sâmbătă, 26 decembrie 2009

Pygmalion

Pygmalion,conform legendei,a fost un sculptor cipriot care a creat din fildes sculptura unei femei.El s-a indragostit atat de tare de opera sa incat Venus i-a dat viata sculpturii,iar Pygmalion a luat-o de nevasta.
Eu am facut de Craciun un cozonac atat de bun incat m-am indragostit atat de tare de el ca ...l-am mancat pe tot.Glumesc,desigur....nu chiar pe tot....
De fapt,voiam sa va invit(nu la cozonac)la un musical,un film muzical creat dupa piesa de teatru a lui George Bernard Shaw inspirata din legenda mitologica a lui Pygmalion.
George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez,laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925,considerat cel mai mare dramaturg de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât şi în calitate de critic de artă şi publicist politic.
"Pygmalion" a devenit o piesa foarte populară ca musical în prelucrarea lui David Lean sub numele"My Fair Lady".
Filmul muzical "My Fair Lady",realizat in anul 1964 sub regia lui George Cukor dupa un libret de Alan Jay Lerner si muzica compusa de Frederick Loewe,este o capodopera a cinematografiei americane,premiat cu opt premii Oscar,in care Audrey Hepburn si Rex Harrison,actorii principali,ne incanta inimile.
Profesorul Henry Higgins(Rex Harrison),un lingvist snob, pariază că va transforma o florăreasă simplă, Eliza Doolittle(Audrey Hepburn),într-o atracţie a lumii mondene londoneze numai învăţând-o să vorbească cu un accent specific înaltei clase. Ca şi Pygmalion,el se îndrăgosteşte de propria creaţie.
Iata cateva imagini:
Florareasa in lumea ei :

Eleva lui Higgins:

Prima aparitie in lumea buna:

Profesorul indragostit de creatia lui si finalul filmului:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu