica amagit,inselat pentru ca urmatorul vers este :”Aveai basmaluta rosioara”.Ei ,acum urmeaza amintirea modului in care i-a fost atins simtul olfactiv :”Miroseai a flori de primavara “.Dar era vara….Scuze…Afara era vara ,dar ea mirosea a flori de primavara probabil Rexona-flori de primavara; stiti intamplarea aceea cand Maria se urca intr-un pom ,iar Ion luandu-i scara o intreaba :” No,amu cu ce te dai jos ?” la care ea ii raspunde afectata:”Cu Rexona ,prostule!”
Cu simtul olfactiv excitat la maximum a inceput sa caute de unde venea mirosul si atunci:”Am luat basmaluta uite-asa/Sa vad cum iti sade fara ea” ,isi aminteste el .Si a vazut ca-i sedea bine. Apoi , obsesia barbatului pentru parul lung il face sa :”Si ti-am lasat coadele pe spate” adaugand si motivul: “Sa te cunosc fata de departe”.Asta putea sa-i dea de gandit Mariei…Poate avea in gand s-o urmareasca in viitor…poate era prea posesiv. Ma rog ,nu intereseaza asta acum…
Urmeaza acum amintirea ei linistindu-l de la inceput: “Sa nu crezi neicuta c-am uitat “- eu o cred,nici o problema.Apoi imaginea lui in amintirea ei :”Ca erai frumooos si erai ‘naalt “- si asta cred. Cum ar fi putut sa si-l aminteasca altfel ? Ca erai bogaat si mititeel? In nici un caz daca era catusi de putin romantica.Apoi isi aminteste unde au fost :”Si m-ai dus la apa la Gilort”- frumos… pe undeva prin Parang- vezi Wikipedia. Frumoase locuri !
Isi mai aminteste :”Dar eu nu stiam neica sa’nooot” – asta putea fi o problema .Sa speram ca n-a lasat-o sa cada ca bolovanul in apa si o fi initiat-o si in ale inotului.Si apoi ,normal, ca orice femeie,isi aminteste si detalii din vestimentatia proprie :”Aveam camasuta cu altita”- frumoasa trebuie sa fi fost camasuta aia!.Si ultimul element pe care si-l aminteste intarind parerea lui – trebuie sa credem daca amandoi sunt de aceeasi parere :”Nu stiam sa-ti dau tie gurita”. Da, a fost sincera (“tie”).
Ei ,cam asta-i tot. Si au trait fericiti pana la adanci batraneti !
Sper ca nu v-am plictisit si considerati subiectul mai serios decat politica pe care o fac politicienii nostri acum cu doua zile inainte de alegeri si intotdeauna ,de altfel.
Duminica votam…ii mai dam o sansa lui Basescu ? Doar pe considerentul ca are un dram de simt al umorului ? Poate !
Si acum sa ascultam frumosul cantec din folclorul oltenesc in inegalabila interpretare a aceleia care a fost Maria Lataretu.
joi, 19 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu