9 mai 1877 – "Sîntem independenţi, sîntem naţiune de sine stătătoare"
In Sesiunea Extraordinară a Adunării Deputaţilor din 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, a declarat ruperea oricăror legături cu Poarta Otomană şi a proclamat independenţa de stat – şi, «cu unanimitatea voturilor (se abţin N. Ionescu şi N. R. Locusteanu), „Camera ia act că războiul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială“» (cf. Costin Scorpan, ISTORIA ROMÂNIEI Enciclopedie, Editura Nemira, Bucureşti, 1997, pag. 595).
La 9 Mai 1945, capitularea necondiţionată a Germaniei naziste – semnată în cursul nopţii - a fost citită public la Berlin, astfel încât cel de-al doilea război mondial a luat sfârşit în Europa. În acel moment, Armata Română era angajată pe fronturile din Austria şi Cehia, de partea coaliţiei câştigătoare. De-a lungul celor aproape 6 ani de conflicte, au fost zeci de milioane de victime (mai mulţi civili decât militari); a fost cel mai mare şi mai ucigător război din istoria omenirii. România a avut aproape un milion de victime.
Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcției Europei unite a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus Germaniei, dar și altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii".
luni, 9 mai 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu