luni, 30 aprilie 2012

Dragoste de tigan

...sau Zigeunerliebe sau Gypsy love este opereta compozitorului austriac de origine maghiara  Franz Lehar (n.30 aprilie 1870)  iar in clipurile urmatoare  putina muzica din aceasta frumoasa  opereta  in interpretarea  :

orchestrei  Werner Muller



 si a sopranei  Hilde Guden:

duminică, 29 aprilie 2012

Just Dance

Azi e  Ziua Internationala a Dansului instituita din anul 1982  si  se sarbatoreste in fiecare an la 29 aprilie.
Noi am mai sarbatorit-o  aici si in 29 martie  ...Ce-ar fi sa o sarbatorim in fiecare zi de 29 a lunii ?!...
E atat de frumos sa dansezi ! Deci poftiti la dans  cu Julianne Hough si Footloose....
Just Dance :



 Si inca :

Helloooooo

 Sa incepem duminica  bine dispusi. Hello !

Happy Birthday  Jerry Seinfeld  !


sâmbătă, 28 aprilie 2012

La furat de liliac

Ati furat vreodata liliac ?

Va ofer eu  un buchet pictat de Anca Bulgaru :




Alegeti clipul care vi se potriveste :






miercuri, 25 aprilie 2012

Cu penita pe hartie....



Unii oameni au noroc....De pilda ,domnul din fotografie .....mare artist,un maestru al incifrarii,il prezinta Wikipedia, Cy Twombly(n.25 aprilie 1928).

Oare ce sentimente  profunde sunt incifrate aici :



 

si aici: 


 Nu,nu,fiti linistiti ,nu ma aventurez in a face critica de arta pentru ca nu ma pricep si apoi , arta trebuie s-o simti nu neaparat s-o intelegi  si pot sa spun ca imaginea urmatoare chiar imi suscita   simtul  frumosului :
                                             
Sa va mai arat  trandafirii lui Twombly :




Parfum de femeie...

 ....este filmul pentru care Al Pacino (n.25 aprilie 1940) a luat Oscarul. Sunt convinsa ca vreti sa-l revedeti.













 Scena tangoului :


Pana diseara  exersati ....cu ochii inchisi.

marți, 24 aprilie 2012

You don't bring me flowers anymore......

...................o piesa muzicala deosebit de frumoasa  interpretata  de  Barbra Streisand (n.24 aprilie 1942) si Neil Diamond .





Happy Birthday ,Barbra !







You don't bring me flowers
You don't sing me love songs
You hardly talk to me anymore
When I come through the door
At the end of the day

I remember when
You couldn't wait to love me
Used to hate to leave me
Now after lovin' me late at night
When it's good for you, babe
And you're feelin' alright
Well you just roll over
And turn out the light
And you don't bring me flowers anymore

It used to be so natural
To talk about forever
But "used to be's" don't count anymore
They just lay on the floor
'Til we sweep them away

And baby, I remember
All the things you taught me
I learned how to laugh
And I learned how to cry
Well I learned how to love
even learned how to lie
So you'd think I could learn
How to tell you goodbye
You don't bring me flowers anymore

Well you'd think I could learn
how to tell you 'goodbye'

duminică, 22 aprilie 2012

Zbor deasupra unui cuib de cuci

"...unu-o ia de-a dreptul , altul zboara sui
unul zboara peste cuibul cucului ."

Jack Nicholson ,pentru ca despre el este vorba, a zburat sui,dar a luat un Oscar pentru cel mai bun actor,iar filmul  a mai luat 3 :pentru regie,scenariu si cea mai buna actrita.

Jack Nicholson aniverseaza astazi  75 de ani. Acum doi ani declara  cu nostalgie ca  era obisnuit  sa fie irezistibil pentru femei ,iar acum  nu mai este.("I used to feel irresistible to women.Not any more.")
Presupun ca asta se datoreaza faptului ca a uitat  sa mai spuna "Vorbe de alint"  ca in filmul  cu acelasi titlu si pentru care  a mai luat un Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.


 Dar se poate declara multumit  pentru ca ...." Mai bine nu se poate "  decat sa mai iei un Oscar pentru  cel mai bun actor :

Sa-i uram "La multi ani!"  si puteti alege din filmografia bogata a acestui actor  un film pentru seara de duminica.Mie mi-a placut si "Oameni de onoare" si "Lupul"....de acestea-mi amintesc acum.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Un monstru sacru....

Anthony Quinn (21 aprilie 1915 - 3 iunie 2001)









E greu sa te hotarasti sa faci o recomandare din filmografia acestui monstru sacru a cinematografiei care a jucat o mare varietate de  personaje  de etnii diferite,din clase sociale diferite,de caractere umane diferite,de profesii diferite....Si toate rolurile i  s-au potrivit ...ca o manusa. A inceput cu un rol de figurant si ( am citit undeva ca)  expresivitatea figurii lui atragea atentia  mai mult decat figura personajului principal.

Cred ca rolul din "Zorba grecul " va ramane  vesnic asociat numelui lui ,iar  de  mesajul  optimist  asupra  vietii avem nevoie intotdeauna. Asa ca priviti si amintiti-va :

 



Pentru diseara ,totusi m-am hotarat  sa fac o recomandare, un film de care va era dor  si care  o sa va tina din nou cu sufletul la gura :



 Iata trailerul original :


 Si scena  extraordinara  a lui Andrea Stavros  care-i scapa din mainile nazistilor :



vineri, 20 aprilie 2012

Florile lui Odilon Redon

Odilon Redon a fost un pictor simbolist si litograf francez.S-a nascut in 20 aprilie 1840 in Bordeaux si s-a stins din viata la 56 de ani,6 iulie 1916 ,Paris.La inceput se dedica litografiei  publicand mai multe albume de litografii,iar din 1890 se lasa sedus de stralucirea culorilor .
Am ales  ( pentru ca e primavara)  cateva flori  asa cum le-a vazut maestrul :


                       

                

 


 


Se mai nasc monstri

Ce sentiment va incearca privind aceasta fotografie ?
                                                 Acest copil dragalas (pentru ca toti copiii sunt dragalasi) s-a nascut in 20 aprilie 1889 in  Austria.Cu mama a avut o relatie foarte buna ,dar cu tatal sau ,care era excesiv de sever si disciplinar,mai putin buna.La scoala n-a fost stralucit ("inteligent,dar fara nicio dorinta de munca") ,dar avea
un talent in ale picturii.












 Acest copil dragalas si cu talent la pictura avea sa devina  cel mai sangeros om din istoria lumii....               

            Si inca se mai nasc monstri........       

joi, 19 aprilie 2012

O noapte la hotel......Anita


..... a petrecut-o  prozatorul  Calistrat Hogas de la a carui nastere se implinesc astazi 165 de ani (n.19 aprilie 1847,Tecuci-d.28 august 1917,Roman)


 in peregrinarile sale impreuna cu Pisicuta lui pe cararile Muntilor Neamtului.





" Eu am fost intotdeauna amant nestramutat al marilor privelisti ale naturii" afirma scriitorul  lasandu-ne povestiri de mare valoare literara scrise in dulce grai moldovenesc.


 Am ales aici cateva fragmente dintr-o povestire  desprinsa parca dintr-o carte de literatura SF ,plina de umor , care ne prezinta  o noapte petrecuta  "In Muntii Neamtului" la o casa de padurar .Gazda :Mama Padurii si fiica ei Anita.
Sper sa aveti curiozitatea sa cititi intreaga povestire si inca multe altele....

  Hotel  Anita:
..." O casă mică, cu înfăţişare destul de curată pe dinafară, cu prispă pe dinainte, acoperită cu scânduri, împrejmuită cu un gard de răzlogi şi, în ograda strâmtă, pe cât puteai deosebi prin umbră, câteva straturi, fie de ceapă, fie de usturoi, ba şi nişte tufe mai mari la o parte, care puteau prea bine să fie de cartofi. Şi fiindcă dinlăuntru licărea prin fereastra jumătate de sticlă, jumătate de hârtie, o lumină slabă spre afară, descălecai şi începui a bate cu pumnul într-un răzlog al gardului, care se cutremură şi răsună a sec."
.................................................................................................................................................................
"Când intrai în casă, mă încredinţai că, în adevăr, loc de mas nu prea era... Toată lungimea peretelui din fund, dacă lungime s-ar fi putut numi, era prinsă de o laviţă îngustă,care-şi arăta pe alocurea goliciunea-i unsuroasă de sub spărturile largi ale unui lăvicer vechi, cu care, chipurile, era acoperită; după uşă o cofă cu apă; de la marginea de deasupra a ferestrei până la încheietura dinspre uşă a peretelui, o scândură scurtă, scorojită şi îngustă se cumpănea, în chip de poliţă, pe două cuie lungi de lemn;pe poliţă, câteva hârburi vechi şi afumate, iar printre hârburi, fărmături uscate de mămăligă oacheşă; în colţul dimpotrivă şi sprijinit pe un pop de brad, se ridica un horn mic cu vatră rece, pustie şi fără cenuşă, iar pe vatră clipea, mijind, un capăt de lumânare de seu într-un poponeţ de lut...Ş-atâta tot."
 ..............................................................................................................................................................
 Receptionera hotelului:

"Aşadar, gazda mea avea musteţi... şi când zic aceasta, înţeleg două şfichiuri de păr sure şi lungi, care se prelingeau în jos de pe amândouă laturile buzei de deasupra; ceea ce, în alte împrejurări, s-ar fi putut numi faţă era, de astă dată, o alcătuire împoncişată de ciolane,peste pudoarea cărora sta aşternut un săftian galben, cum îl apucase vremea; boţit pe alocurea sau întins până la lustru, când îl înţepa pe dedesubt vreun ciolan mai ascuţit... Şi nu ştiu cine să fi fost tras în lături de cele două şfichiuri de musteţi ca de cele două băieri ale unei pungi,de strânsese aşa de ascuţit şi în creţi aşa de mulţi şi de mărunţi gura rotundă şi în formă de smochină zbârcită a gazdei mele... de sub o cârpă murdară şi sucită pe cap,ţâşnea în toate părţile păru-i aspru, sur şi speriat; de sub streşina întunecoasă şi pustie a sprâncenelor şi de amândouă laturile de deasupra ale unui nas scorojit de vechime, licăreau adânc şi tremurător ochii ei mici, rotunzi şi slab însufleţiţi de o lumină umedă, stoarsă şi spălăcită...Şi de n-ar fi fost decât numai o pişcătură de babă, numai cât o şchioapă de înaltă, ai fi zis că duce în cârcă jumătate din globul pământesc... Aşa de mare şi de rotund era ghebul din spatele ei!..."

 Fiica receptionerei  ,cea care a dat numele hotelului:

"Ceea ce baba înţelegea sub numele mângâios de “hică-mea” era, de astă dată, un soi de Quasimodo de gen femeiesc, pentru alcătuirea căruia natura sleise, cu dărnicie, toate comorile sale de monstruozităţi... Astfel, între nişte umere largi şi fără nici o înclinare în jos, lipise, fără mijlocirea gâtului, un cap cât o stamboală de mare sau, mai bine zis, o claie de păr negru,aspru şi încâlcit la un loc cu paiele murdare şi gălbii ale strohului cald, din care chiar atunci se părea că ieşise; pe aceeaşi linie cu bolta frunţii înguste şi sub cele două arcuri negre ale unor sprâncene stufoase, zvârlise, ca cu mistria şi la întâmplare, două priviri albicioase şi holbate, din care o încremenire hipnotică stinsese parcă orice lumină;nasul, tupilat şi cu pântecele la pământ, îşi ridica în aer numai nările sale imense şi largi, deasupra unei guri spintecate până la urechi; iar de sub buzele-i groase,veştede, cărnoase şi răsfrânte una-n sus şi alta-n jos, înaintau spre afară două raghile rare de dinţi ruginiţi;câineştii, mai îndrăzneţi, încălecaseră peste amândouă încheieturile umede şi lucitoare ale buzei dedesubt; pe dreapta şi de sub barbă, atârna greu şi noduros, până în josul sânului, o traistă vie de piele caldă cu pete galbene,vinete şi roşii... Şi de n-ai fi ştiut că aceea e o guşă, ai fi zis că duce în braţe un copil schilod şi neisprăvit."
 ..............................................................................................................................................................
 Camera de hotel :

".....dădui ocol casei spre a chibzui un loc mai potrivit pentru cvartirul meu de noapte şi, spre marea mea bucurie,descoperii dindos şi la lumina unui chibrit o poiată de scânduri plină cu fân, bine închisă de toate părţile, afară de uşa care stătea în lături."
 Pregatirea de culcare:
"Baba intră în casă şi trase uşa după dânsa. Aniţa rămase afară şi se pierdu în noapte, eu umflai şaua şi desagii şi intrai în poiată cu Pisicuţa de căpăstru...
Aprinsei, în loc de lampă, fitilul cu benzină al unei mici chibritelniţi de buzunar, legai pe Pisicuţa într-un colţ al poieţii, îi aruncai dinainte un braţ bun de fân, închisei şi înţepenii uşa pe dinăuntru cu un par zdravăn, pusei şaua în loc de pernă şi, înfăşurat în manta, mă trântii spre odihnă în fânul moale şi adânc.Stinsei lumina............"

Concertul de la miezul noptii: 


"Cât voi fi dormit nu ştiu, destul că, într-un târziu, mă deşteptai.....................................................................
auzeam sau mi se părea că aud, cel puţin, acum din înaltul cerului, acum din adâncul pământului, acum pe aproape, acum de departe,o muzică, o orchestră, o fanfară...
... Da! o instrumentaţie bizară din concertul căreia nu lipsea nici piculina, nici oboiul, nici trâmbiţa, nici flighehornul, nici contrabasul, nici ocarina,nici flautul, nici doba cea mare şi mai cu seamă cimpoiul,care acum se umfla cu ţipăt înalt de trişcă crăpată, acum se dezumfla cu fosăit de gâscă sau de cucuveică ce doarme sub o streşină de biserică... Şi nici într-un chip nu puteam prinde cu urechea depărtarea de la care venea această bizară orchestraţie wagneriană... 

Clipe de groaza : 


"... Şi în închipuirea mea cuprinsă de groază, mi se părea că văd pe babă cu botul mult mai ascuţit, cu părul mult mai speriat, cu musteţile mult mai lungi şi cu doi cărbuni aprinşi în loc de ochi, cum, sub lumina roşiatică şi fioroasă a lunii, diriguieşte, cu o vargă de alun, un taraf negru de duhuri necurate...
 ......................
Sus în aer ţipa o trâmbiţă cu sunet rupt, în podul poieţii răsuna o darabană, dinspre pădure sufla un cimpoi cu toate triştile sale, la stânga ciripea o piculină, sub picioarele mele fosăia ceva repede, greu şi înăduşit..."



Smuncii parul, deschisei uşa şi ieşii afară... Şi cred că, în clipa aceea, omenirea numără un erou mai mult... "
.............................................................................................................................................................. 
Afara era liniste....:


"Fanfara se depărtă şi, din concertul infernal, cel mult dacă mai străbătea până la mine, de peste întunericul pădurilor,bâzâitul depărtat şi nehotărât al cimpoiului... Tot nedumerit, dar cel puţin mai liniştit intrai în poiată....." 

Muzica venea din interior : 


"N-apucai bine să pun mâna pe uşă şi s-o închid, şi fanfara începu de pretutindeni mai îndrăcit....O răzvrătire se produse în toată fiinţa mea şi furia luă locul fricii... eram pe punctul de a descărca în toate părţile cele şase focuri ale revolverului meu, când in zăpăceala mişcărilor mele, privirea-mi se îngropă în lipsa neagră a unei scânduri din susul peretelui dimpotrivă...
 Poiata era despărţită în două şi,pentru o clipă, cel puţin, mi se păru că pe spărtură izvorăşte diabolica fanfară până la mine!"

Descoperirea orchestrei :

" Iute îngrămădii fân peste fân, Pelionul peste Ossa, mă suii, mă acăţai, mă înălţai şi ajunsei la spărtură... Înaintai chibritelniţa şi vârâi capul... Privii în lături... Zarurile au fost aruncate....privii în jos... Şi acum mă mir că n-am rămas petrificat: silită de căldura culcuşului său de paie şi fără teamă de privirile oarbe şi discrete ale nopţii, fără grijă şi cu faţa-nsus, dormea... Aniţa; şi... Şi mă mir şi acuma că n-am rămas petrificat... iar din guşa ei cu umflări şi dezumflări ritmice, izvora infernala fanfară..."

Buna dimineata si ...ramas bun....
.............................

Femeia fatala

....este blonda cu par lung ,ten frumos,ochi caprui care-si schimba culoarea (probabil in verde),piept plin si inalt si o gratie naturala care-ti da senzatia ca pluteste in aer....Cam asa o descrie Wikipedia...E bine sa va feriti de ea si mai ales sa nu-i pupati mana pe care poarta un inel plin cu otrava (probabil verde de Paris).
Desi ar fi cam greu s-o mai intalniti deoarece s-a nascut pe 18 aprilie (e adevarat) dar in anul 1480 si a trait doar 39 de ani.  In acesti 39 de ani a avut parte  de 3 soti,o gramada de amanti si o activitate politica intensa urzind fel de fel de masinatiuni politice in favoarea si la indemnul tatalui  ei Rodrigo Borgia alias  Papa Alexandru al VI-lea (era fiica lui nelegitima) si fratele ei Cesare Borgia.
Pe multi oameni de arta si de cultura a inspirat personalitatea ei. I s-au facut multe portrete dar  cercetatorii au admis ca doar"Portretul unei tinere " de  Dosso Dossi  o reprezinta pe ea :

Parca,totusi,acesta se potriveste mai bine descrierii  si e pictat de Bartolomeo Veneto :


Ar fi  interesant de urmarit noul serial  realizat in 2011 cu Jeremy Irons in rolul  lui Rodrigo Borgia  si Holliday Grainger in rolul  Lucretiei Borgia .Iata afisul filmului :



vedeti un trailer pe adresa : http://www.cinemagia.ro/stiri/trailer-la-the-borgias-17054/  si  o Lucretia Borgia atat de frumoasa si plina de gingasie  ca nu-ti vine sa crezi ca poate fi..... femeia  fatala.


marți, 17 aprilie 2012

In Memoriam Thornton Wilder

Thornton Wilder nascut in 17 aprilie 1897,decedat 7 decembrie 1975  a fost un dramaturg si nuvelist american .


" Viata este o succesiune neintrerupta de situatii neintemeiate."

Din biografia scriitorului :



 Piesa de teatru "Orasul nostru" pentru care primeste Premiul Pulitzer in anul 1938.

 Un posibil decor al piesei :



"Oamenii sunt facuti sa treaca prin viata doi cate doi.Este nefiresc sa ramai singur. "(Citat din "Orasul Nostru")
Daca intamplator sunteti in America  va recomand  sa vedeti piesa :



La noi s-a jucat la Targu Mures si Timisoara anul trecut.Iata imagini de pe scena Teatrului National din Targu Mures:



 Din cronica  piesei jucata la Timisoara o scurta prezentare a subiectului piesei :

“Oraşul nostru explorează relaţia dintre doi tineri, Emily Webb şi George Gibbs, vecini în Grover’s Corners, un orăşel pierdut în New Hampshire. În lipsa lor de tonuri acute, ei rezonează perfect cu lumea care populează începutul de secol XX, în bucuriile şi spaimele ei, în descoperirile şi ignoranţa ei, în inocenţa şi obtuzitatea ei. Într-un fel foarte simplu şi direct, piesa lui Wilder oferă terenul propice experienţei umane universale. Simpla poveste de iubire este mereu şi mereu redescoperită întrucît pune întrebări despre lume, viaţă, iubire şi moarte care sfidează timpul, ca şi despre barierele sociale cărora li se schimbă doar numele, nu şi semnificaţia.”

luni, 16 aprilie 2012

Mickey's Easter Party

Cadoul pentru click-ul numarul 29999  este o invitatie la petrecerea de Pasti a lui Mickey Mouse si asta pentru ca postul "Happy Birthday,Mickey Mouse " a intrunit cel mai mare numar de click-uri.

Petrecere frumoasa  si  .....faceti  click  !




duminică, 15 aprilie 2012

Hristos a inviat !

Adevarat a inviat....



vineri, 13 aprilie 2012

Copiii lui Tonitza

Voi posta  cateva fotografii incantatoare  ale copiilor lui Nicolae Tonitza (n.13 aprilie 1886,Barlad) .Ochii rotunzi specifici picturilor lui Tonitza va vor privi cu inocenta si candoare si va vor fermeca.
 Intai un "Cap de copil":


O fetita frumusica "Fetita padurarului" :


Pe :"Micuta tataroaica" o stiti ?


 Dar pe cei "Trei frati" ?

Ati auzit,desigur, de "Catiusa Lipoveanca" :


De ce sunt tristi ? ......


marți, 10 aprilie 2012

Who wants to live for ever when love must die ?

 ....Este un vers din cantecul formatiei Queen ,cantec care insoteste imaginile din clipul urmator ,imagini preluate din filmul Mayerling ,realizat in anul 1968 , protagonisti fiind Catherine Deneuve si   (de fapt aici voiam sa ajumg ) Omar Sharif  nascut in 10 aprilie 1932 .
Merita revazut filmul la aniversarea a 80 de ani a acestui mare actor.





 Sau daca vi se pare prea trist incercati  Funny Girl  cu Barbra Streisand si acelasi Omar Sharif.