miercuri, 28 august 2013

I have a dream...

Nu, nu e vorba despre visul meu care se repetă adeseori şi în care umblu prin diverse locuri  necunoscute în care mă rătăcesc şi mă bucur nespus atunci cănd mă trezesc şi văd că sunt în siguranţă în patul meu şi-n  casa mea....
Este vorba despre un discurs oratoric celebru cu durata  de 17 minute pe care  activistul politic si luptătorul pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii, Martin Luther King Jr. (n.15 ianuarie 1929 - 4 aprilie 1968),  l-a ţinut, pe treptele Monumentului Lincoln, cu prilejul "Marşului asupra Washingtonului pentru Libertate şi Locuri de muncă", la data de 28 august 1963. Specialiştii în oratorie au fost de acord, într-un sondaj efectuat în anul 1999, că această cuvântare  a activistului politic de culoare  a fost cea mai  importantă cuvântare a secolului XX  şi reprezintă o capodoperă de oratorie.
In discursul său  Martin Luther King Jr.  face apel la surse emblematice şi respectate : Biblia, Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite, Proclamaţia de emancipare şi Constituţia Statelor Unite.  De asemenea face aluzie la faimoasa Cuvântare de la Gettysburg  a lui Abraham Lincoln  şi chiar  face referire la versuri din piesa de teatru "Richard al III-lea" a lui Shakespeare.
Lincoln Memorial


Citat din Martin Luther King Jr. :

"Dumnezeu nu este interesat numai în libertatea oamenilor cu pielea maro, galbenă, roşie sau neagră. Este interesat în libertatea întregii rase umane."

Dar "I have a dream " este şi un cântec deosebit de frumos  din repertoriul formaţiei ABBA .
Să-l ascultăm :
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu