vineri, 31 decembrie 2010

The Queen of Disco

Sa mai ascultam si putina muzica disco cu regina muzicii disco a anilor 1970 :
LaDonna Adrian Gaines (n.la 31 Decembrie 1948),cunoscuta dupa numele de scena ca Donna Summer.

The Remains of the Day

Ce sa mai facem in "ramasitele" acestei ultime zile din an?Desigur,sa-i uram "Happy Birthday!" lui:
Philip Anthony "Tony" Hopkins , (31 decembrie 1937), actor britanic de film.
Stiu ca "Tacerea mieilor" este numarul 1 in topul filmelor a caror protagonist este Anthony Hopkins,dar va propun un film mai usor care nu va va ravasi atat de mult ca Tacerea mieilor.Un film in care Anthony Hopkins face pe servitorul-un servitor care-si sacrifica propria fericire de dragul stapanului.Personal nu va sfatuiesc sa faceti ca el,dar va sfatuiesc sa vedeti filmul.Merita!

Lux , calm si voluptate

....Daca n-ati avut parte de asa ceva in 2010 ,astazi in ultima zi a anului ,va ofer pentru desfatarea privirii pictura cu acest titlu :

a lui:
Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.
Va puteti imbraca... privirea cu "Bluza romaneasca",puteti asculta ....cu privirea putina "Muzica" si puteti chiar sa va prindeti...cu privirea intr-un "Dance".







Stiu ca v-ar placea mai mult sa priviti aceste tablouri in muzeele din Paris,New York sau Sankt Petersburg dar...asta e.Va ramane un proiect pentru anul 2011.

miercuri, 29 decembrie 2010

Coming Home

Este un film care a castigat 3 premii Oscar si care dezbate drama eroilor razboiului din Vietnam.Actorul principal,Jon Voight(n. 29 decembrie 1938 Yonkers ,New York )a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal si o are ca partenera pe Jane Fonda.Cred ca e suficient ca sa va determin sa (re)vedeti filmul.

marți, 28 decembrie 2010

Ora de muzica

Daca aveti un pian la indemana incercati asta:
Für Elise
Bagatelle in A minor WoO 59
Dupa cum vedeti e o ....bagatela....
Este o minunata piesa muzicala
compusa de :
Ludwig van Beethoven (n.16 decembrie 1770, Bonn -d.26 martie 1827, Viena) a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Beethoven este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

Daca ,totusi,nu reusiti cum ati dori,relaxati-va si ascultati-o in interpretarea lui:
Richard Clayderman (pseudonimul artistic al lui Philippe Pagès, n. 28 decembrie 1953), este un renumit pianist și compozitor francez contemporan, creator al unui nou stil muzical, numit New Romantic.

luni, 27 decembrie 2010

Ingerul albastru

Un film vechi din 1930 cu faimoasa actrita germana Marlene Magdalene Dietrich nascuta la 27 decembrie 1901,Berlin si decedata la 6 mai 1992,Paris.Este prima actriță germană care a ajuns celebră în Hollywood.






duminică, 26 decembrie 2010

Primavara neagra

Da....n-a fost un Craciun alb...A fost mai degraba o......primavara neagra-cenusie si plangareata....Asta e!Iarna a fost invinsa de toamna care nu vrea sa plece si primavara care vrea sa vina....Asta deocamdata....Vom mai vedea ce se intampla....
De aceea m-am gandit sa va recomand sa cititi(ca sa fiti in ton cu vremea de-afara):
"Alcatuita din zece episoade relativ autonome, desi legate intre ele, Primavara neagra se prezinta ca un colaj de schite, portrete, eseuri si poeme in proza, penduland in permanenta intre Brooklynul copilariei si tineretii lui Miller si Parisul anilor sai de maturitate. Un adevarat vartej de emotii, impresii si imagini, Primavara neagra este, din punct de vedere stilistic, una dintre cele mai interesante opere ale scriitorului american si, in acelasi timp, o excelenta introducere intr-un univers literar de o prodigioasa originalitate, a carui unica regula este aceea ca nu exista reguli."(http://www.agenda.ro/news/news/33822/primavara-neagra-de-henry-miller.html)

Henry Valentine Miller (26 decembrie 1891 – 7 iunie 1980) a fost un scriitor american și un pasionat de pictură. El este cunoscut pentru ruperea de genurile literare existente, scriind un fel mix între povestire, autobiografie, critică socială, reflexie filozofică, ascensiune suprarealistă și misticism. În acest conglomerat el descrie viața reală a lui Henry Miller și care constituie totuși o construcție imaginativă. Cele mai seminificative opere de acest fel ale sale sunt Tropicul Cancerului, Tropicul Capricornului și Primăvara Neagră. A scris de asemenea jurnale de călătorie și esseuri de critică și analiză literară.

sâmbătă, 25 decembrie 2010

La multi ani,Paula Seling !

Pe ea a adus-o Mos Craciun si a inzestrat-o si cu o voce extraordinara !
S-o ascultam :
Paula Seling (n. 25 decembrie 1978, Baia Mare) este o artistă interpretă si compozitoare romanca.






miercuri, 22 decembrie 2010

Matineu la opera

se canta :

de Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (n. 22 decembrie 1858, Lucca/Italia - d. 29 noiembrie 1924, Bruxelles/Belgia) a fost un compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (conform cu ital. vero = adevărat).


marți, 21 decembrie 2010

Spectacol de ....Varietati

....cu Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935).
La multi ani !

Descult in parc

Nu,nu va propun sa faceti o plimbare descult in parc...pe vremea asta...Va propun sa revedeti filmul cu Jane Fonda (n. 21 decembrie 1937) .
Happy Birthday To You,Jane Fonda !

luni, 20 decembrie 2010

Happy Birthday To You,Jojo !

Joanna Noëlle Blagden Levesque (n. 20 decembrie 1990), cunoscută sub pseudonimul JoJo este o cântăreață de muzică pop/RnB și actriță originară din S.U.A.
Vad bine?Are doar 20 de ani?E ....scandalos de tanara!Asta e !Promovam si tinerele talente....

duminică, 19 decembrie 2010

Concert Edith Piaf :"La vie en rose"

Édith Piaf -Édith Giovanna Gassion- (n. 19 decembrie 1915, Paris - d. 10 octombrie 1963, Grasse), cântăreață franceză de mare succes, care a consacrat genul "chanson".
Cei care o stiu isi vor aminti de ea cu placere,iar tinerii care n-o stiu vor descoperi o voce care nu se uita niciodata.


Iar acum,pentru ca e de sezon,"Sania (noastra) cu zurgalai" in varianta cantata de Edith Piaf :

joi, 16 decembrie 2010

miercuri, 15 decembrie 2010

Omagiu Ioan Luchian Mihalea

Doar o vorba sa-ti mai spun ....

Sa ne amintim:

Ce spunea domnul Gabriel Liiceanu despre aceasta emisiune:
“Eu susţin că domnul Pruteanu ne pune în fiecare seară, vreme de cinci minute, faţă în faţă cu imaginea noastră arhetipală. Domnul Pruteanu întruchipează arheul [s.a., n.GP] poporului român, icoana vie a vieţilor noastre. (...) Succesul d-lui Pruteanu se explică tocmai prin gravitatea [s.a., n.GP] care se ascunde la prima vedere. (...) Lucrurile grave pot fi spuse pe multe tonuri, nu neapărat patetic, pot fi rostite alb, dezinvolt sau chiar cu zîmbetul pe buze. (...) Ei bine, dl Pruteanu se aşează aici, în locurile acestea în care îşi au obîrşia actele fundamentale ale vieţii: vorbitul, gînditul, iubitul [s.a., n.GP]. (...) Există un «amestec-Pruteanu», unul de inteligenţă, iubire şi umor. Cinci minute în fiecare seară, dl Pruteanu face gimnastică de recuperare cu poporul meu. Dl Pruteanu ştie că zeii nu vor reveni printre noi decît atunci cînd oamenii acestui popor vor reînvăţa actele fundamentale ale vieţii: vorbitul, gînditul, iubitul. Dl Pruteanu (...) îi face să creadă din nou în cuvinte, în adevăr şi în sentimente. Şi o face cuviincios, fără gravitate pedagogică tîmpă...(GABRIEL LIICEANU, Arheul Pruteanu, în 22, nr. 10, 6-12 martie 1996, p.5)
Omagiu Domnului Pruteanu!

marți, 14 decembrie 2010

Ninge la fereastra mea !


Dupa cateva zile ploioase cu ploi de toamna tarzie,iarna s-a gandit ca trebuie sa-si intre in drepturi si pe aici pe la noi.
Si-a imbracat in graba mantia alba de nea,si-a umflat obrajii si a inceput sa sufle un vant rece care-i spulbera fulgii de nea, din mantia-i alba, in toate partile.
Dar in acelasi timp nici toamna tarzie nu se lasa cu una cu doua si picura si ea intruna stropi de ploaie rece.
La inceput pe pamant era numai apa caci si fulgii de nea se topeau repede in contact cu pamantul.
Dar iarna si-a adunat fortele si a inceput sa ninga mai vartos asa ca pana la urma s-a asezat pe pamant,pe case,pe copaci un strat subtirel de zapada.
S-a oprit,dupa ce s-a intunecat de tot,si ploaia si ninsoarea.
-Ehei,daca ingheata la noapte, maine va fi patinoar in tot orasul....
Nu era o perspectiva tocmai placuta....
Dar n-a inghetat...Aerul s-a incalzit un pic si zapada (si asa prea putina) a inceput sa se topeasca...
-Of....pana dimineata se topeste de tot ....
Nici asa nu-i bine....
Spre dimineata ,insa, aerul s-a racit din nou si mirosea a iarna.
Pe masini,pe case ,prin locurile neumblate era zapada inca.Mantia alba a iernii era intinsa pe jos toata gaurita de gloantele stropilor de ploaie.Dar mirosea a iarna ! Ea era acolo intinsa pe jos,ranita,cu mantia facuta ferfenita...Dar mirosea a iarna !
A mai trecut vreo doua ,trei zile .Aerul era rece asa ca zapada ,cata era,nu s-a topit.
Dar azi ....ce sa va spun? A inceput din nou sa ninga cu fulgi marunti si aerul e rece si proaspat ca ...iarna.
Bine ai venit ,iarna !

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Le Bossu

Va propun un film de capa si spada,ecranizare a romanului "Cocosatul" de Paul Feval,in regia lui Andre Hunebelle cu :
Jean Marais, numele la naștere Jean-Alfred Villain-Marais (n. 11 decembrie 1913 în Cherbourg-Octeville - d. 8 noiembrie 1998 în Cannes, Alpes-Maritimes) a fost un actor, ceramist, pictor și sculptor francez.

Matineu la filarmonica

Astazi " Simfonia fantastica" de :
Hector Berlioz (n. 11 decembrie 1803, La Côte-Saint-André, Isère, Franța - d. 8 martie 1869, Paris) a fost un compozitor, scriitor și critic francez.

vineri, 10 decembrie 2010

Omagiu Leopoldina Balanuta

Leopoldina Bălănuță (n. 10 decembrie 1934, Păulești, Vrancea - d. 15 octombrie 1998) a fost o actriță română.

miercuri, 8 decembrie 2010

Ninge la fereastra

....spune Stefan Hrusca...La fereastra mea ploua....Am sa ascult aceasta frumoasa melodie si poate se va transforma si aici ,la fereastra mea,ploaia in ninsoare...

Ștefan Hrușcă (n. 8 decembrie 1957, Ieud, Maramureș) este un interpret român din Maramureș de muzică folk, cunoscut publicului din România mai ales prin colindele pe care le interpretează. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spetacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit în Toronto, Canada.
La multi ani,Stefan Hrusca!

duminică, 5 decembrie 2010

Remember Walt Disney

Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 - d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar. Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor.

In asteptarea lui Mos Nicolae


...
"De te inalt de subtiori
Te-nalta din calcaie"

joi, 2 decembrie 2010

Omagiu Maria Callas

Maria Callas (n. 2 decembrie 1923, New York, SUA–d. 16 septembrie 1977, Paris, Franța) este numele de artistă al Ceciliei Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, renumită soprană, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, denumită "La Divina" sau "Regina della lirica".

miercuri, 1 decembrie 2010

Omagiu Cezar Petrescu

Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, Cotnari, Iași - d. 9 martie 1961, București) a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român.
"S-a spus că a fost primul scriitor profesionist, pentru că toată viaţa n-a avut altă sursă de venit decât scrisul."...Dar mai bine cititi articolul Siminei Stan din Jurnalul.ro/25 iulie 2009:http://www.jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/jurnalul-national/cezar-petrescu-cronicar-al-realitatii-interbelice-515783.html
Si acum sa ascultam frumoasa si induiosatoarea poveste a lui Fram,ursul polar.

Happy Birthday To You,Woody Allen!

Hai sa vedem un film....Ok,nu chiar acum...Intai mergem la defilare(e ziua nationala,nu?),mancam niste mici(de fapt e post....atunci niste alune sau fistic)si abia dupa aceea....Un film cu si regizat de Woody Allen ( nascut la 1 decembrie, 1935,New York), numele inițial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen, este unul dintre cei mai importanți regizori de film și comedieni americani.Ascultam si muzica de Gershwin si ne simtim ca intr-o zi de sarbatoare.